Skip to main content
Nasilje

Vera se četiri meseca SKRIVALA od MUŽA, sada je rešila da progovori: Trpela sam i pretnje SMRĆU

Foto: Profimedia
Ženama koje trpe nasilje poručuje da na takav život stave tačku

Vera Petrović (38) iz Niša provela je 4 meseca u Sigurnoj kući kako bi se sklonila od muža

Vera je jedna od 3 štićenice Sigurne kuće koje su nedavno okončale edukaciju na Narodnom univerzitetu u Nišu uz pomoć Nišavskog okruga i Kuće klastera i dobile sertifikate za tražena zanimanja priznate u Srbiji ali i u inostranstvu. Ona priznaje da odluku da prekine sa brakom nije bila nimalo laka, te da je učinila sve što je mogla da ga spasi, ali da je shvatila, kako ističe, da je nasilnik uvek nasilnik.

- Trpela sam svakodnevno ponižavanje i uvrede pa i pretnje ubistvom... U Sigurnu kuću sam došla u pratnji policije koja me je zaštitila od najgoreg. Dugo sam se borila da sačuvam brak, nudila sam suprugu usluge savetnika u Centru za socijalni rad, ali je sve bilo uzalud. Znala sam da ću se suočiti sa osudom sredine, da ću biti etiketirana kao razaračica porodice, da ću ostati bez egzistencijalnih prihoda, ali nisam više mogla da strahujem za svoj, a još više za život svog deteta. Odlučila sam da raskinem sa tim delom svog života i da krenem dalje - priča ova hrabra žena.

Prodajete stan i angažujete agenciju? Evo da li je to PAMETAN POTEZ?

Prodajete stan i angažujete agenciju? Evo da li je to PAMETAN POTEZ?

"Nabio devojci peškir u usta i davio je novogodišnjim sijalicama" Još jedan STRAVIČAN SLUČAJ porodičnog nasilja!

"Nabio devojci peškir u usta i davio je novogodišnjim sijalicama" Još jedan STRAVIČAN SLUČAJ porodičnog nasilja!

OTKRIVENO kako izgleda čovek koji je UPUCAO LJUBICU: Istraga dobila novi tok!

OTKRIVENO kako izgleda čovek koji je UPUCAO LJUBICU: Istraga dobila novi tok!

Tokom vremena provedenog u Sigurnoj kući, Vera nije sedela skršenih ruku. Prihvatala je svaki posao, a tako je nastavila i kada je napustila ovu instituciju.

- Nisam birala posao ali sam od detinjstva želela da budem profesionalni šminker. Kada mi je direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić ponudila edukaciju za ovo zanimanje, oduševljeno sam prihvatila. Bez problema sam prošla i teorijski i praktični deo, sada imam diplomu i nadam se da ću uskoro naći posao - kaže Vera.

Ženama koje trpe nasilje poručuje da na takav život stave tačku.

- Morate da poštujete sebe da bi se i drugi prema vama odnosili na takav način. Kada shvatite da u toj zajednici više nema ni ljubavi ali ni poštovanja, te kada ste suočeni sa bilo kojom vrstom zlostavljanja, treba da odete, koliko god to teško bilo. Takođe, veoma je važno da ne dozvolite nasilniku da u vama ubije ženu, budite doterane, sređene, pogledajte se svakog dana kako izgledate i ne dozvolite da budete poražene - zaključuje hrabra Nišlijka.

Sonja Šćekić priznaje da je ponosna na Veru što je odlučila da javno progovori o svom gorkom iskustvu ali još više na istrajnosti da promeni život.

- Prepoznala sam u njoj tu snagu u ostvarivanju postavljenih ciljeva a posebno sam poštovala to što je potpuno racionalno prihvatila kraj tog prethodnog života. Znala sam koja je profesija zanima, pa kada se ukazala prilika da organizujemo tu vrstu edukacije, pozvala sam je da krene na obuku. Ona i još dve žene koje su iskoristile tu šansu su zaista zahvalne na mogućnosti da rade ono što vole - priča Šćekić.

Kaže da je Verina poruka veoma važna za druge žene koje se nalaze u sličnoj situaciji.

Depresija
Foto: Profimedia

- Njen primer je poruka drugim žrtvama nasilja da mogu da izađu iz takve situacije i da otpočnu drugačiji život ukoliko pokažu dovoljno volje i rešenosti. To nije lako, žene koje ovde dođu često su pasivne, depresivne, teško iznose svoje mišljenje ili bilo kakve zahteve jer su navikle da neko drugi upravlja njihovim životom, da se nizašta ne pitaju - navodi Šćekić.

Dodaje da je njihov zadatak da žene menjaju kognitivne stavove, da shvate da nisu dužne da trpe, niti da imaju osećaj krivice za ono što im se dešava te da steknu snagu da napuste nasilnika.

- U tom cilju radimo na njihovom psihičkom osnaživanju, imamo i radionice na kojima mogu da saznaju kroz šta su druge štićenice prolazile i kako su se sa tim izborile. Vera je jedna od onih koji su se prihvatile misije da pomognu drugim ženama da pođu njihovim stopama - zaključuje Šćekić.

Ukoliko trpite nasilje u porodici ili znate nekog ko je žrtva pozovite policiju na 194 ili na SOS telefon 0800 350036.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
34 Beograd