fbpx
Skip to main content
Velja Nevolja i Mesar

ŠIFRE, TAČNA SATNICA, KONTRAPRATNJA: Belivuka i Mesara obučavao PROFESIONALAC? Njihovo delanje ukazuje samo na jedno

Foto: Printscreen/TV Pink
Koristili terminologiju specifičnu za profesionalce

Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću pomagao je neko veoma stručan, znali su kako da se ponašaju i planiraju složene operacije i u to smo se uverili na snimku u kom su se dogovarali o likvidaciji Lazara Vukićevića, kaže Boža Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti.

Travelland radi i danas da biste od sutra već bili u Grčkoj! Hoteli sa 4* i 5* po najnižim cenama

Travelland radi i danas da biste od sutra već bili u Grčkoj! Hoteli sa 4* i 5* po najnižim cenama

U VLASTU ISPALILI 10 METAKA, PUCALI MU U GLAVU: Detalji sukoba Miloševića i Belivuka - objavljeni SNIMAK potresao Srbiju

U VLASTU ISPALILI 10 METAKA, PUCALI MU U GLAVU: Detalji sukoba Miloševića i Belivuka - objavljeni SNIMAK potresao Srbiju

ZVALI SU GA MILE KAPETAN: Da li je misteriozna smrt škaljarca iz Bara konačno razrešena?

ZVALI SU GA MILE KAPETAN: Da li je misteriozna smrt škaljarca iz Bara konačno razrešena?

- Veljko Belivuk i Marko Miljković komunicirali su međusobno putem specijalnih telefona koristeći službene izraze, a na osnovu njihovog razgovora može se zaključiti da ih je obučavao i navodio profesionalac iz MUP ili tajnih službi - kaže Boža Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti, o načinu rada uhapšenih vođa zloglasnog klana koji se sumnjiči za brojne otmice, mučenja ljudi, brutalna ubistva, sečenje tela žrtava na delove koji su završavali u mašini za mlevenje mesa.

velja nevolja
Foto: Profimedia

Na audio-snimku koji je nedavno objavljen vođe ove kriminalne organizacije dogovarale su se o ubistvu Lazara Vukićevića. Na snimku se čuje kako Belivuk, poznat i kao Velja Nevolja, i Miljković sa saradnicima do detalja razrađuju plan kako da namame Vukićevića u vikendicu u Ritopeku u kojoj je potom zverski mučen i ubijen.

Ozbiljna logistika

Spasić objašnjava da ovi razgovori pokazuju da su Belivuk i Miljković koristili terminologiju specifičnu za profesionalce i da su vodili računa o svakom detalju.

- Očigledno je da je Belivuka i Miljkovića neko veoma stručan obučavao kako da se ponašaju i da komuniciraju prilikom veoma složene operacije. Slušajući ovaj snimak, kao da sam slušao komunikaciju neke policijske patrole. Čak se u pauzama komunikacije čuo neki klik, očigledno je da su bili opremljeni posebnim uređajima za komunikaciju.

Velja Nevolja i Lalić
Foto: Printscreen/TV Pink

- Sve je do detalja razrađeno, a u cilju dovođenja u tu vikendicu žrtava koje nisu ni slutile šta ih čeka. Oni, recimo, pominju izraz kontrapratnja, koji se koristi u policiji i tajnim službama. Ovde se govori o tzv. duploj kontrapratnji, a to znači da idu vozila iza i ispred automobila, u kojoj članovi klana obavljaju neki zadatak. Inače, ovaj metod retko koristi čak i BIA. U tom slučaju ne može niko ni da priđe "štićenom" vozilu jer je pokriven, odnosno blokiran sa svih strana, i to baš nije lako da se izvede. Potrebne su ozbiljna logistika i priprema - priča Spasić i dodaje:

- Posebno je zanimljiva njihova komunikacija. Izgovaraju kratke i jasne rečenice. Takođe su i tačno precizirane satnice, to jest vreme, ali i tačno mesto, adrese i navigacija kad treba i gde da se ide po žrtvu i kojim kolima. Sve je do tančina bilo razrađeno i organizovano, s rezervnim planovima. Imali su i šifrovana imena kojima su nazivali jedan drugog.

Treći čovek

Spasić kaže da su sve vreme Belivuk i Miljković bili ubeđeni da su potpuno zaštićeni i tako je i izgledala komunikacija sa ostalim članovima klana:

- Nisu imali nimalo straha. Verovali su da su zaštićeni, da im niko ne može ništa. Zato su pominjali imena saradnika i žrtava, izraze "vodi ga direktno u klanicu", kao i adrese mesta i vozila kojima treba da se pokupe ljudi koje bi kasnije mučili i ubijali.

Spasić još jednom naglašava da su za ove operacije sigurno imali pomoć nekog bivšeg ili sadašnjeg pripadnika MUP ili bezbedonosnih struktura.

- Pokazali su dobru obučenost i organizaciju. Nije nemoguće da su im u toku tih akcija direktno pomagali stručnjaci, da su imali i "trećeg" čoveka koji im je bio logistika ukoliko nešto ne krene po planu.

Podsetimo, navijač Crvene zvezde Lazar Vukićević nestao je prošle godine 16. oktobra. Poslednji put je lociran na Banovom brdu, od kada mu se gubi svaki trag.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
16 Beograd