fbpx
Skip to main content

ZA MESEC DANA ODUZETO 30 LAŽNIH ZNAČKI: Devedesetih je to bio biznis, a filmska pljačka na Zvezdari kap koja je prelila čašu

Kako navode u MUP, u poslednjih mesec dana oduzeto je blizu 30 značaka koje su svojim izgledom, kožnim povezom i unutrašnjim delom približne izgledu zvanične službene legitimacije ovlašćenih službenih lica MUP-a.

Korišćenje lažne policijske značke u pljački na Zvezdari, kada su nepoznate osobe upale u stan investitora Saše P. i oteli mu 100.000 evra, uznemirio je građane u Srbiji. Posebno je zastrašujuće ako se uzme u obzir da su prema podacima MUP, samo u proteklih mesec dana, nadležni u Srbiji oduzeli 30 lažnih znački!

Znali su lažni policajci da je Saša P. tog dana podigao kredit u banci i da je kod sebe imao 100.000 evra. Najpre su upali u stan, brata i sestru vezali, a zatim i započeli brutalno mučenje kako bi otkrili gde je novac. Kada su se dokopali plena od 100.000 dinara, pobegli su.

Poznato ko je investitor opljačkan na Zvezdari: Pre nekoliko godina kupio kuću DRAŽE MIHAJLOVIĆA

Poznato ko je investitor opljačkan na Zvezdari: Pre nekoliko godina kupio kuću DRAŽE MIHAJLOVIĆA

LAŽNI POLICAJCI UPALI U STAN INVESTITORA NA ZVEZDARI! Tukli ga dok nije rekao gde drži 100.000 evra

LAŽNI POLICAJCI UPALI U STAN INVESTITORA NA ZVEZDARI! Tukli ga dok nije rekao gde drži 100.000 evra

CIMERA ISEKAO NA KOMADE! Uhapšeni Srbin u Budvi 19 godina se skrivao zbog ZLOČINA KOJI JE POTRESAO SRBIJU

CIMERA ISEKAO NA KOMADE! Uhapšeni Srbin u Budvi 19 godina se skrivao zbog ZLOČINA KOJI JE POTRESAO SRBIJU

Ova vest uznemirila je Beograđane ali i građane širom naše zemlje i to ne samo po brutalnosti i bahatosti pljačkaša, već i zbog činjenice da bi sami pre ili kasnije mogli postati žrtva ovakvih prevaranata.

Kako navode u MUP, u poslednjih mesec dana oduzeto je blizu 30 značaka koje su svojim izgledom, kožnim povezom i unutrašnjim delom približne izgledu zvanične službene legitimacije ovlašćenih službenih lica MUP-a.

- Građanima je teško da razlikuju pravu od lažne legitimacije i zbog toga mogu biti dovedeni u zabludu i postati žrtve različitih krivičnih dela. Zato će u cilju zaštite lične i imovinske sigurnosti građana pripadnici MUP-a i u narednom periodu, pojačano vršiti kontrolu, nadzor i oduzimanje legitimacija koje podsećaju na službene policijske - navode u MUP.

Novi propisi

Oni dodaju i da je u ovoj instituciji u toku izmena propisa koji će podrazumevati sankcionisanje svih radnji u vezi sa neovlašćenim korišćenjem policijskih službenih značaka i legitimacija, kao i u vezi s korišćenjem značaka ili drugih obeležja i oznaka koje sadrže elemente vizuelnog identiteta policijskih službenih značaka i legitimacija.

značka policije
Foto: Srbija Danas

- Navedenim izmenama propisana je zabrana posedovanja, odnosno korišćenja službene značke ili službene legitimacije od strane lica koja nisu policijski službenici, odnosno državni službenici MUP. Pored navedenog, pravnim licima, udruženjima i fizičkim licima zabranjeno je zahtevanje izrade, izrada, stavljanje u promet, posedovanje, odnosno korišćenje značke ili drugog obeležja odnosno oznake koji sadrže elemente vizuelnog identiteta službene značke ili službene legitimacije - navode u MUP i dodaju da za kršenje navedenih zabrana, propisane su visoke novčane kazne, kao i izricanje zaštitne mere oduzimanja predmeta.

- Usvajanje ovih izmena propisa se očekuje u najkraćem roku. Time se stiču uslovi za sankcionisanje svakog postupanja koje je u suprotnosti sa ovim zabranama, pa će svako takvo postupanje i biti sankcionisano i to bez obzira na činjenicu da li značke ili druga obeležja i oznake mogu da dovedu bilo koga u zabludu - navode oni.

Biznis devedesetih

Zloupotreba policijskih znački nije novina u našoj zemlji. Kako je objasnio kriminolog Dobrivoje Radovanović, još od devedesetih godina prošlog veka poznato je da kriminalci dobijaju policijske značke. Kako je istakao ističe, do njih su dolazili gotovo svi prestupnici koji su značili u podzemlju.

- Bio sam svedok situacije kada je jedan od njih, zajedno sa policajcem, legitimisao ljude u kafanici "Proleće". Svaki iole značajniji lik u podezmlju imao je legitimaciju, a to je postojalo kao pravilo. Oni su do tih znački dolazili preko Državne bezbednosti, policije... - rekao je sagovornik medija.

policija
Foto: Srbija Danas

Sada, smatra Radovanović situacija je drugačija, a kako kaže, ako kriminalci mogu da falsifikuju pasoše i lične karte, mogu i policijsku legitimaciju.

- Davanje kriminalcima policijske značke prestalo je ili se smanjilo nakon velike hajke koja je bila krajem devedesetih. Moguće je da sadašnji kriminalci imaju značke iz tog doba, moguće je da dobijaju i nove legitimacije preko veze, a na kraju krajeva, mogu ih i glatko falsifikovati - kazao je Radovanović.

On je dodao da otpadnici su koji dobijaju značke vođe navijačkih grupa, članovi podzemlja koji rade za državu, policiju, ali i članovi kriminalnih grupa koji su utočište pronašli u Srbiji.

Kazne zatvora

Inače, Krivični zakonik Srbije propisao je kazne zatvora za one koji se lažno predstavljaju kao službena lica. Kako stoji u Zakonu, onaj ko u nameri da sebi ili drugom pribavi kakvu korist ili da drugom nanese kakvu štetu, lažno predstavlja kao službeno ili vojno lice ili neovlašćeno nosi kakve znake službenog ili vojnog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd