Skip to main content
beograd,knez mihajlova

Ako od 1. juna uradite OVO u Srbiji, izbaciće vas iz stana!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Policija će od sada moći da reaguje

Od 1. juna policija će dobiti mogućnost da udalji nasilnika iz stana u kome živi sa svojom žrtvom i zabrani mu da joj prilazi i sa njom komunicira, ukoliko proceni da postoji rizik da nasilje eskalira i da dođe do izvršenja krivičnog dela.

Hteli ste da se preselite u ovaj grad i dobijete 2.000 evra! Onda bolje da ne pročitate ovu vest

U OVOM gradu kugla sladoleda košta 10 DINARA! Evo gde je omiljeni slatkiš NAJJEFTINIJI

Mera udaljenja će biti primenjena prema nasilniku bez obzira da li je on vlasnik stana ili sa žrtvom živi u iznajmljenom stanu, a ukoliko sa žrtvom ne živi biće mu izrečena samo mera zabrane prilaska i komuniciranja.

Nasilje na ženama

Ove hitne mere predviđa Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji počinje da se primenjuje od 1. juna.

U izjavi za Tanjug Gorjana Mirčić Čaluković iz Ministarstva pravde, koja je i član radne grupe za izradu Zakona, objašnjava novu proceduru i zakonska rešenja koja, kako je ukazala, imaju za cilj da preventivno utiču da do izvršenja krivičnog dela uopšte ne dođe.

Ova vila od milion i po funti može biti vaša za samo 735 dinara, ali ima jedan nezgodan TRIK

Tako će policija, nakon prijave nasilja, ako proceni da ima rizika od ponavljanja dela, moći nasilnika da zadrži do osam sati u policijskoj stanici i u tom roku je dužna da prikupi obaveštenja i podatke o nasilniku, kao i da obavi razgovor da njim i žrtvom, ukazala je Mirčić Čaluković.

Ukoliko proceni da ima osnova za eskalaciju rizika, policija može da nasilniku izrekne meru prema kojoj u narednih 48 sati ne može da se vrati kući, niti da priđe žrtvi.

Nasilje
Foto: Profimedia

Nakon toga, policija mora sve dokaze da dostavi javnom tužiocu koji ima rok od 24 sata da odluči da li će da stavi predlog sudu za produženje mere udaljenja do 30 dana, a sud ima isti rok od 24 sata da o tom predlogu donese odluku.

Ukoliko nasilnik prekrši izrečenu sudsku zabranu – učiniće prekršaj, pa će mu prekršajni sud u hitnom postupku izreći kaznu zatvora do 60 dana, napomenula je Mirčić Čaluković.

Ona je napomenula da se u slučaju izvršenja krivičnog dela primenjuju mehanizmi represije koji se već primenjuju u našem pravnom sistemu, kao što su pritvor i krivični postupak…

devojka, prostitucija, nasilje
Foto: Profimedia/ilustracija

– Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je specifičan jer tradicionalno represivni organi kao što su tužilaštvo i policija u skladu sa njegovim odredbama sada mogu da deluju preventivno. Naime, oba organa reaguju pre nego što se krivično delo dogodilo, u trenutku kada postoji stepen rizika da bi do njega moglo da dođe – ukazala je Mirčić Čaluković.

Važno za građane: Država DELI 100 miliona dinara! Ovo su USLOVI koje treba da ispunite!

Koordinacione grupe, koje imaju obavezu da se sastaju najmanje dva puta mesečno, činiće posebno obučeni pripadnici policije, tužilaštva i centri za socijalni rad, nevladine organizacije koje se bave žaštinom žrtava nasilja, a po potrebi u rad grupa će se uključivati školske i zdravstvene ustanove, kao i Nacionalna služba za zapošljavanje (NZS).

Prema rečima Mirčić Čaluković, i lekar će biti dužan da slučaj povređivanja prijavi policiji ili tužilaštvu.

Isti je slučaj i sa profesorima, pedagozima, učiteljima koji će takođe imati obavezu da prijave slučaj ako primete da učenik ima promene u ponašanju ili telesne povrede.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
27 Beograd