fbpx
Skip to main content
Pogibija mladića

"SVESTAN SAM DA SAM UGASIO JEDAN MLADI ŽIVOT" Saša koji je PIJAN I BEZ DOZVOLE izazvao kobnu nesreću obratio se sudu

Foto: Profimedia/Ilustracija/Društvene mreže
Blagojeviću se na teret stavlja da je vozio BMW pijan sa 1,3 promila alkohola u krvi bez položenog vozačkog ispita te da je počinio krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje se može izreći kazna od dve do 12 godina zatvora.

- Smatram da sam kriv, najiskrenije se kajem zbog učinjenog krivičnog dela. Svestan sam da sam u sekundi ugasio jedan mladi život I da sam zavio u crno porodicu Živković. Žao mi je mog druga I njegove porodice - izjavio je u završnom obraćanju pred sudom Saša Blagojević (28) iz Gornje Vrežine koji je optužen da je 1. novembra 2020. godine oko 3.35 časova u Nišu izazvao udes kojem je poginuo njegov drug Srba Živković (20) iz Gornje Vrežine.

Određen PRITVOR maloletniku koji je izazvao nesreću u Zemunu u kojoj je NASTRADALA DEVOJKA (17): Nije se opirao hapšenju

Određen PRITVOR maloletniku koji je izazvao nesreću u Zemunu u kojoj je NASTRADALA DEVOJKA (17): Nije se opirao hapšenju

UHAPŠENI NASILNICI: Napali četiri devojke i dva maloletnika u ugostiteljskom objektu u Zrenjaninu

UHAPŠENI NASILNICI: Napali četiri devojke i dva maloletnika u ugostiteljskom objektu u Zrenjaninu

UŽASNA NESREĆA NA NOVOM BEOGRADU: Kombi oborio petogodišnje dete, hitno prevezen na reanimaciju

UŽASNA NESREĆA NA NOVOM BEOGRADU: Kombi oborio petogodišnje dete, hitno prevezen na reanimaciju

Zamenik Višeg javnog tužioca Goran Bursać zatražio je u završnoj reči da sud Blagojevića oglasi krivim i kazni kaznom ne manjom od polovine kasimalne kazne, imajući u vidu da se radi o višestrukom povratniku. On je rekao da je veštačenjem utvrđeno da je neposredno pre nesreću brzina automobile bila 108 kilometara na čas, iako je ograničenje na toj deonici 50, a u samom kružnom toku 30 kilometara na čas, te da ima indicija je između dva kružna toka auto jurio 150 kilometara na čas.

- Znao je da nema položen vozački ispit, a prethodo je sebe doveo u takvo stanje da je bio nesposoban da upravlja automobilom tako da je došlo do smrti jednog mladog lica koje nije imalo navršenih 20 godina, koji se našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. U konkretnom slučaju se radi o jednom bezobzirnom, neodgovornoj, nasilničkoj vožnji od strane lica u alkoholisanom stanju. Reč je i o višestruko osuživanm licu koje je krivično delo učinio nepunih 10 meseci od poslednje izdržane kazne kao I o višestrukom povratniku u izvršenju prekršaja iz oblasti saobraćaja. Bilo je samo pitanje vremena kada će da se desi da neko nastrada - rekao je Bursać tražeći što strožu kaznu za Blagojevića.

On je predložio sudu da produži pritvor i izrekne mu meru obaveznog lečenja alkoholičara.

- Svi smo svesni sve učestalijih saobraćajnih nezgoda u kojima stradaju pešaci na trotoaru, deca na prelazima pored škole. Mislim da je neophodno donositi u ovakvim slučajevima strožije kazne. Samo se strožijim kaznama mogu sprečiti ovakve nesreće u kojima se bespotrebno i uludo gube mladi životi - istakao je Bursać.

Blagojevićev branilac, advokat Andrija Krasić, zatražio je kaznu od četiri godine zatvora istakavši da je nastradali Srba i sam doprineo teškoj posledici ovog udesa jer nije bio vezan.

Branilac: Veštačenje pokazalo da nastradali nije bio vezan

- Veštak mašinske struke utvrdio je da suvozač neposrednno pre udesa nije koristio pojas i to na osnovu činjenice da se na mestu kopčanja nalazio umetak i da je pojas radio ispravno, što ne bi bio slučaj da je bio korišćen u slučaju nezgode. I obdukionim zapisnikom je potvrđeno da na telu pokojnog Srbe nije bilo tragova pojasa. Shodno tome ne možemo da isključimo mogućnost da bi oštećeni preživeo da je bio vezan. Takođe, i oštećeni i okrivljeni su koristili alkohol, a veštačenjem je kod Srbe nađena koncentracija od 2 promila alkohola. Kao što je okrivljeni Saša upravljao vozilom kada nije smeo, i pokojni Srba je seo na mesto suvozača u stanju akutne alkoholisanosti, što je takođe kažnjivo, i to sa osobom za koju zna da nema dozvolu i da je konzumirao alkohol - rekao je Krasić u završnoj reči.

On je istakao da je oštećeni bio vezan verovatno ne bi nastupla najteža posledica – pucanje aorte i smrt, čime se okrivljenom ne bi sudilo za ovo nego za mnogo blaže krivično delo.

Srba Živković
Foto: Društvene mreže

On je naglasio i da je utvrđeno da je Blagojević zbog početnog stadijuma zavisnosti od alkohola ispoljavao mentalne i poremećaje ponašanja, zbog čega je njegova sposobnost da shvati značaj dela i upravlja postupcima bila smanjena.

Krasić je rekao da bi zbog svega navedenog, kao i činjenice da je okrivljeni priznao delo, da se kaje i ima osećaj krivice, trebalo da bude blaze kažnjen a da nije neohdno produžiti pritvor.

Advokat oštećenih Snežana Stanković Conić pridružila za završnoj reči tužica i zatražila da Blagojević bude što strojije kažnjen zbog gneralne prevencije.

- Strožije kazne su neophodne da bi mlađe generacije dobro razmislile kakva ih kazna čeka kada sednu u auto i u kakvom stanju - rekla je ona.

Nastradao na licu mesta

Nesreća se desila u Bulevaru Nikole Tesle, neposredno posle kružnog toka kojim je regulisana raskrsnica ulica Pantelejske i Aleksandra Medvedeva, gde je Blagojević izgubio kontrolu nad upravljačem automobila, izleteo sa kolovoza, udario u žardinjeru pa u zgradu "Nišauta". Živković je nastradao nalicu mesta.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd