Utorak 19. mar 2024.
Miroslav Mišković

Specijalni sud u Beogradu odlučio: Suđenje Miškoviću odloženo za 11. decembar

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Suđenje je i ovog puta odloženo iz istog razloga kao i krajem oktobra

U Specijalnom sudu u Beogradu za 11. decembar odložen je početak ponovljenog suđenja vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku i ostalim optuženim za utaju poreza, kao i optuženima u slučaju oštećenja Fabrike maziva iz Kruševca.

Suđenje je i ovog puta odloženo iz istog razloga kao i krajem oktobra, odnosno do odluke Apelacinog suda po žalbama koje su izjavili advokati Miškovića u pogledu statusa kiparskog preduzeća "Hemslejd" - da li od njega može da se oduzme imovinska korist i u tom smislu eventualno pozove predstavnik tog društva da prisustvuje suđenju.

Miroslavu Miškoviću se suđenje ponavlja zbog optužbi za pomaganje Marku Miškoviću da utaji porez od oko 320,3 miliona dinara, a iz istog razloga suđenje se ponavlja i prema Živojinu Petroviću i Jadranki Bardić.

Marko Mišković je izašao za govornicu, nakon što je sudija saopštila da se glavni pretres odlaže i rekao da je već više od pet godina bez pasoša, ali ga je ona prekinula i rekla mu da se obrati pismeno.

 - Sudija, više od pet godina sam bez pasoša - rekao je Marko Mišković.

- Obratite se pismeno - odgovorila mu je sudija. 

Marko Mišković
Marko Mišković
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U ovom procesu ponovo se sudi i vlasniku Nibens grupe Milu Ðuraškoviću takođe zbog utaje poreza, kao i zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio kruševački FAM (fabrika maziva).

Ðurašković je prvooptuženi u ovom procesu a posle slede njegovi saradnici, dok su Miškovići navedeni u optužnici nakon njih.

Suđenje im se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru ukinio prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Ðurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Ðuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).

Miškovići i Ðurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza odlukom Apelacionog suda pravosnažno su oslobođeni optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012.

Na ponovljenom suđenju svi optuženi će imati priliku da ponovo iznesu svoje odbrane, a sud da otkloni nedostatke zbog kojih su prvostepene presude ukinute.

Miroslavu Miškoviću će se sada ponovo suditi za krivično delo utaja poreza izvršena pomaganjem, odnosno jer je prema navodima optužnice, pomogao sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća.

Miroslav Mišković
Foto: Profimedia

Marko Mišković i Milo Ðurašković se terete za utaju poreza po odbitku za koje je zaprećena kazna od 1 do 10 godina zatvora, a ista kazna je zaprećena i za pomagače.

Ðurašković se tereti i za zloupotrebu položaja odgovornog lica zbog oštećenja FAM-a, a za isto delo su optuženi su i njegovi saradnici Dejan Jeftić, Risto Ristić, Boro Jelić, Branislav Jovanović, Ljiljana Kostić i Srđan Filipović.

Protiv Miškovića, Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Odlukom Apelacionog suda, "pala je" optužnica tužilaštva za organizovani kriminal koja ih je teretila da su finansijskim transakcijama izvlačili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti, odnosno da su ih u periodu od 2005. do 2010. godine oštetili za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Slučaj u vezi sa Fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je 2010. godine.

U tom slučaju, sumnja se da su optuženi oštetili preduzeće iz Kruševca za iznos od oko 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.498.289.138,43 dinara (oko 15 miliona evra).

S obzirom da je većina optuženih za putarska preduzeća bila i na optužnici za FAM, postupci su bili spojeni i u februaru 2015. godine je krenulo objedinjeno suđenje.

Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine bilo razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih pa su im bile izrečene odvojene presude.

Odlukom Specijalnog suda, postupak je ponovo spojen krajem septembra ove godine. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd