fbpx
Skip to main content
Advokat

ZAŠTO ŠKOLU MIKE ALEKSIĆA NE MOGU DA ZATVORE? Advokat devojaka UŽIVO U PROGRAMU objasnio sve o ovom slučaju!

Foto: Printscreen/RTS
Advokat devojaka koje su optužile Miroslava Miku Aleksića za silovanje i seksualno napastvovanje, objasnio je podrobnije šta se dešava u ovom slučaju.

Advokat Denis Bećirić, koji zastupa devojke koje su prijavile profesora glume Miroslava Miku Antića za silovanje i seksualno napastvovanje, gostovao je u emisiji RTS-a, gde je podrobnije objasnio određene sudske procese.

Gradonačelnik Gračanice: Hvala Meridianu što je spasao najugroženije

Gradonačelnik Gračanice: Hvala Meridianu što je spasao najugroženije

Milena Radulović pored Mike Aleksića: Isplivala fotografija iz 2013. godine (FOTO)

Milena Radulović pored Mike Aleksića: Isplivala fotografija iz 2013. godine (FOTO)

MIKA ALEKSIĆ SNIMAO SILOVANJA: Ubeđivao je žrtve da tako "vežbaju" erotske scene!

MIKA ALEKSIĆ SNIMAO SILOVANJA: Ubeđivao je žrtve da tako "vežbaju" erotske scene!

Prvo se osvrnuo na zahtev branioca Aleksića da se izuzme tužilac.

- Zahtev je jedna procesna mogućnost branioca koju je on iskoristio danas. O zahtevu se već odlučilo, proces je nastavljen i ja dalje o tome ne bih mogao da govorim zbog zabrane koju je doneo tužilac da se iznose informacije u vezi sa ovim slučajem - istakao je on na početku, pa objasnio zbog čega je saslušanje glumica Milene Raduloviće i Ive Ilinčić trajalo čak 4, 5 sati i zašto je to važno.

- To je uobičajeno i očekivano, u ovakvim situacijama posebno. Generalno kada imate kao svedoka oštećenog koji je žrtva nasilja, ovde konkrentno žrtva seksualno nasilja, u takvoj situacijij je potpuno prirodno da se takva osoba i takav svedok oseća u najmanju ruku neprijatno kada mora pred nepoznatim ljudima da iznosi svoje intimne neke stvari i da priča o onome što bi najradije želeo da zaboravi - rekao je on i dodao:

- Tako da je potrebno strpljenje i saslušati sve što takva osoba treba da kaže, to je za takvu osobu vrlo traumatično i takva saslušanja se značajno razlikuju od saslušanja nekog svedoka koji je, na primer, očevidac saobraćajne nesreće i koju možete da prekinete u svakom trenutku. Baš mislim da treba dozvoliti da to traje onoliko koliko je svedoku potrebno da kaže sve što želi da kaže. Morate da procenite situaciju. Svedoci će vrlo verovatno biti jedini dokazi i bitno je da od njih dobijete maksimalno.

Milena Radulović
Foto: E-stock/Miloš Rafailović

Priča se o tome da bi devojke mogle da dobiju status "posebno osetljivog svedoka", pa je Bećirić objasnio šta taj status podrazumeva i na koga se odnosi.

- To je pravni institut koji kod nas postoji desetak godina. U ovom konrektnom slučaju vrlo verovatno ćemo tražiti takav status, makar za jednu od oštećenih koja je maloletna i verujem da će tužilaštvo usvojiti to. To znači da se osoba koja vodi ovaj postupak na poseban način ophodi prema svedoku. Sva pitanja koja inače idu kada se postavljaju preko organa, u ovom slučaju zamenika tužioca, on procenjuje kako će i na koji način to pitanje postaviti i da li će ga dozvoliti ili ne. Svedok koji ima ovaj status ima pravo da u postupku koristi usluge psihologa da prevaziđe to što je muči. Takođe,ukoliko se ne oseća dovoljno lagodno, može pred svima koji učestvuju u postupku da iznese ono što želi da kaže i ima mogućnost da to uradi iz neke druge prostorije, pa makar i iz svog stana ako to želi - objasnio je on.

Upitan da li postoji mogućnost da se svedoci i okrivljeni nađu "lice u lice", rekao je:

- Ukoliko se razlikuju drastično iskazi svedoka i okrivljenog i ako je neophodno da se proceni ko govori istinu, može da dođe do suočenja, odnosno, da se okrivljeni i svedok nađu licem jedan prema drugom i da rasprave to oko čega se ne slažu. Ne verujem da će se to u ovom slučaju desiti.

Mika Aleksicć
Foto: Youtube/Printscreen/Studio B

Mnogi komentarišu da postoji mogućnost da je teško dokazati da je neko silovan ili seksualno napastvovan ukoliko prođe mnogo godina od samog zločina. Bećirić objašnjava da to ne mora da bude slučaj i da je i u tom slučaju sve apsolutno dokazivo.

- Apsolutno je moguće dokazati. Ukoliko mi nemamo neki materijalni trag, kao što u ovom slučaju ne verujemo da ćemo ga imati, već imamo reč protiv reči. Ako delo nije zastarelo i ako može da se dokaže i da se veruje osobi koja je prijavila, samo svedočenje kao dokaz je vrlo često kod nas - istakao je on.

Školu glume "Stvar srca" u kojoj je Miroslav Aleksić bio predavač kada su se dogodile situacije za koje ga glumice optužuju, i dalje radi.

- Nemamo pravo da tražimo da se škola zatvori. Škola nije predmet izvršenja krivičnog dela. Lični je stav roditelja da li će decu slati tamo ili, ali mislim da sud ne bi mogao da donese takvu odluku - kaže advokat.

Za kraj je apelovao na sve žrtve seksualnog nasilja da istupe i prijave zločince.

- Teško je savetovati tako nešto, to je odluka lične prirode. Ovo je pravi trenutak da neko iz sebe izbaci nešto što ga muči, ako to ne uradi sada, biće mu mnogo neprijatno u životu da se sa tim suočava i da ga tako nešto truje. Jeste neprijatno pojaviti se u sudu, ali mislim da je sada pravi trenutak to uraditi - zaključio je Bećirić.

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd