fbpx
Skip to main content
vucic

6 stvari koje ste propustili tokom Putinove posete: Zašto se ruski predsednik poklonio Srbiji i šta se krije iza priče o zelenom markeru

Tanjug/​Tanja Valić
U tih nešto preko 7 sati boravka u Beogradu, bilo je detalja koji su vam sigurno promakli i na koje šira javnost nije obratila pažnju

Mnogo važnih stvari, izjava i govora obeležilo je poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji. U tih nešto preko 7 sati boravka u Beogradu, bilo je detalja koji su vam sigurno promakli i na koje šira javnost nije obratila pažnju.

1. ULAZAK U PUTINOMOBIL

Bliski odnosi Vučića i Putina bili su vidljivi već tokom svečanog dočeka na aerodromu. Dok su crvenim tepihom šetali ka "Putinomobilu", dvojica lidera su se malo zbunila oko ulaska u auto.

Verovatno iz želje da ukažu počast, istovremeno su pokazali rukom jedan drugome rukom ko treba prvi da uđe u kola.

Kortež
Foto: Profimedia/ilustracija

Na kraju su ih usmerili ljudi zaduženi za protokol i obezbeđenje. Vučić je u "Putinomobil" ušao sa bliže, desne strane, dok je ruski predsednik odšetao do zadnjih levih vrata, posle čega su dvojica državnika krenula do Groblja oslobodilaca Beograda.

2. POČASNI PLOTUNI

Brojni svetski državnici su dočekani ispred Palate "Srbija". Ipak, novinari ne pamte počast koja je ukazana ruskom predsedniku. Prvo su crkvena zvona oglasila dolazak kolone vozila u kojoj se nalazio Putin, da bi se tokom intoniranja himni Srbije i Rusije "začulo" i artiljerijsko oružje.

Naime, pripadnici Garde Vojske Srbije ispaljivali su počasne plotune tokom izvođenja "Bože pravde" i ruske himne.

Snimak Dačićevog "nastupa" pred Putinom: Dok ministar peva Kaljinku, pogledajte šta radi Putin (VIDEO)

3. POZDRAV PUTINA I PATRIJARHA IRINEJA

Poslednja stanica Putinovog boravka u Beogradu bio je Hram Svetog Save na Vračaru. Tamo ga je dočekao patrijarh srpski Irinej.

vucic putin
Tanjug/​Dimitrije Goll

Tu je viđen nekarakterističan pozdrav ruskog predsednika i poglavara SPC, tačnije jako čvrst zagljaj. Iako nije običaj da se tako pozdravljaju svetovni i duhovni poglavari, ovakav pozdrav, kako je rečeno u krugovima bliskim patrijarhu, pokazuju prisnost i bliske odnose Putina i Irineja.

4. ZELENI MARKER ZA PATRIJARHA

Prilikom obilaska Hrama Vučić i Putin su zajedno utisnuli kockicu mozaika u malter na zidu Hrama Svetog Save, a tim gestom duboke simbolike i zvanično je počela druga faza radova na uređenju enterijera ove zavetne crkve srpskog naroda.

PUTIN ODUŠEVLJEN BORAVKOM U SRBIJI, OBJAVIO ČAK 8 TVITOVA IZ BEOGRADA! Zvanični Tviter nalog ruskog predsednika prepun utisaka iz srpske prestonice! (VIDEO)

Patrijarh Irinej, Vučić i Putin utisnuli po tri kockice u trobojku - Putin rusku, a patrijarh Irinej i Vučić srpsku - na mozaiku koji će se naći na zidu Hrama Svetog Save. Oni su se potom potpisali na maketu mozaika.

Hram
Foto: Srbija Danas

I dok su se Vučić i Putin potpisali crnim markerom, patrijarh Irinej se potpisao zelenim, zato što je zeleno mastilo privilegija patrijarha u SPC.

Patrijarsi se po vizantijskom pravilu i u duhu tradicije potpisuju zelenim mastilom i jedino takav potpis ima validnost ispod zvaničnih akata.

5. RUKOVANJE SA GRAĐANIMA

Aplauzom i skandiranjem njegovog imena dočekan je predsednik Rusije ispred Hrama Svetog Save tokom posete Beogradu. Sa smeškom na licu Vladimir Putin nije odoleo da malo prekrši protokol i priđe masi građana koji su uzvikivali njegovo ime.

hram
Tanjug/​Filip Krainčanić

U društvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića izdvojio je nekoliko trenutaka da se pozdravi sa ljudima koji su mu priredili dobrodošlicu.

6. NAKLON SRBIJI

Na kraju posete, Putina je sa aerodroma Nikola Tesla ispratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Lazanski SVE REKAO! Putin je svojom posetom NAJAVIO MOĆNO POJAČANJE - stiže nam UBITAČNI PVO SISTEM

Ruski predsednik se na svojevrstan način zahvalio domaćinima na gostoprimstvu. Putin s pre ulaska u avion poklonio Srbiji.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
9 Beograd