fbpx
Skip to main content
UČK, OVK

Albanci PONOVO prete na jugu Srbije: NEĆE DOZVOLITI rušenje spomenika teroristima!

Foto: Profimedia
Smatraju ih herojima!

Šef odbornika Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Skupštini opštine Bujanovac Ragmi Mustafa poručuje da Albanci neće dozvoliti da se sruše spomenici pripadnicima "Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe" (OVPMB) koji su izgrađeni na teritoriji te tri opštine juga Srbije.

Mustafa, koji je i funkcioner u Nacionalnom savetu Albanaca (NSA) rekao je da nema informacije o tome šta Zakon o ratnim memorijalima, koji je Skupština Srbije usvojila krajem juna, tačno podrazumeva, ali je dodao da ne veruje da se taj akt odnosi na rušenje spomenika albanskim borcima OVPMB koji su poginuli tokom 2000. i 2001. godine.

VELIČANSTVEN HRIŠĆANSKI GEST STANOVNIKA MARKOVCA KOD VELIKE PLANE: Podigli zajednički spomenik poginulim srpskim i okupatorskim vojnicima

OVK
OVK
Foto: Profimedia/ilustracija

- Postojale su i ranije namere da se sruši spomenik u Velikom Trnovcu ali je povodom toga traženo i bilo je doneto mišljenje iz Haga po kome svako ima pravo na svoj grob. Rušenje spomenika borcima OVPMB bi bilo protivzakonito jer nijedan od njih nije osuđen za terorizam a sve učesnike te borbe parlament Srbije je amnestirao zakonom iz 2001. godine - kazao je Mustafa.

ŠEŠELJ UĆUTKAO HRVATE! Lider SRS o Kolindinom igranju pred Medvedevim i slavlju uz Tompsonove pesme

UČK
UČK
Foto: Profimedia

Po njegovim rečima, za Albance iz Bujanovca, Preševa i Medveđe sukob OVPMB sa srpskim snagama bezbednosti nije bio teroristička borba već "pobuna Albanaca u borbi za svoja prava".

- Nijednim zakonom taj sukob nije deklarisan kao teoristička pobuna i mislim da niko ne može da ruši spomenike (poginulim borcima OVPMB) jer bi to bilo protivzakonito i protiv ustavnog poretka ove države - rekao je Mustafa.

Dačić u Londonu: Jedina nada i spas za EU je da u nju uđu zemlje Zapadnog Balkana

Policija
Policija
Foto: Profimedia

Na području opština Preševo i Bujanovac ima više od deset spomenika i obeležja poginulim pripadnicima OVPMB kod kojih se svake godine održavaju veliki memorijalni skupovi u kojima učestvuju i predstavnici lokalnih samouprava.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mist
-7 Beograd