fbpx
Skip to main content
Velja Nevolja

VELJA JE GLAVNA META, ON JE UBIO 20 ŠKALJARACA: Novi dokazi u optužnici protiv grupe koja je htela da likvidira Belivuka

Foto: Profimedia
U optužnici Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore grupa koja je navodno planirala likvidaciju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića krajem januara u Tivtu nazvana je škaljarsko-barsko-zemunskim klanom!

U spisima tog tužilaštva navodi se da još nisu utvrdili identitet jednog od organizatora koji je sa Jankom Vukadinovićem (31) okupio ekipu i tražio glave Belivuka i Miljkovića i navodnog šefa kavačkog klana Slobodana Kašćelana.

Zaštićeni svedok, čije kodno ime je Kamenko Kučki, tužiocima je ispričao sve detalje kriminalnog plana, a deo podataka dobili su i od zaštićenog svedoka Hasana Turkovića.

POTPUNO BEZBEDNO: Evo kako najlakše da zaštite i vas i vaše mališane od komaraca

POTPUNO BEZBEDNO: Evo kako najlakše da zaštite i vas i vaše mališane od komaraca

DETALJI ISKAZA SVEDOKA SARADNIKA PROTIV BELIVUKOVE GRUPE: Planirali ubistvo još jednog prijatelja, pa sve iznenada odložili?

DETALJI ISKAZA SVEDOKA SARADNIKA PROTIV BELIVUKOVE GRUPE: Planirali ubistvo još jednog prijatelja, pa sve iznenada odložili?

ŠKALJARCI PODMITILI STRAŽARA SA 1.000 EVRA: Kako je skoro pa savršen plan za bekstvo iz Spuža propao zbog plana da ubiju Belivuka

ŠKALJARCI PODMITILI STRAŽARA SA 1.000 EVRA: Kako je skoro pa savršen plan za bekstvo iz Spuža propao zbog plana da ubiju Belivuka

Njihove izjave potkrepljene su porukama koje su pripadnici kriminalne organizacije međusobno razmenjivali preko kriptovane aplikacije, proizilazi iz optužnice koju potpisuje glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

U jednoj od poruka prema navodima optužnice Vukadinović saopštava zaštićenom svedoku Kamenku:

- Nisam nikoga ostavio, pa neću ni tebe brate, jer si pravi brat! Čitav škaljarko-barsko-zemunski stoji iza tebe brate, samo polako, ako ne može da se odradi nalijevo krug i idemo dalje, nećemo da letimo. Bitnija mi je tvoja sloboda no sve napravice, sve pare, đe je ljudi brate i drugova - navedeno je u optužnici.

Optužnica je 7. jula podneta protiv Vukadinovića, zatim Mila Jovanovića (34), Radovana Stanišića (35), Almire Mujahodžić (21), Momčića Milića (40) i Dušana Ivanovića (41).

SDT ih tereti za pokušaj ubistva Belivuka, Miljkovića i Kašćelana.

Slobodan Kašćelan
Foto: Youtube/PrintScreen/Vijesti Online

Sve tri likvidacije hapšenjem osumnjičeniih sprečili su inspektori doskorašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala.

Vrbovanje

Mujahodžić, zaštićeni i svedok saradnik deo su grupe koje je Vukadinović direktno vrbovao da odrade prljave poslove, a sa ostalima se nije poznavao, piše u optužnici.

U tom aktu citirane su izjave zaštićenog i svedoka saradnika.

Navodi se da je Jovanović od nepoznatog organizatora te krimi-grupe dobio naređenje da za njegov račun ubija i prikriva tragove ubistva i pali automobile koje su koristili.

- Stanišić je prihvatio zaduženje da preuzima i čuva oružje namenjeno za ubistva, predaje ga izvršiocima, iznajmljuje "štek" stanove za izvršioce ubistava, donosi im hranu i čuva automobile za izvršenje krivičnih dela - piše u optužnici.

Metak na čekiranju

Specijalni tužilac objašnjava da se Vukadinović i Stanišić ne poznaju, ali da je tridesetpetogodišnjak uprkos tome sinhronizovano delovao po naredbama drugog šefa te krimi grupe.

Zaduženje da izvršava ubistva navodno je prihvatio i zaštićeni svedok.

Pred specijalnim tužiocima ispričao je da je Stanišić nabavio oružje za likvidaciju dvojice Beograđana, a da su ga Jovanović i on isprobavali 21. januara u Tivtu. Tog dana, tvrdi zaštićeni svedok, dobili su upute od Vukadinovića da Velju Nevolju i Miljkovića ubiju sutradan dok budu u redu za čekiranje na tivatskom aerodromu.

Crnogorska policija
Foto: Profimedia/ilustracija

Stanišić, međutim, tvrdi da nije član nikakve kriminalne organizacije i da nije ni video pištolje za koje je optužen da je nabavio i da nikoga nigde nije vodio da puca. Pred specijalnim tužiocima ispričao je da je dva meseca pre hapšenja kod njega u Tivat došao Vladan Mijušković sa Milem Jovanovićem zbog kupovine automobila i da su se zadržali nekoliko dana zbog sređivanja dokumentacije.

Ima neka tajna šifra

Rekao je i da je desetak dana pre hapšenja kod njega došao Jovanović i pitao ga da li negde ima da iznajmi stan na mesec dana, kako bi došao sa devojkom, nakon čega je pitao komšije da mu izdaju stan, što su i učinili.

On, međutim, nije želeo da otkrije šifru za svoj kriptovani telefon, niti da im kaže koga ima upisano u toj aplikaciji. Tužiocima je detaljno objasnio kako je "upao" u klan, kako su tekli dogovori za likvidaciju "neprijatelja" (Kašćelana), ali i kako je plan promenjen i da su kao prioritetna mete označeni Belivuk i Miljković.

Velja Nevolja
Foto: Printscreen/TV Pink

Detaljno je opisao uloge svih optuženih navodeći da je uspeo da fotografiše Mujahodžić kad su ga kod nje poslali za kriptovani telefon namenjen optuženom Miliću.

Rekao je i da mu se Stanišić predstavio kao Dibala, a da je kad su ga dovezli do Tivta saznao da za likvidaciju Belivuka i Miljkovića treba da dobiju između 500.000 i 700.000 evra.

- Objašnjava i komunikaciju sa Vukadinovićem, koji mu je iznio da Belivuk treba da se ubije na Aerodromu, gde nema puno policije i da je to jedini izlaz za opstanak klana. Vukadinović mu je rekao da je Belivuk glavna meta jer je on ubio 20 njihovih drugova i da treba da mu priđe i puca mu u glavu, a ako bude mogao da ubije i Miljkovića - piše u optužnici.

Prema njegovom iskazu, Vukadinović mu je rekao da je dogovoreno sve, pa i bekstvo, a da će u slučaju hapšenja novac dobiti njegova porodica.

Belivuk i Miljković, koji su saslušani kao svedoci oštećeni, ispričali su da ne znaju nikoga od ekipe koja je planirala njihovo ubistvo i da su u Crnu Goru došli na babine kod Radoja Zvicera, a potom produžili nekoliko dana kako bi ostali da sa njim proslave i slavu.

Rekli su i da ne znaju zašto bi ih neko ubio.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
12 Beograd