fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

AFERA "PRISLUŠKIVANJE": Vučićeve razgovore prodavali kriminalnim klanovima i strancima?

Tanjug/​Dragan Kujundžić
Radna grupa MUP je ustanovila da je bilo nezakonitog prisluškivanja predsednika, ali pitanje je šta je deo policije, koji je stavio šefa države na mere, uradio s dobijenim.

Bezbednjaci ne isključuju ni prodaju informacija. Pošto je radna grupa MUP, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, prikupila dokaze koji pokazuju da jeste bilo nezakonitog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice od strane dela pripadnika policije, nameće se pitanje koji interes je imala pomenuta grupa da šefa države stavi na mere. 

KLUPKO SE ODMOTAVA! Policija istragom saznala da su pored predsednika prisluškivali Andreja i Danila Vučića

KLUPKO SE ODMOTAVA! Policija istragom saznala da su pored predsednika prisluškivali Andreja i Danila Vučića

"VUČIĆA PRISLUŠKIVALI ZBOG OBJAVLJENOG RATA MAFIJI" Želeli da znaju kakve mere predsednik preduzima PROTIV NJIH

"VUČIĆA PRISLUŠKIVALI ZBOG OBJAVLJENOG RATA MAFIJI" Želeli da znaju kakve mere predsednik preduzima PROTIV NJIH

PREDSEDNIK O MASOVNOJ IMUNIZACIJI: Ničega ne bi bilo da nismo nabavili kinesku vakcinu

PREDSEDNIK O MASOVNOJ IMUNIZACIJI: Ničega ne bi bilo da nismo nabavili kinesku vakcinu

Motiv može biti i prodaja informacija kriminalnim klanovima i strancima, jer detalji razgovora predsednika jedne zemlje s članovima porodice ili saradnicima predstavljaju kapitalne informacije, čija je cena nemerljiva.

Saslušano 50 osoba

Policija je, podsetimo, u vezi sa aferom prisluškivanja predsednika saslušala oko 50 osoba, uključujući i bivšu državnu sekretarku MUP Dijanu Hrkalović i Dejana Milenkovića Bagzija, nekadašnjeg načelnika Službe za specijalne istražne metode UKP. Hrkalovićka, najviše rangirana među saslušanima, poslata je i na poligraf. Ona je najpre prihvatila poligrafsko ispitivanje, da bi, kako pišu mediji, bukvalno u trenutku kad je trebalo da bude priključena na aparat, rekla da se predomislila i da odbija ovakav način ispitivanja.

Marko Nicović, nekadašnji direktor beogradske policije, kaže da se informacije iz prisluškivanih razgovora neke osobe mogu prodavati, a da njihova cena zavisi od važnosti same osobe koja je slušana.

- Informacije vrede onoliko koliko vredi ta osoba koja je prisluškivana. Najskuplje su, naravno, informacije o predsedniku jedne zemlje, to su onda kapitalne informacije... Cena? Samo je maštom ograničena. Zainteresovana strana platiće za tako nešto koliko god se traži - kaže Nicović i dodaje:

Teško krivično delo

- Prisluškivanjem takve osobe vi možete saznati konstalacije u zemlji, da vidite s kim se ta osoba čuje, ko je važan, šta pričaju... Zatim, odnosi unutar stranke, ko su klanovi, ko je u toj hijararhiji važan... Kad imate takve informacije, onda znate i kako da se postavite, opredeljujete...

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš podseća da je mnogo aspekata u ovoj aferi sa prisluškivanjem predsednika Srbije koji moraju biti ispitani.

Orhan Dragaš
Orhan Dragaš
Foto: YoutubePrintscreen/Novo Jutro

- Pre svega, mora se utvrditi koje su interese hteli da ostvare oni koji su se drznuli da nelegalno prisluškuju prvog čoveka države. Da li je u pitanju saradnja s kriminalnim krugovima ili sa stranim službama, a ne treba isključiti ni obe varijante zajedno. Sam taj postupak, prisluškivanje predsednika države, nešto je što je teško krivično delo i ne postoji zakonski okvir za tako nešto - ističe Dragaš.  

 

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd