Skip to main content
Matej Periš

ŠTA SE ZAISTA DESILO U NOĆI NESTANKA? Šest misterija u slučaju Mateja Periša - jedna će zauvek ostati bez odgovora

Foto: SrbijaDanas/MUP RH/google Maps/youtube printscreen MUP Republike Srbije
Slučaj nestanka Mateja Periša pomno je pratila javnost u Srbiji i Hrvatskoj, ali i u celom regionu, a obeležen je brojnim misterijima, od kojih na pojedine ni danas nema odgovora.

Kao bomba odjeknula je vest da je nakon 139 dana potrage isplivalo telo nesrećnog mladića kod Ade Huje. Iako je svima na prvi pogled bilo jasno da je u pitanju telo Mateja Periša - čekali su se zvanični rezultati obdukcije. Crne slutnje su se obistinile.

Prema zvaničnom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije - smrt je nastupila nenasilno, utapanjem. Još uvek se čeka na rezultate toksikološke analize.

BIVŠA UČESNICA ZADRUGE OTKRILA TAJNU PORODICE PERIŠ: Evo zašto su Nenad i Matej bili vezani za MISTERIOZNI BROD

BIVŠA UČESNICA ZADRUGE OTKRILA TAJNU PORODICE PERIŠ: Evo zašto su Nenad i Matej bili vezani za MISTERIOZNI BROD

"DA SE SRETNEMO GORE OPET..." Na ove reči bi i KAMEN ZAPLAKAO: Isplivalo oproštajno pismo MATEJEVOG DRUGA

"DA SE SRETNEMO GORE OPET..." Na ove reči bi i KAMEN ZAPLAKAO: Isplivalo oproštajno pismo MATEJEVOG DRUGA

"KAPETANE, TRIBALI BI DOMA" Ovako se Split oprostio od Mateja Periša (VIDEO)

"KAPETANE, TRIBALI BI DOMA" Ovako se Split oprostio od Mateja Periša (VIDEO)f

Prva misterija u celom slučaju, možda i najveća i dan danas, jeste zbog čega je Matej kobne večeri, u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine, napustio klub "Gotik" u Beton hali. Prema rečima njegovih prijatelja, oni su te noći najpre bili u restoranu, na večeri, pa su došli na svirku. U jednom momentu društvo je shvatilo da Mateja već neko vreme nema, a na izlazu iz kluba - da je njegova jakna ostala u garderobi.

Matejevi prijatelji su saslušani u policiji, ali, njihovi iskazi nisu uspeli da odgovore na ovo pitanje. Upravo ovde nailazimo na drugi zaplet - Splićani koji su kobne noći bili sa Perišem u Beogradu nijednom se nisu oglašavali za medije, ni u Srbiji, ni u Hrvatskoj. Jedino što su uradili javno, bio je video snimak objavljen na Jutjubu 1. januara. Video je nastao na obali Save, snimljen je ulaz u lokal, kao i u lokolne lokale i šetalište. Svojom kamerom Matejev drug "uhvatio je" obližnje kamere, ističući da se nada da postoji neki od snimaka koji bi mogli pomoći u potrazi.

- Nije on mali. Nije njega mogao jedan čovek nekako spremiti u džep i negde ga odneti. Ili eventualno da nikad nije izašao iz kluba i da su ga ovi posrpemili u neki podrum. Može se saznati ko radi u klubu  - poručuje Matejev prijatelj u snimku.

Treća misterija jeste telefon Mateja Periša. Naime, poslednji put, signal njegovog mobilnog lociran je u blizini Velikog ratnog ostrva, na ušću Save u Dunav. Više o tome pročitajte OVDE

Misterija video snimaka je četvrta enigma. Samo par dana nakon nestanka, u javnosti su počeli da se pojavljuju snimci. Na prvom se vidi mladić, koji po opisu odgovara nestalom Mateju Perišu, a koji trči po šetalištu iz pravca Beton hale prema Savskoj promenadi, a potom i po okolnim ulicama. Svi se i dalje pitaju - zašto je mladić trčao i zašto je u decembarskoj noći samo u majici kratkih rukava? Drugi video zapis prikazuje osobu kako pliva Savom i, što je najčudnije, u smeru koji se udaljava od obale. Nenad Periš, otac nesrećnog mladića, je sa zebnjom govorio da to nije njegov sin, mada je za sve ostale kadrove potvrdio da jeste.

Na početku video-zapisa može se videti kako mladić trči Karađorđevom ulicom, pa zatim ide na Savsku promenadu gde je snimljen oko 1.47 sati gde trči ka Beogradu na vodi. U narednih nekoliko snimaka koji su skinuti sa nadzornih kamera vidi se kako mladić nakon toga u Karađorđevoj ulici ispod Brankovog mosta na raskrsnici zaustavlja taksi vozilo i pokušava da uđe u auto. Na snimku se može primetiti kako on pokušava da otvori vrata taksija, ali su ona zaključana, pa se ne zna da li je taksista bio zauzet ili nije hteo da ga primi.

- Ne znam kako je došlo do onoga da je izvan sebe, što se vidi na nadzornim kamerama. Gledajte, vidi se da je pokušao da komunicira, da je zaustavio tog taksistu i s njim kratko razgovarao. Šta mu je bilo u tom trenutku i gde je krenuo, ne znam. Verujte mi, teško mi je o tome da govorim - rekao je tada Nenad Periš u kratkom razgovoru za medije.

Peta misterija jeste devojka sa kojom je Matej poslednji put komunicirao. Otkriveno je da je u pitanju Splićanka Maja Sopta. Nakon što se u medijima podigla bura i kada su svi počeli da se pitaju da li ona ima veze sa Periševim nestankom, Sopta je u emisiji za TV Prvu iznela je niz detalja o njenom poslednjem kontaktu sa Perišem, kao i da je imala propušten poziv od njega u 22.29 časova.

Maja Sopta
Foto: Printscreen/TV Prva

- 30. decembra mene prijateljica Teodora zove da idemo u restoran, taman pred ulazak u restoran meni zvoni telefon, koji je bio na zadnjem sedištu auta. Međutim ja se tada parkiram, još ću slupati auto, sneg, led, nisam navikla na takve uslove ja koja sam sa mediteranskog područja, rekla sam da ću videti kada uđemo u restoran - ispričala je tada Maja Sopta i još više podigla buru u javnosti. Iako je prošla poligrafsko ispitivanje u policiji, njena izjava za medije je bila puna kontradiktornosti. Najvažnija: te noći u Beogradu nije bilo ni snega ni leda.

Možda najveća misterija celog slučaja jeste poslednji snimak na kojem je Matej. Prema snimcima koji su nastali u 2.51 sat može se videti kako se mladiću gubi trag blizu vode. Ovo je poslednji snimak na kome se vidi Matej živ.

Šta se zaista desilo te večeri je pitanje na koje nikada nećemo imati odgovor.

Vremenska prognoza
Clear sky
35 Beograd