fbpx
Skip to main content
Beograd

Ovako danas izgledaju objekti srušeni u NATO bombardovanju (FOTO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Pre tačno 18 godina NATO alijansa započela je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije. U vazdušnim napadima koji su bez prekida trajali 78 dana učinjena je ogromna materijalna šteta, a živote je izgubilo između 1.200 i 2.500 ljudi, dok je 5.000 ranjeno

Ovo su samo neki od civilnih ciljeva koji su bili mete NATO projektila:

Avalski toranj je simbol Beograda. Jedan od najlepših TV predajnika Evrope i jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao koji je simbolisao srpski tronožac za sedenje, srušen je u NATO bombardovanju. Ponovo je pušten u rad 23. oktobra 2009. godine.

AVALSKI TORANJ
Foto: SD/ilustracija

Zgrada Generalštaba na uglu Nemanjine i ulice kneza Miloša i dalje svedoči o jednom od najžešćih napada na glavni grad Srbije. Pogođena je više puta tokom bombardovanja, a nedavno su počeli radovi na raščišćavanju okolnog terena i pripreme za obnovu ovog arhitektonskog remek-dela. 

GENERALŠTAB
Foto: SD/ilustracija

Bombardovanje zgrade RTS-a jedan je u nizu napada NATO snaga na civilne ciljeve. Zgrada je pogođena 23. aprila 1999. godine u 2:06 i tom prilikom je poginulo 16 radnika ove medijske kuće. U znak sećanja na žrtve napada podignut je spomenik “Zašto?"

zgrada RTS
Foto: SD/ilustracija

Žeželjev most je bio železničko drumski most na Dunavu ukupne dužine 377m i povezivao je Novi Sad i Petrovaradin: Građen je od 1957. do 1961. godine kao jedinstven primer gradnje uz korišćenje prenapregnutog betona. Trenutno je u fazi obnove i očekuje se da će biti završen sredinom 2016.godine.

ŽEŽELJEV MOST
Foto: SD/ilustracija

Proizvodni pogoni kragujevačke fabrike Zastava automobili bombardovani su12. aprila 1999. godine. Tom prilikom je uništeno 160.000 m² proizvodnih površina. Već u septembru iste godine sa obnovljenih proizvodnih traka sišli su prvi automobili.

ZASTAVA-KG
Foto: SD/ilustracija

Bombardovanje kineske ambasade u Beogradu je bio ozbiljan diplomatski incident tokom  NATO agresije na SRJ. Sedmog maja 1999.godine u 23:45, tri projektila NATO alijanse su pogodila zgradu ambasade Narodne Republike Kine, na Novom Beogradu. U napadu je poginulo troje kineskih državljana, a više ih je ranjeno.

KINESKA AMBASADA
Foto: SD/ilustracija

Petrohemija Pančevo je zajedno sa  Azotarom bombardovana dva puta tokom NATO agresije.

PETROHEMIJA PANČEVO
Foto: SD/ilustracija

Most slobode je most preko Dunava u Novom Sadu. Otvoren je 1981. godine, a bombardovan je 3. aprila 1999. Ponovo je izgrađen i otvoren za saobraćaj u oktobru 2005. godine.

MOST SLOBODE
Foto: SD/ilustracija

Prilikom bombardovanja Rafinerije nafte u Pančevu, sa dve rakete pogođena je RJ Energana. Tom prilikom poginula su dva radnika, a četvoro ih je bilo teško povređeno. Bombardovana je sedam puta.

RAFINERIJA PANČEVO
Foto: SD/ilustracija

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd