fbpx
Skip to main content
Sretko Kalinić

PANIKA U ZABELI - KALINIĆ SE SUKOBIO SA STRAŽARIMA: Policajci ga SKINULI na SILU, a njegova reakcija je BIZARNA

Foto: Youtube printscreen/kanal9tvns - b92
Nastavak disciplinske rasprave zakazan je za jul

Posle suđenja za pokušaj ubistva Sretka Kalinića (47) u Zagrebu 2010. godine, protiv ovog pripadnika „zemunskog klana” koji služi zatvorsku kaznu u Zabeli kod Požarevca pokrenut je treći disciplinski postupak za godinu dana – ovaj put zato što je pred polazak za Beograd odbio da obuče zatvorsku uniformu koju su mu doneli.

HOROR U BERLINU: Izrešetani Pazarci, nepoznati napadač otvorio vatru, jedan podlegao povredama

HOROR U BERLINU: Izrešetani Pazarci, nepoznati napadač otvorio vatru, jedan podlegao povredama

OSUMNJIČENI ZA SILOVANJE DANAS PRED TUŽIOCEM: Slučaj iz Bogatića zaprepastio Srbiju

OSUMNJIČENI ZA SILOVANJE DANAS PRED TUŽIOCEM: Slučaj iz Bogatića zaprepastio Srbiju

CENTROM BEOGRADA VOZIO KAO SUMANUT: Policija zaustavila vozača pri brzini od 160 km na čas!

CENTROM BEOGRADA VOZIO KAO SUMANUT: Policija zaustavila vozača pri brzini od 160 km na čas!

Oblačili su ga, kako je sam rekao, na silu, „kao dete”. A doneli su mu, prema njegovim rečima, onu koja je izrađena od materijala na koji, kako tvrdi, ima alergiju. Kalinićevo odbijanje okvalifikovano je kao „odbijanje izvršenja zakonitog naloga ovlašćenog lica, usled čega je nastupila ili mogla nastupiti teža štetna posledica”. Nastavak disciplinske rasprave zakazan je za jul, a ako bude doneto rešenje da jeste učinio ovaj, po zakonu, teži disciplinski prekršaj, Kaliniću preti – samica. To bi mu, naime, bio treći prekršaj.

Zbog drugog je još u januaru uložio žalbu Ustavnom sudu, nakon što je odluku Disciplinske komisije KPZ Požarevac potvrdio sudija Višeg suda u Požarevcu.

Podsetimo, prema odluci Komisije, Kalinić je pokušao da pobegne 6. septembra prošle godine u 12.33, kada se vraćao sa porodične posete ka Sedmom paviljonu, gde boravi, tako što se otrgao čuvaru koji ga je držao za nadlakticu i krenuo da trči ka kapiji paviljona.

Brzom intervencijom, navedeno je još, druga dva pripadnika Službe za obezbeđenja sustignut je i savladan.

Načelnik Službe za obezbeđenje Goran Nenadović taj događaj je prijavio kao pokušaj bekstva, a Kalinić je kasnije kažnjen zabranom raspolaganja novcem, koja je realizovana tokom januara, februara i marta ove godine.

Tokom disciplinskog postupka nisu proveravani navodi odbrane, koja tvrdi da se radilo samo o protestnoj šali i eventualno nedisciplinovanom ponašanju. Naime, ističu, pored toga što je Kalinić bio vezan lisicama, zatvorski krug je pod jakim merama bezbednosti, plus što se sam zaustavio posle nekoliko koraka. Sve ovo nije proveravano pre odlučivanja, proizilazi iz žalbe.

KAŽNJENO SOČNO NEGODOVANJE

Prvi disciplinski postupak protiv Kalinića okončan je tako što je tokom poslednja tri meseca 2020. godine imao zabranu prijema paketa. Do toga je došlo jer je u julu Kalinić, kako se moglo čuti, navodno sočno negodovao na račun Nenadovića, nakon što mu je u poslednjem momentu bila uskraćena poseta.

Disciplinski postupak vođen je na sličan način, saznali smo u razgovoru sa advokatom Slavkom Petrićem, a sudija Višeg suda u Požarevcu žalbu je prvo odbacio zbog probijanja roka. Kada mu je Krivično vanpretresno veće predmet vratilo na novo odlučivanje, sudija je žalbu odbio, smatrajući da je disciplinska komisija dobro odlučila.

Na samom suđenju za pokušaj njegovog ubistva, Kalinić, revoltiran, nije štedeo Nenadovića, zbog čega je prvo opomenut, a onda i novčano kažnjen.

Sretko Kalinić
Foto: Profimedia

IŠČEKUJE ČETVRTU OPERACIJU

Upitan otkud ovakav animozitet između jednog radnika zatvora i osuđenika, advokat Petrić kaže da je verovatno sve počelo zbog operacije na koju je Kalinić morao da ide.

– Sretko je morao na operaciju, da mu se sanira stanje nakon ranjavanja u Zagrebu, ali mu je Nenadović to odlagao – mora bezbednosna procena, pa problem je VMA… na kraju je operisan u Požarevcu. I umesto da bude podvrgnut jednoj, Sretko je do sada bio na tri operacije, a čeka ga četvrta – kaže Petrić, kojeg je angažovao Kalinićev otac na preporuku nekih profesora sa Ekonomskog fakulteta u Subotici, gde je radio. Prema rečima advokata, i drugi imaju problema sa Nenadovićem, samo to ne smeju da kažu.

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
28 Beograd