fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ PORUČIO IZ ISTANBULA POSLE SASTANKA SA ERDOGANOM: Turska je prijatelj Srbije, proširujemo odnose (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen/Pink TV
Jačanje ekonomskih veza dveju zemalja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Istanbulu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, a jedna od tema biće i nove turske investicije u Srbiju.

Šefovi država su u Vahdetin palati, zvaničnoj rezidenciji turskog predsednika, tokom radnog doručka razgovarati o bilateralnim odnosima dve zemlje, ekonomskoj saradnji i odnosima u regionu.

ALEKSANDAR VUČIĆ POSEDUJE SPECIJALNO "ORUŽJE" Predsednik Srbije otkrio o čemu se radi i zašto je ono toliko moćno

ALEKSANDAR VUČIĆ POSEDUJE SPECIJALNO "ORUŽJE" Predsednik Srbije otkrio o čemu se radi i zašto je ono toliko moćno

KO ĆE SE SVE KANDIDOVATI ZA PREDSEDNIKA SRBIJE? Vučić otkrio koga će SNS izabrati i odgovorom iznenadio mnoge

KO ĆE SE SVE KANDIDOVATI ZA PREDSEDNIKA SRBIJE? Vučić otkrio koga će SNS izabrati i odgovorom iznenadio mnoge

ZAŠTO JE SAMO SRPSKA ZASTAVA ZABRANJENA? Podmukla taktika da se naša zemlja baci na kolena i zaustavi njen rast

ZAŠTO JE SAMO SRPSKA ZASTAVA ZABRANJENA? Podmukla taktika da se naša zemlja baci na kolena i zaustavi njen rast

Predsednik se obraća iz velelepne palate

- Veoma sam mu zahvalan na gostoprimstvu turskog predsednika. Razgovarali smo o veoma važnim temama, pre svega o turskim investicijama u Srbiji, razgovarali smo o svim regionalnim pitanja, odnosima u regionu, razgovarali smo o saradnji sa Turskom u svim drugim oblastima. Do kraja godine očekujem posetu turskog predsednika Srbiji - poručio je predsednik na početku obraćanja.

- Investicije turskih kompanija u Srbiju u poslednje dve godine se intenziviraju sa perspektivom daljeg rasta - naveo je Vučić.

O odnosima Beograda i Prištine, predsednik Vučić je istakao da je Erdogan rekao da podržava kompromisno rešenje za južnu pokrajinu.

Predsednik je kazao da je Turska najveća sila u regionu, i da za Srbiju mnogo znači da dolaze investitori iz te zemlje, jer ćemo na taj način čuvati naša mala mesta širom Srbije i sprečiti da svi dolaze u Beograd.

O napadima hrvatskih medija i bezobraznoj kampanji koja se vodi protiv Vučića, predsednik je rekao da je njihova želja da napišu sve najgore o njemu.

- Nikada u savremenoj istoriji nije vođena hajka na nekoga kao što je to u poslednjih nekoliko dana na mene, a pogotovo danas. Jedno je priča koliko je Srbija snažnija, koliko je vojno ojačala, a drugo je priča oko srpske zastave. To su izmislili, jer im se tako može. Na osnovu jedne laži nastavili su da izgovaraju još desetine laži. A onda smo došli do ključne teme - o bruto domaćem proizvodu. Znate, nekada je odnos per capita bio veliki, sada je mnogo manji, iako su i dalje ispred nas, odnos se smanjio. Mi čestitamo našim hrvatskim komšijama što su ostvarili svoje ciljeve, radujemo se njihovom uspehu, a mi ćemo nastaviti da se borimo za naše ciljeve i da nižemo rezultate - kazao je Vučić.

Predsednik Srbije kazao je da je glavni problem prozapadne opozicije što ne postoji dovoljno jaka snaga spolja koja bi ih na silu dovela na vlast.

- Niko u Srbiji neće da glasa za njih. Možda neko, ali to je nedovoljno da osvoje vlast. Tim ljudima nije stalo ni do kakvog razgovora i dogovora. I u Evropi su videli da deo opozicije zanima samo kako da napune svoje džepove i da tu nema nikakve politike - konstatovao je Vučić.

Doručak i razgovor u četiri oka sa pogledom na Bosfor

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Republike Turske. Predsednik Vučić tom prilikom podelio je na Instagramu fotografiju sa radnog doručka. 

Ekonomski odnosi Srbije i Turske na visokom nivou

Kada je reč o ekonomskoj saradnji dve zemlje, spoljno-trgovinska razmena iznosi više od milijardu i 300 miliona dolara, a u našoj zemlji posluje više od 800 turskih kompanija koje zapošljavaju oko 10.000 radnika.

Jedna od tema o kojoj će se sigurno razgovarati je izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, a turski predsednik je izrazio spremnost, kako je preneo predsednik Ivica Dačić, tokom posete Turskoj, da se potrudi da se prevaziđu nesporazumi u BiH u vezi izgradnje auto - puta Beograd, ali i da se i on lično i Turska angažuju u normalizaciji odnosa u BiH.

Predsednik Vučić juče doputovao u Istanbul

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je stigao u Istanbul, čime je počela njegova poseta Turskoj. Vučić je na istanbulskom aerodromu dočekan uz najviše vojne počasti.

Vučić i Erdogan sastajali su se više od deset puta, a poslenji put njih dvojica su u Istanbulu razgovarali tet-a-tet u septembru prošle godine.

Erdogan je bio u zvaničnoj poseti u Srbiji 2017. i 2019. godine kada je sa predsednikom Vučićem, kako je naveo tada, postavio novi cilj o trgovinskoj razmeni koji podrazumeva razmenu od dve milijarde dolara kratkoročno, a pet milijardi dugoročno.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd