Skip to main content
Zemunski klan

RETKI SNIMCI ZEMUNSKOG KLANA dok govore o UBISTVU Đinđića: Pretili i UZNEMIRILI SUDIJU, a jedan od glavnih PRIZNAO SVE i pokajao se

Foto: Youtube/RUDAR 7/Balkan Weltschmerz/RTS Merila vremena - Zvanični kanal
Pripadnici zemunskog klana osuđeni su na ukupno 348 godina zatvora, a većina njih se i 19 godina posle ubistva premijera Đinđića nalazi na izdržavanju kazne.

Bili su najmoćnija mafijaška grupa. Samo na pomen njihovog imena mnogima se ledila krv u žilama. Došli su "momci koji ne umeju da promaše". Da su u jednom trenutku postali "moćniji od države" pokazalo se 12. marta 2003. godine. Ispred Vlade Republike Srbije ubijen je premijer dr Zoran Đinđić.

Otvorena je Pandorina kutija. Cela zemlja digla se na noge. U akciji "Sablja" pali su pripadnici najbrutalnijeg klana na Balkanu, a vođe klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum ubijeni su 27. marta uveče u Meljaku kada su pokušali da pobegnu pripadnicima Specijalnih antiterorističkih jedinica.

Nakon godinu dana skrivanja, kao bomba odjeknula je vest - predao se vođa Crvenih beretki i čovek koji je označen kao organizator Đinđićeve likvidacije Milorad Ulemek Legija.

Počelo je suđenje veka i to 22. decembra 2003. godine i do samog njegovog kraja održano je više od 150 pretresa, saslušano je više od stotinu svedoka, a svi detalji se nalaze na preko 20.000 strana sudskih spisa. Sam sudski postupak je od početka pratilo mnogo kontroverznih situacija. Podsetićemo vas na neke od njih.

Milorad Ulemek Legija uznemirio sudiju

Čovek koji je samom pojavom ljudima terao strah u kosti, na samom suđenju, dok je stajao za govornicom i gledao sudiju direktno u oči, uspeo je da izazove pažnju i to garderobom. Elegantno obučen, ali u crnoj majici sa aplikacijom vuka otvorenih čeljusti,  sa dugačkim belim očnjacima i sa crvenom beretkom na glavi (simbolom JSO) uznemirio je sve, pa i sudiju. Preko majice imao je otkopčani sivi sako, a ispod belu košulju čija je kragna virila.

Milorad Ulemek Legija
Foto: Youtube/Printscreen/RUDAR 7

- Recite kako ste dobili te poruke i kako ste došli do ove majice, jer je do sada nijednom niste nosili na suđenju - pitala je sudija Nata Mesarović Legiju.

- Moja namera nije da nekog plašim ili da vređam - odgovorio je optuženi.

- Na mene neće uticati otvorene čeljusti na aplikaciji - uzvratila je sudija.

- Ovo je izraz mog ličnog protesta zbog tužiočeve završne reči u kojoj je vređao pripadnike JSO. Ako vama smeta ja ću sako da zakopčam - kazao je Ulemek.

- Zakopčajte - odgovorila mu je ona, što je Ulemek i uradio, ali je između revera ostala da viri crvena beretka na glavi vuka.

Pretio: Do detalja ćemo to razrešiti kad tad

Zvezdan Jovanović, zvani Zveki i Zmija, bivši pomoćnik komandanta JSO-a, optužen da je povukao oroz koji je usmrtio premijera Đinđića, na suđenju je tvrdio da je kao dokaz prihvaćeno nešto je predstavljeno kao njegova izjava, i istakao da odgovorno tvrdi da nije dao nikakvu izjavu i da je to potpisao kako mu ne bi dirali porodicu.

- Imate tamo čak i u ovom faličnom izveštaju, iz Centralnog zatvora su pokušavali da me nauče šta treba da pričam, ali upravo zato što sam bio psihički u "autu", i psihički i fizički... I tu su mi pokazivali slike... Te slike gde su oni pokazivali slike, i među slikama gde su pokazivali "Poznaješ li ovog, a poznaješ li ovog" pokazuju mi slike deteta. To ćemo on i ja raspraviti. Ja sam rekao do detalja ćemo to kad tad razrešiti.

Jovanović je na kraju poručio da nisu smeli da mu diraju porodicu. Kako je to izgledalo pogledajte u videu:

Priznao sve pa tvrdio da se kaje

Od svih pripadnika zemunskog klana izdvaja se Dušan Krsmanović. On je jedini koji u završnoj reči na kraju suđenja nije poricao ono što je rekao u istrazi.  

- Želim samo da kažem da se najiskrenije kajem zbog svega što me dovelo u ovu situaciju i u ovaj položaj u kom se danas nalazim. Kajem se i zbog svoje dece koja odrastaju bez oca, kajem se zbog još mnogo toga, ali imam veru u boga, on zna moje namere i verujem da će biti na mojoj strani. Nemam više šta da kažem, hvala - rekao je Dušan.

Detalji iz istrage:

Dušan Krsmanović je u iskazu koji je dao istražnom sudiji u maju 2003. godine rekao da je tog dana svako imao svoj zadatak. Njegov je bio da čeka na autobuskoj stanici iznad raskrsnica Ulice Nemanjine i Kneza Miloša. 

- Sutradan uveče došao je Ninoslav Konstantinović i smejao se, ispričao nam je kako je došlo do pucnjave u Đinđića, da je, kada je Aca Simović zvao mene, da je tada Zvezdan Jovanović nišanio prema Đinđiću. Pucao je dva puta i posle toga pušku bacio Simović Aleksandru i prvi počeo da beži. Kada sam na TV-u čuo da je Đinđić ubijen prvo sam hteo da izvršim samoubistvo jednim malim pištoljem, a onda mi je to splasnulo. Nekoliko dana sam boravio u stanu s Milanom Jurišićem, bio sam u kontaktu s bratom. Kada sam došao kod brata, policija nas je brzo uhapsila. Pre ubistva sam čuo Spasojevića da on planira za sebe alibi, hteo je da bude uhapšen i da kaže da on nema veze s tim, da je bio kod Svetlane Ražnatović i da će ona to da potvrdi. Znam da je odranije imao kontakte.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
30 Beograd