fbpx
Skip to main content
Banjička šuma

"TU SE SVAKA GREŠKA PLAĆA ŽIVOTOM" Ovako deluju sekte u Srbiji - slučaj iz Banjičke šume otvorio Pandorinu kutiju?

Foto: Wikipedia
Niz neobičnih događaja na sahrani mladića Filipa (27) podstakli su sumnje da u ovom slučaju ima "nešto više" od samoubistva.

Smrt Filipa Stevanovića (27) koji se, navodno, sam polio benzinom i zapalio u Banjičkoj šumi u Beogradu, potresla je javnost, a ovaj slučaj krije neku misteriju od samog početka! Naime, u vezi sa ovim tragičnim događajem se pojavilo nekoliko verzija.

Građani Srbije, kada vam stigne ovakva poruka od BANKE na korak ste da budete pokradeni: Pratite ovo uputstvo i nećete biti žrtva prevare

Građani Srbije, kada vam stigne ovakva poruka od BANKE na korak ste da budete pokradeni: Pratite ovo uputstvo i nećete biti žrtva prevare

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) AUTOMOBIL POKOSIO PEŠAKA U KRAGUJEVCU: Jeziv trenutak zabeležen kamerom

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) AUTOMOBIL POKOSIO PEŠAKA U KRAGUJEVCU: Jeziv trenutak zabeležen kamerom

OVO MOŽE DA OTKRIJE UBICE PORODICE ĐOKIĆ: Sudski veštak izneo nove detalje iz istrage

OVO MOŽE DA OTKRIJE UBICE PORODICE ĐOKIĆ: Sudski veštak izneo nove detalje iz istrage

U prvi mah se pričalo da iza njegove smrti navodno stoji neka sekta, zatim da je sa njim bilo još osoba koje su ga naterale da to uradi, kao i to da ga je neko ubio! Međutim, niz neobičnih događaja na njegovoj sahrani podstakli su sumnje da u ovom slučaju ima "nešto više" od samoubistva.

Sektolog Dimitrije Pastuović smatra da je ovaj slučaj povezan sa sektnim delovanjem.

- Mislim da je kod ovog slučaja u pitanju sektno delovanje. Oni vrbuje na sve načine i ne mogu se tek tako lako prepoznati, zato što su kao virus koji teško menja svoj oblik. Konkretno, o ovom slučaju ne mogu detaljnije da pričam, pošto je istraga u toku, ali je činjenica da su pre ovog dečka, stradala još dvojica - kaže Pastuović.

Napominje da su sekte veoma opasne i da se mogu klasifikovati.

- Najopasnija je samostalni šarlatani - gurui, koji propovedaju pod znacima navoda ljubav, harmoniju... Takođe, postoje i pseudohrišćanske, pseudohinduističke, sinkretističke, kao i satanističko-okultno magijske - objašnjava Pastuović. 

Usamljeni, naivni, lakoverni

Sličnog mišljenja je i psiholog Snežana Repac, koja kaže da sektama najčešće "pristupe" oni koji su usamljeni, naivni, lakoverni, i dodaje da je to najčešći slučaj među mladima.

- Ovaj dečko je nađen u šumi, a pročitala sam i da se navodno zapalio. Takođe, i da su ga navodno u toj šumi našli neki momak i devojka, što pomalo budi sumnju. Može se desiti da je u pitanju neko sektno delovanje, ali će istragom biti utvrđeno o čemu je zaista bilo reči. Sekte možemo nazvati kao kriminalne-konspirativne organizacije i onaj ko im pristupi je uglavnom neispunjen, ima teškoće da uspostavi partnerske relacije, zapravo, ta emotivna praznina ih tera da uđu u celu tu priču. Neko ko veruje u sebe i svoju budućnost neće dozvoliti sebi tako nešto. Najčećše je ulazak u sekte praćen korišćenjem psihoaktivnih supstanci, što ih dovodi i do ritualnih povezivanja. To su falš emocije, a onaj ko poseduje emotivno siromaštvo, najčešće uđe u sektu - kaže Repac.

- Vođe sekte su vrhunski psiholozi, to vam je kao sanatorijum bez lekara. Često se od članova takvih kriminalnih organizacija traži da presnose drogu, da seksualno orgijaju i slično. I tu se svaka greška plaća životom. Njihovi članovi su pod svakom vrstom kontrole. Tako da je meni jasno, što ovaj dečko, ako je bio član neke sekte, nijednog trenutka nije smeo da priča svojim roditeljima o tome jer se članovima "ispere mozak" i moraju da ćute o tome. Negde sam pročitala i da su tom dečku navodno bili očišćeni i laptop i mobilni od podataka, što ide u prilog tome da su sekte skone tome, da na kraju svi podaci budu obrisani o toj osobi koja je bila član - priča Repac.

Gospodar prstenova, ili poruka zla

Napominje da je na sličan način stradao muškarac u okolini Beograda pre nekoliko godina.

- Sećam se da je negde u Beogradu nađen muškarac koji se navodno obesio, pre par godina. Pored njegovog leša je pronađen zlatni nakit, koji nikada nije skidao sa sebe jer ga je stalno nosio. Međutim, i u ovom slučaju iz Banjičke šume se, kako sam pročitala, spominje neka ogrlica sa prstenom, koju su navodno taj mladić i devojka, tražili od porodice pokojnog dečka - ističe Repac.

Podsetimo, u vezi sa ovim slučajem,  Filipov drug je nakon njegove smrti navodno od roditelja tražio da mu daju lanac i na njemu okačen prsten, koji je nesrećni mladić nosio. Majci i roditeljima su rekli da je reč o prstenu i lancu iz "Gospodara prstenova". Filip mu je, navodno, rekao da "kada njega ne bude bilo, uzme lanac sebi".

Inače, Filip Stevanović je tog kobnog 23. septembra umesto da ode na voz, otišao u Banjičku šumu. U 17 časova je pozvao policiju, a potom i Hitnu pomoć. Razgovor sa Hitnom trajao je više od 4 minuta. Potom je ponovo pozvao policiju, a onda je policija pozvala njegove roditelje, Zorana i Dragicu.

Policija prvi put nije uspela da pronađe Filipa, ali su ga drug i drugarica odmah pronašli, što je probudilo sumnje. Na sahrani su bili i pomenuti drug, ali i drugarica koja ga je pronašla u šumi. Majka kaže da je sahranu neko snimao.

Filip Stevanović
Foto: Printscreen/TV Pink

Đavo je nevidljiv

- Na grobu mog sina nađene su karte, ali to nisu tarot karte, kao što su pisali svi, to su karte za društvene igre, "jugio" karte. To mu je možda ostavio neko od drugova kod krsta. Pisali su da iza svega stoji neka sekta... Ne znam stvarno šta da kažem, ja to prvi put čujem. Ono je bilo strašno je to što je neko iz daljine snimao sahranu - kazala je nesrećna žena za medije.

Kako je njegova majka ispričala, Filipova dva druga počinila su samoubistvo u poslednje dve godine i obojica su išli u Matematičku školu, ali da su obojica imali probleme, jedan finansijske, drugi poslovne prirode.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd