fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić iskreno o podeli Kosova: Ostaće zapisano šta smo prokockali, a mogli smo da imamo

Tanjug/​Dragan Kujundžić
Predsednik radi na tome da ne bude granice između Srba i Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će biti veoma teško da se dođe do sporazuma o Kosovu i Metohiji, ali da mu je veoma važno da ostane zapisano šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali, kao bezbroj puta do sada.

Isto tako, uveren je, biće jasno i biće zapisano i to da nema nikakve razlike u politici i stavovima između Rade Trajković, Momčila Trajkovića i Ramuša Haradinaja, te da njegovi prethodnici, oni koji su postavili granicu između Srba i Srba, na Jarinju, po svaku cenu hoće da se izbegne da Srbija dobije nešto.

- Sasvim je jasno da smo veoma daleko od bilo kakvog sporazuma i da će ga teško biti. Ali, strašno je važno šta sam govorio i šta ću govoriti, jer će to ući u istoriju, jer će se znati šta smo mogli da imamo i šta smo prokockali kao bezbroj puta do sada. Važno je da ostane za istoriju zabeleženo - podvukao je on.

Kosovo
Kosovo
Foto: Profimedia

Vučić je, nakon obilaska radova na južnom kraku Koridora 10, deonice Gornje Polje-Caričina Dolina, upitan za kritičare koji govore protiv promene granica i prete sukobima, naglasio da je jako važno da se građanima Srbije kaže da nema nikakve razlike između Rade Trajković, Momčila Trajkovića, Ramuša Haradinaja i Dimitrova, koji su učestvovali u toj emisiji.

- Svi oni smatraju da je Kosovo celo nezavisno. Ne misle oni da su to granice Srbije, već smatraju da se radi o granicama nezavisne države Kosovo. Smatraju i žele da Srbija ne dobije ništa na Kosovu i da bi bio zločin da Srbija nešto dobije", objasnio je on.

Prizren, Kosovo
Foto: Profimedia

Vučić je naglasio da oni neće reći, kao ni pojedina sveštena lica, koje su to granice Kosova:

- Možete da uzmete čekić i lupate do mile volje, da ih budite do zore, da mučite - ne bi rekli da je Kosovo Srbija ni za živu glavu. Oni kažu Kosovo je celovito i nezavisno - rekao je on i dodao da su za njih neprijatelji svi koji bi, kao i on, da sačuvaju nešto za Srbiju.

Njega je, kaže, baš briga šta pričaju, a opoziciji i kritičarima je poručio da treba da pročitaju Briselski sporazum, koji se sastoji samo od jedne strane.

Aleksandar Vučić
Foto: Profimedia

- Kada već o tome pričaju, u Briselskom sporazumu smo izbegli podršku ulasku Kosova u UN, a izbegli smo i podvalu da regionalna policija za Sever bude sačinjena na osnovu ''komunističkog okruga'', zbog čega bi Albanci imali 70 odsto policajaca, a mi samo 30, a danas imamo 98 odsto policajaca na severu - objasnio je on.

Vučić je kazao da su oni ti koji su postavili granice Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, hapsili one koji su spaljivali te granice, lovili ih po celoj Srbiji da bi pokazali kako niko njima ne sme da se suprostavi u donošneju takvih odluka.

- Zatim su išli sa presudom Međunarodnog suda prave i dali legitimitet nezavisnom Kosovu.

Kosovo, Crkva Hrista spasa
Kosovo, Crkva Hrista spasa
Foto: Profimedia

Danas njima smeta što bi neko da kaže - mi smo protiv granica na Jarinju i Brnjaku.

Ne mislimo da postoje granice između Srba i Srbije. Pustite da vratimo, barem nešto da dobijemo. Oni hoće po svaku cenu da izbegnu da Srbija dobije nešto - naglasio je on.

Upitan da li će se, ako se ne postigne rešenje u dijalogu, Srbija vratiti u 90-te, Vučić je kazao da se nećemo vratiti u 90-te, iako bi neki da nas vrate u mnogo strašniju eru kriminala, kakve su bile 2000-te.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Mi nećemo da se vratimo ni u 90-te ni u 2000-te - uveren je on.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 11 Pogledaj sve komentare
Aleksandra's picture

Aleksandra

Treba pomeriti stvari sa mrtve tačke pre svega zbog Srba, koji žive na Kosovu i zbog napretka zemlje

0 | 1
Dzoni's picture

Dzoni

U ovom trenutku svi treba da budu jedinstveni u onom što je naš nacionalni interes, a da zamrznut konflikt to nije.

0 | 1
Fudbaler's picture

Fudbaler

Beograd traži od Prištine da se ispoštuje dogovor koji je potpisan u Briselu. Aleksandar Vučić je jedini koji radi na tome da građani žive bolje.

0 | 1
paramonte's picture

paramonte

Nije sadasnja vlast nista prokockala,vec oni pre njih.

0 | 0
Iva's picture

Iva

Predsednik ulaze napore da izvuce najbolje iz celokupne trenutne situacije za nas i nasu zemlju.

0 | 0
Sora's picture

Sora

Sta god drugi pricali predsednih ih ne treba slusati, to nisu ljudi koji zele dobro ovoj drzavi.

0 | 0
Hana's picture

Hana

Jaka i stabilna zemlja zahteva jedinstveni stav o Kosovu, a opozicija bi trebalo da dobro razmisli šta trenutno radi svojim negodovanjem.

0 | 0
Ruzica Pavlovic's picture

Ruzica Pavlovic

moramo istrajati..krenulo je i sada je istorijski trenutak da se resi konflikt koji nam razdire teritoriju decenijama unazad

0 | 0
Milan's picture

Milan

Predsednik se lavovski bori da digne Srbiju na noge i da povrati izgubljeno, Albanci moraju shvatiti da nista ne dobijaju sukobima!

0 | 0
Jelena's picture

Jelena

Predsednik se maksimimalno bori da povrati ono sto je nase i uskoro ce se i delima pokazati.

0 | 0
olja's picture

olja

Aleksandar Vučić je jedini koji radi na tome da građani žive bolje.

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
12 Beograd