fbpx
Skip to main content
mafija

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) MAFIJA BALKANSKOG PODZEMLJA "NE PRAŠTA" Monstruozna ubistva koja lede krv u žilama

Foto: SD/Ilustracija/Profimedia/Google maps/Mup
Klan Veljka Belivuka nije prvi za koji se vezuju jeziva ubistva. Podsetimo se "zemunskog klana" i kriminalne organizacije Zijada Turkovića...

Brutalne sačekuše i hladnokrvna ubistva odrađena od strane "profesionalaca" neizbežan su deo kriminalnog sveta među balkanskim mafijama. Takva ubistva koštaju i do 100.000 evra, neka i više. Međutim, hapšenjem klana Veljka Belivuka mediji u Srbiji a zatim i u regionu izveštavaju o zločinima koji su monstruozni i koji na neki način prevazilaze granicu "slike" mafijaških ubistava

NA PLOČICAMA KOKAINA UGRAVIRAN LIK GAVRILA PRINCIPA: Kavčanima zaplenjena TONA DROGE, policija sumnja na "gospodina Belivuka"

NA PLOČICAMA KOKAINA UGRAVIRAN LIK GAVRILA PRINCIPA: Kavčanima zaplenjena TONA DROGE, policija sumnja na "gospodina Belivuka"

SRAMNI GRAFITI NA ZGRADI U KOJOJ JE BELIVUK BIO PRIJAVLJEN! Otkriveno njihovo značenje - sve izrežirano (FOTO)

SRAMNI GRAFITI NA ZGRADI U KOJOJ JE BELIVUK BIO PRIJAVLJEN! Otkriveno njihovo značenje - sve izrežirano (FOTO)

POČINJE SUĐENJE NEVOLJINOM VOJNIKU: Tadić brutalno pretukao mladića koji je od posledica povreda preminuo

POČINJE SUĐENJE NEVOLJINOM VOJNIKU: Tadić brutalno pretukao mladića koji je od posledica povreda preminuo

Da u "svetu" mafije zna da dođe do rušenja "kodeksa" od ranije se javljaju tragovi. Međutim, klan Veljka Belivuka nije prvi za koji se vezuju jeziva ubistva i mučenja žrtava. Podsetimo se i "zemunskog klana" i kriminalne organizacije Zijada Turkovića... Za te tri grupe vezuje se delovanje uz podršku pojedinih pripadnika istražnih organa i policije.

Mnoga od ubistava, koja su počinjena na jedan od načina koje su ove grupe primenjivale, vezuju se za psihička stanja koja dovode do sumnje da osoba u svojoj ličnosti iskazuje dvostruke tipove ponašanja... Neka od njih izvršena su i pod dejstvom kokaina i mešanjem drugih narkotika i supstanci, koje bi dovele do paranoje i povećanog ispoljavanja agresije. Takva, monsturozna ubistva ili "prljava" za sobom ostavljaju veliki broj tragova, što materijalnih, što bioloških. Ubice ili grupa koja planira izvršenje ovih krivičnih dela dobije osećaj da je neuništiva i da što je brutalniji način ubistva je moćnija.

ZEMUNSKI KLAN: OD OTMICA DO UBISTVA PREMIJERA

Takozvani "zemunski klan" nastao je u beogradskoj opštini Zemun, gde je u to vreme veliki kriminalni kredibilitet imao "surčinski klan" i njegov glavni član Ljubiša Buha, zvani Čume. Klan se u početku bavio sitnim kriminalom, krađom automobila i prodajom narkotika. Moć klana je rasla iz dana u dan, povezanost policije i kriminalne grupe je funkcionisala. 

zemunski klan
Foto: Privatna arhiva

Zemunski klan je tada shvatio da najviše novca donose otmice. Njihove glavne mete su bili ljudi sa velikim kapitalom i ugledom. Jedan od plaćenijih ubica ove grupe je po načinu izvršenja tih dela dobio nadimak "Zver". Za njega se vezuje priča da je ljudima lomio kosti, rezao ih na komade... A ona najbizarnija je da je od jedne žrtve skuvao gulaš...

Dana 12. marta 2003. godine ubijen je premijer Srbije Zoran Đinđić.  Dan kasnije, 13. marta, u novinama i medijima je osvanula poternica gde su bili svi članovi "zemunskog klana"...

Zemunski klan
Foto: Youtube/Printscreen/Steven Dockman

ZIJAD TURKOVIĆ: SUROVA UBISTVA  I NEZAPAMĆENA PLJAČKA KARGO CENTRA

Najveća presuda koja se vezuje za organizovani kriminal u Bosni i Hercegovini izrečena je kriminalnoj organizaciji na čijem je čelu, prema tvrdnjama tužilaštva, Zijad Turković. Sud BiH 2015. godine izrekao je konačnu presudu kojom je na 40 godina zatvora osudio Turkovića, a Milenka Lakića, zvanog Laki, njegovog glavnog egzekutora, na 35 godina zatvora. Osuđeni su zbog ubistava, pokušaja ubistava, trgovinu drogom, te pljačke 1,3 miliona evra iz Kargo centra na sarajevskom aerodromu. Ova grupa ima još članova, koji su takođe osuđeni.

Iako likvidacije po mafijaškom receptu nisu strane u BiH podzemlju, otkrića ubistava Rajka Milovanovića, Marija Tolića, Vernera Ajdarija, Mithata Mekića i Lusije Salas Cortes pokazala su, kako je pisao RSE,  da se i u tome može "korak dalje". 

Kako je ranije pisao RSE, njihova organizacija bila je kao režirana u Holivudu. Tokom postupka tužilac Državnog tužilaštva Dijana Kajmaković je kazala:

- To je bilo, može se pričati, kao iz filmova. Bila jedna mala grupa, pa se širila, pa su malo počeli da rade s drogom, malo da kradu, pa su onda počeli međusobno da se ubijaju.

Prema svojih žrtvama ophodili su se i više nego brutalno... Jedna od žrtava njihovih je bila i trudnica... Opširnije o tome, kao i originalne fotografije otkrivenih otkopanih tela ubijenih meta na kojima su tragovi surovih ubistava, možete videti u sledećem videu:

KLAN VELJKA BELIVUKA: MONSTRUOZNO KASAPLJENJE ŽRTAVA

Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić najavio je 23. jula u Beogradu da će optužnica protiv Veljka Belivuka i njegove grupe najvjerovatnije biti podignuta u petak. Nenadić je rekao da se istraga sprovodi protiv 31 osobe, kao i da je od početka istrage bilo više proširenja, a da se te osobe terete za pet teških ubistava, trgovinu drogom i oružjem, jednu otmicu i jedno silovanje.

Velja Nevolja
Veljko Belivuk i Srđan Lalić
Foto: Printscreen/TV Pink

Novinarima su prikazane fotografije izmasakriranih žrtava na kojima se vide odsečene glave i tela bez udova. Veljko Belivuk, jedan je od 19 uhapšenih 4. februara rano ujutro, a u javnosti je označen kao vođa navijača, blizak jednom od dva glavna kriminalna klana.

Belivuk (36), kome je nadimak Velja Nevolja, važi za vođu navijača fudbalskog kluba "Partizan", odnosno navijačke grupe "Principi", nastale od bivše grupe "Janjičari". Belivuk je označen kao navodni član "kavačkog" kriminalnog klana.  Kako je ranije izjavio ministar policije Srbije Aleksandar Vulin, ova grupa je odgovorna za brutalna ubistva i otmice u Srbiji.

Ovakva delovanja kriminalnih organizacija, koja prelaze granicu mafijaških osveta, šalju poruku da mafija balkanskog podzemlja brutalno "ne prašta".

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd