fbpx
Skip to main content
Darko Šarić

ŠTA ĆE BITI SA IMOVINOM NARKO BOSA? Posle ukidanja presude Darku Šariću na red dolaze i nepokretnosti

Foto: Youtube/Printscreen/B92/Radio-televizija Vojvodine 69.2K subscribers
Tvrdi se da je imovina proistekla vršenjem krivičnih dela.

Nakon što je Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravosnažnu presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina, a kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora i vratio predmet Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje, kako se saznaje, biće privremeno stopirani postupci pred Specijalnim sudom, vezani za zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal za trajno oduzimanje imovine od optuženih.

BRAVO SRBIJO: Boško ide na lečenje, Meridian kupio zastavu sa potpisima olimpijaca!

BRAVO SRBIJO: Boško ide na lečenje, Meridian kupio zastavu sa potpisima olimpijaca!

Vozio traktor sa 2,24 PROMILA u krvi pa napravio HAOS! Čovek mu pao s blatobrana i zadobio povrede

Vozio traktor sa 2,24 PROMILA u krvi pa napravio HAOS! Čovek mu pao s blatobrana i zadobio povrede

UŽAS U BEOGRADU! Automobil potpuno SMRSKAN posle udesa, saobraćaj BLOKIRAN - ima povređenih

UŽAS U BEOGRADU! Automobil potpuno SMRSKAN posle udesa, saobraćaj BLOKIRAN - ima povređenih

Prema onome što je rečeno za "Novosti", ročišta koja su zakazana za naredni mesec, trebalo bi da budu odložena, jer o ovom pitanju ne može da se raspravlja, pošto presuda u krivičnom predmetu nije pravosnažna.

Drugostepena presuda je ukinuta, jer su u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu odluku učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću. To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristrasnost "funkcionalne prirode" ovih delilaca pravde, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Nakon što je pokrenut postupak protiv Pljevljaka i ostalih okrivljenih za šverc nekoliko tona kokaina iz Južne Amerike, ubrzo je usledila istraga o ispitivanju porekla imovine. Privremeno je oduzet veliki broj nekretnina, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Šarić i njegovi srodnici, ostali su bez nekoliko vila u Vojvodini, stanova u Beogradu, zemljišta...

Darko Šarić
Foto: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Balkans

Kad je reč o ostalim optuženima, Specijalnom sudu je Tužilaštvo podnelo zahtev za oduzimanje imovine i od biznismena Rodoljuba Radulovića, zvanog Miša Banana, koji je sada ukinutom pravosnažnom presudom osuđen na deset godina zatvora zbog trgovine narkoticima. Protiv njega se postupak vodio u odsustvu, pošto je u bekstvu.

Na spisku su se našli stan u Beogradu od 389 kvadratnih metara, kao i dve garaže od po 14 kvadrata i ostava i perionica od 28 kvadrata. Pored toga, traži se i oduzimanje 45 odsto udela u Privrednom društvu "Znak invest DOO Pančevo", koje se sada zove "Invest KDN". Tvrdi se da je ova imovina proistekla vršenjem krivičnih dela.

I protiv Gorana Sokovića, koji je prema tvrdnjama Tužilaštva pored Šarića jedan od organizatora kriminalne grupe, proces se vodi u odsustvu, pošto je i dalje u bekstvu, a nepravosnažno je osuđen na 15 godina zatvora. Od njega i njegovih srodnika traži se oduzimanje tri stana u Beogradu. Prvi, od njega lično, od 75 kvadratnih metara na Voždovcu, drugi na istoj adresi od njegovog brata, od 61 kvadratnog metra i treći od rođake od 100 kvadratnih metara na Novom Beogradu.

Goran Soković
Foto: MUP Crna Gora

Inače, Vrhovni kasacioni sud je u junu usvojio vanredni pravni lek, odnosno zahtev za zaštitu zakonitosti, koji su Šarićevi branioci podneli u decembru prošle godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude. Drugostepena presuda je ukinuta, jer je u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda, koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću. To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS dovelo u pitanje nepristracnost "funkcionalne prirode" ovih delilaca pravde, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

NOVI SUDIJA IZVESTILAC

Umesto sudije Milimira Lukića, čije je postupanje sa još jednim sudijom Apelacije bilo sporno, a koji je bio izvestilac u žalbenom postupku, na njegovo mesto imenovan je sudija Sretko Janković. Prema dostupnim informacijama, čeka se da bude određen i drugi sudija, kako bi veće bilo kompletirano, nakon čega će biti zakazano novo suđenje.

PRANJE PARA

Šarić je krajem jula prošle godine osuđen prvostepenom presudom na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih prodajom narkotika. Tokom procesa je utvrđeno da su Šarić i ostali novac od kokaina uvodili u legalne novčane tokove i prikrivali njegovo poreklo investirajući ga u kupovinu nepokretnosti i preduzeća.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd