Skip to main content
OVK

Albanske ratne vođe u panici: Prve optužnice Specijalnog suda za zločine OVK stižu brže nego što su OČEKIVALI

Foto: Profimedia
Žrtve će moći da učestvuju u suđenjima i da traže odštetu

Prištinski advokat Arianit Koci izjavio je da očekuje da prve optužnice Specijalnog suda za zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova budu podignute do jeseni ove godine!

Na prve optužnice čeka se od 2015. godine, kad je pod okriljem Evropske unije formiran Specijalni sud, nakon izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Koci, inače jedan od 40 akreditovanih advokata Specijalnog suda, rekao je prištinskim medijima da su u Sudu počeli da rade na obezbeđivanju naselja u Hagu i na pripremi svojih timova.

- Zvanični početak rada Suda je usko povezan sa podnošenjem optužnica. Dakle, kada bude podignuta prva optužnica, sud je funkcionalan, jer optužnica počinje pod predviđenom pravnom procedurom - rekao je Koci.

OVK
Advokatski timovi završavaju pripreme
Foto: Profimedia

Dodaje, međutim, da nema tačnih podataka o tome kada će se to dogoditi, ali da očekuje da će Sud započeti svoj rad tokom jeseni.

Sud je postao operativan u julu prošle godine stupanjem na snagu Pravilnika o postupku i dokazima i od tada nema pravnih prepreka za podizanje optužnica. Iz Suda nije bilo zvanične najave kada bi prve optužnice mogle da budu podignute.

Otežavajuću okolnost predstavlja to što je nedavno došlo do pomeranja na mestu glavnog tužioca. Dejvid Švendimen, američki tužilac, povukao se sa funkcije nakon što mu je istekao trogodišnji mandat, a novi nije određen.

Prištinski mediji su najavili da će Džek Smit iz SAD biti imenovan za novog glavnog tužioca Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalnog tužioca na Kosovu. On je navodno tražio godinu dana kako bi se upoznao sa procedurom i predmetima kojima se bavi Specijalni sud.

Novina u radu Suda biće to što će žrtve ratnih zločina na Kosovu moći da učestvuju u suđenjima i da traže odštetu. Sud tako može uputiti žrtve da, na osnovu presude, zatraže odštetu u građanskoj parnici pred "domaćim" ali i sudovima u "trećim zemljama".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
rade's picture

rade

svi koji budu osudjeni za zlocine nad srbima dobice svi zajedno jedno 2 godine zatvora i postaju cisti bez bojaznosti za neke buduce poternice od strane sebije. FARSA!

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd