fbpx
Skip to main content
Pakao u vrtiću na Voždovcu

UZNEMIRUJUĆI SNIMAK IŽIVLJAVANJA! Strašne scene u vrtiću na Voždovcu! Mališani se kućama vraćaju ISTRAUMIRANI (FOTO/VIDEO)

Foto: Republika
Užasne scene iz Zvečanske o kojima je brujala cela Srbija deluju kao zabavni film u odnosu na snimke iz vrtića u beogradskom naselju Voždovac.

 Na njima se vidi kako vaspitačica drži dete na podu i grubo ga s obe ruke diže u vazduh, na silu mu gura cuclu u usta, izvlači decu iz špajza u kom su zatvorena, viče na njih dok ona jecaju i još mnogo toga.

U BATAJNICI OPLJAČKAN VLASNIK KNEZ PETROLA: Odneli mu 100.000 EVRA I DVA ROLEKSA

U BATAJNICI OPLJAČKAN VLASNIK KNEZ PETROLA: Odneli mu 100.000 EVRA I DVA ROLEKSA

"Da li znate kako je to kada vas neko guši jastukom? Kada te neko udari, a boli da jedva možeš da sediš? JA ZNAM"

"Da li znate kako je to kada vas neko guši jastukom? Kada te neko udari, a boli da jedva možeš da sediš? JA ZNAM"

"Jedan metak za tebe, jedan za mene, ko koga izda, mrtav je" Zaštićeni svedok otkrio kako mafija likvidira

"Jedan metak za tebe, jedan za mene, ko koga izda, mrtav je" Zaštićeni svedok otkrio kako mafija likvidira

Javilo se nekoliko roditelja s tvrdnjama da im decu maltretiraju u ovoj privatnoj predškolskoj ustanovi, na adresi Vojvode Vlahovića 21/n. Kako su rekli, mališani se iz obdaništa vraćaju istraumirani, a ujutro, bukvalno, mole da ih ne vode tamo.

JEZIVE SCENE

Na jednom od snimaka vaspitačica kojoj se ne vidi jasno lice, bukvalno, drži pritisnutog na pod dečačića od dve-tri godine koji sve vreme plače (kasnije smo od roditelja čija deca idu u taj vrtić saznali da se radi o detetu s blagim oblikom autizma). Ista vaspitačica tom detetu na silu gura cuclu u usta, s obe ruke ga grubo diže s poda.

Na drugim snimcima vidi se kako vaspitačica izvlači troje dece iz neke vrste improvizovanog špajza. Od roditelja smo čuli da decu u tu prostorijicu, koja više liči na pregradu ormana, zatvaraju kad nisu dobra.

Jedan od ogorčenih i još više uplašenih roditelja ispričao nam je da njegovo dete već izvesno vreme dolazi istraumirano iz vrtića 

Pamtimo slike iz Zvečanske

Srbija je 2019. brujala o jednom sličnom slučaju. Tada su se pojavili snimci na kojima negovateljica u domu za nezbrinutu decu u Zvečanskoj Đurđija Alempijević izrazito grubo postupala prema jednom mališanu. Ona je optužena i suđeno joj je zbog zlostavljanja deteta pošto je, noseći mobilni telefon u levoj ruci, desnom grubo nosila malog N. M. Unela je dete u prostoriju tako ga noseći do kreveta, pa ga je zatim, koristeći samo desnu ruku, bacila u krevet, ne prestajući da gleda u mobilni telefon. Zatim je fotografisala drugo dete N. N., koje je bilo u krevecu pored, što je najstrože zabranjeno.

Alempijevićeva je osuđena na osam meseci zatvora uslovno. Takođe, četiri godine ne sme da radi s decom.

- Sin ujutro zapomaže da neće da ide u obdanište. S obzirom na to da su se takve scene ponavljale, zapitao sam se šta se dešava. Stupio sam u kontakt s drugim roditeljima i saznao da je i kod njih slično. Malo-pomalo došli smo do šokantnih saznanja - objašnjava i dodaje:

- U grupi je jedan dečak koji je blago autističan. Kako smo saznali, kad ne mogu da ga umire pošto ponekad plače, na silu mu nabiju cuclu u usta. Takođe, deci koja uopšte ne nose pelene van vrtića stavljaju ih da bi imali manje posla oko njih. Snimci koje sam video su za mene zaprepašćujući. Način na koji hvataju i guraju decu, kako se deru na njih, pa to nije normalno.

Pakao u vrtiću na Voždovcu
Foto: Republika
NIŠTA NE ZNA

Kada su novinari "Srpskog telegrafa" pozvali vrtić da provere šta se dešava, javila se jedna vaspitačica, koja je uporno ponavljala da ne zna o čemu se radi. Nije želela da kaže ime, već nas je uputila na vlasnika vrtića Duška Glušca. On je, bar nam je tako rekao, iznenađen našim saznanjima.

- Ja ne znam ni za kakve primedbe. Niko od roditelja se nije žalio, a da ja znam. Vaspitačice svakodnevno komuniciraju sa roditeljima. Niko mi ništa nije rekao. To što ste vi na snimcima videli i sada mi pričate deluje mi netačno. Koliko ja znam, neki veći propusti ne postoje, možda se nešto sitno provuče... Svakako želim da pogledam snimke koji potvrđuju priču. Ukoliko to bude tačno, mi ćemo, kao ustanova, reagovati i vaspitačice koje su krive, ako su krive, biće sankcionisane - rekao je on, ne želeći da se upušta u dalje komentare.

Grubost je najgori mogući način

Vesna Petrović, predsednica Udruženja osoba s autizmom, rekla je za Srpski telegraf da nikakav oblik bilo kakve vrste nasilja ili grubog ponašanja nije rešenje za osobe koje boluju od autizma.

Pakao u vrtiću na Voždovcu
Foto: Republika

- Ono što je veoma bitno da se zna jeste da ta deca imaju pravo da budu u zajednici, vrtiću, školi sa svom drugom decom. Vaspitači imaju ključnu ulogu i moraju biti upoznati a nekim osnovnim stvarima kada je autizam u pitanju. Ono što je takođe veoma bitno jeste i činjenica da ta deca veoma malo spavaju, pa i tu mora postojati razumevanje vaspitača, te tu decu ne možemo terati da spavaju u vreme kad ostala deca spavaju. Vrlo često su ta deca nervozna, ali ona ne znaju to da kažu, ili pak srećna, pa budu hiperaktivna. Treba ih svakako upoznati i u situacijama kada su u svom stanju i naći neki način da se zabave, opuste, osmisliti im neku igru, pustiti neki crtani. Ima tu dosta stvari, svako od njih je dete za sebe. Ono što nikako ne sme to je da se prema njima ophodi grubo - rekla je Petrovićeva.

Pakao u vrtiću na Voždovcu
Foto: Republika

Vaspitači moraju da se prilagode

Saša Milićević, pedijatar, objasnio je da bilo kakav oblik nasilja nije dozvoljen kada su deca u pitanju. Bilo da se radi o deci koja imaju neki zdravstveni problem ili da su zdrava, ali pomalo nestašnoj deci.

- Deca zahtevaju dodir, pažnju, lepu reč, igru. Treba naći nešto što im je zanimljivo, što će im držati pažnju. Ja znam da je u kolektivu teško posvetiti se svakom detetu, ali vaspitači rade veoma odgovoran posao i moraju biti spremni da ponašanje prilagode potrebama mališana i da sve bude usmereno ka dobrom i pozitivnom vaspitanju i odgoju mališana - zaključio je Milićević.

Gradski sekretar Gak šalje inspekciju

 Kako je rečeno, inspekciji je naložena vanredna kontrola ovog obdaništa - otkrio je Slavko Gak

- Ponašanje vaspitačica koje opisujete apsolutno nije prihvatljivo ni u jednom vrtiću, bez obzira na to da li je državni ili privatni. Za pomenuti privatni vrtić, koji je jedan od 420 vrtića u sistemu gradskih subvencija, sekretarijat nije dobio nijednu predstavku građana, na osnovu koje bi se, osim redovne, sprovela i vanredna kontrola. Sekretarijatu nisu upućene primedbe na rad vaspitača. Nakon navoda zbog kojih nam se obraćate sekretarijat je naložio gradskoj prosvetnoj inspekciji vanrednu kontrolu ovog vrtića i ona će biti sprovedena u naredna 24 časa. Inspekcija sprovodi redovne godišnje kontrole vrtića i vanredne, po pretpostavkama, odnosno prijavama - rečeno je našem listu iz gradskog sekretarijata.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
-0 Beograd