fbpx
Skip to main content
sud

ADVOKAT IZ KRUŠEVCA "PREŠAO IGRICU": U godini dana zastupao skoro 5.000 ljudi - kad ih je sve upoznao?

Foto: Profimedia
Kruševački advokati zatrpali novosadski sud parnicama

Advokatska komora Vojvodine podnela je disciplinsku prijavu zbog nelojalne konkurencije protiv trojice kolega iz Kruševca koji su samo prošle godine "zatrpali" novosadski sud sa više od 6.000 parničnih predmeta, zastupajući klijente koje nikada nisu ni videli.

Imajući u vidu da prosečan parničar godišnje vodi oko tridesetak slučajeva, u AKV tvrde da kruševačke kolege ovim teško krše advokatski kodeks, ali i da rade na štetu sopstvenih klijenata.

PREDSEDNIK VUČIĆ O BITNIM IZMENAMA ZAKONA: Potpisaću ih, ako su u skladu sa Ustavom, vode i reke se neće uništavati

PREDSEDNIK VUČIĆ O BITNIM IZMENAMA ZAKONA: Potpisaću ih, ako su u skladu sa Ustavom, vode i reke se neće uništavati

VUČIĆ POSLAO MOĆNU PORUKU: Naša je obaveza da u svakom trenutku imamo dovoljnu silu i snagu da odbranimo zemlju (FOTO)

VUČIĆ POSLAO MOĆNU PORUKU: Naša je obaveza da u svakom trenutku imamo dovoljnu silu i snagu da odbranimo zemlju (FOTO)

"JOVIČIĆ JE U PRITVORU, NIJE U ZATVORU" Vučić detaljno objasnio situaciju u opštini Palilula

"JOVIČIĆ JE U PRITVORU, NIJE U ZATVORU" Vučić detaljno objasnio situaciju u opštini Palilula

- Prijavljeni advokati Branislav P., Zoran P. i Marko B. iz Kruševca organizuju i koriste usluge posrednika radi pribavljanja klijenata, u koju svrhu pojedincima ostavljaju blanko punomoćja radi dalje raspodele potencijalnih klijenata... - navodi se u prijavi AKV.

Za uzvrat, nevidljivi klijent dobije odštetu od 800 pa do nekoliko hiljada dinara, dok opunomoćenom advokatu pripadaju svi troškovi parničnog postupka, što se u proseku po postupku kreće od 50.000 do 80.000 dinara.

- Neetičko prikupljanje klijenata jeste problem za advokaturu u celini. Advokatura jeste specifična delatnost po tome što se naš posao obavlja prema odredbama našeg kodeksa profesionalne etike, a taj kodeks isključuje rad na osnovu "divljeg kapitalizma". Ovo nije delatnost gde se može reklamirati, a gde se klijenti mogu masovno prikupljati preko otvorenog poziva. Dostavljanje blanko punoći nekoj agenciji bez da su navedeni podaci klijenta, o protivnoj strani i o osnovu spora je protivno etičkom kodeksu - kaže potpredsednik AKV Laslo Joža za Novu S, napominjući da je komora reagovala čim je uočila ovaj slučaj.

Prema navodima prijave, advokat Branislav P. je samo u 2020. godini pred novosadskim sudom vodio čak 4.553 parnična postupka, dok je njegov kolega i sugrađanin Marko B. zastupao 1.928 predmeta. U većini slučajeva, navodi se u prijavi, kruševački advokati su do novosadskih klijenata stizali preko Udruženja za zaštitu prava potrošača "Delta plus 2020" iz Kovina, koje nudi usluge "naplate naknade za obradu svih tipova kredita" koje su im banke naplatile u bilo kom periodu.

- To grubo krši kodeks profesionalne etike, ali je protivan i interesima klijenta. Taj advokat ne može da poznaje svoja 4.553 klijenta i pitanje je kako ti klijenti uopšte dobiju izveštaj od svog advokata kog nikada nisu ni videli, a u koga treba da imaju poverenje - kaže advokat Srdan Gligorić iz Bečeja za Novu S.

Prema njegovom rečima, ovakva praksa nije uobičajena samo za sporove protiv banaka, već i za parnice o nadoknadi štete, gde pojedini advokati takođe pribavljaju klijente preko mreže saradnika koji "lepe po banderama oglase i zovu ih telefonom".

Kako kaže, Gligorić se i sam u Novom Sadu našao u situaciji da su njegovi lični podaci završili u rukama posrednika koji mu je nudio da tuži banku.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd