fbpx
Skip to main content
Kapetan Dragan

Vrhovni sud Hrvatske razmatra žalbu Kapetana Dragana

Foto: Profimedia
Prvostepeno osuđen na 15 godina zatvora

Vrhovni sud Hrvatske razmatraće u utorak u Zagrebu žalbe na prvostepenu presudu Draganu Vasiljkoviću (63), poznatom kao Kapetan Dragan, kojom je prošlog septembra osuđen na 15 godina zatvora zbog navodnih zločina u Hrvatskoj.

Vasiljković se nalazi u pritvoru u Splitu odakle će se petočlanom sudskom veću obratiti video-linkom iz zatvora. On je preko svojih pravnih savetnika iz Beograda apelovao na srpske medije da dođu na javnu sednicu žalbenog suda, ili bar da izveštavaju o ishodu, kako bi mogao da se obezbedi balansiran pristup njegovom slučaju.

Nakon razmatranja žalbi, Vrhovni sud Hrvatske može presudu da potvrdi, da je preinači u pogledu kazne i da je ukine i naloži novo suđenje.

RASKOMADANI LEŠEVI I CREVA... Iskaz LAŽNOG PRESRETAČA iz Srbije RASPLAKAO sve u sudnici

Šok na graničnom prelazu sa BiH: Državljanka Srbije momentalno ODVEDENA u zatvor

Vasiljković je u septembru 2017. u Županijskom sudu u Splitu proglašen krivim za dve tačke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

U završnim rečima kapetan Dragan je odbacio bilo kakvu krivicu za ono što mu se stavlja na teret.

Vasiljković je nakon rata 90-tih otišao je u Australiju gde je kasnije uhapšen i izručen Hrvatskoj koja ga je tražila zbog ratnih zločina. Optužen je da je kao komandant jedinice za posebne namene u julu 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske stanice, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

 

Pročitajte i:

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd