Skip to main content
Ka-52

SIROVA SNAGA i VISOKA TEHNOLOGIJA pretočena u ČELIK: Predstavljamo vam Ka-52 "Aligator" - Ruski LETEĆI TENK

Foto: Profimedia
Helikopteri Kamova postali su simbol ubitačne moći, ali su poznati i kao izuzetno otporne i izdržljive letelice.

Kamov Ka-52 Aligator je jedan od najprepoznatljivijih helikoptera ruske vojske, a na njemu je primenjen i veliki broj inovacija, što ga čini u isto vreme jedinstvenim i opasnim oružjem.

Ka-52 je višenamenski borbeni helikopter predviđen za borbena dejstva u svim vremenskim uslovima, noću i danju, kao i na velikim nadmorskim visinama.  Projektovan je u konstruktorskom birou "Kamov", a proizvodi ga fabrika "Progres" iz Arsenjeva, na ruskom Dalekom istoku. 

Ruski Trijumf: Predstavljamo vam S-400, sistem zbog kog je Rusija nedodirljiva (FOTO/VIDEO)

Ruski Trijumf: Predstavljamo vam S-400, sistem zbog kog je Rusija nedodirljiva (FOTO/VIDEO)

I dok je porodica helikoptera Mi-28 postala "zaštitnik" vojske, tačnije koristi se u operacijama kopnene vojske Rusije, Ka-52 je na neki način postao simbol ruskih specijalnih snaga, pošto im pruža vazdušnu podršku tokom operacija.

Ono što ga izdvaja od konkurencije, kako estetski, tako i po performansama su kontrarotirajuće elise.

Ka-52
Foto: Profimedia

Kontrarotirajuće elise u potpunosti eliminišu potrebu za repnim rotorom, ali i donose neverovatne aerobatičke sposobnosti ovoj letelici. Zanimljivo je da repni rotor može progutati čak 30 posto snage motora, i eliminisanjem tog utroška se već dobija osetno poboljšanje performansi.
Pored

Još jedno tehničko rešenje "Aligatora" čini jedinstvenim. Naime, u pitanju je katapultirajuće sedište "Zvezda" K-37, koje funkcioniše tako što će u slučaju potrebe, pre aktiviranja raketnih bustera u sedištima, eksplozivna punjenja usmerenom detonacijom razneti rotore, koji odlete u stranu, i samim tim omogućuje pilotu da bezbedno izvrši iskakanje, nakon čega se otvara padobran.

Oružje koje uliva strah NATO paktu: Predstavljamo vam moćni S-300, raketni sistem koji je promenio ratovanje (FOTO/VIDEO)

Oružje koje uliva strah NATO paktu: Predstavljamo vam moćni S-300, raketni sistem koji je promenio ratovanje (FOTO/VIDEO)

Kamov 52 je karakterističan i po tome što je izuzetno teško oklopljen, što mu je donelo nadimak koji nose mnoge poznate letelice (poput američkog A-10), a to je – "leteći tenk".

Dobar deo konstrukcije je izrađen od kompozitnih materijala, a kabina je oklopljena sa čak 300 kilograma oklopa, koje sa lakoćom može odbiti zrna do kalibra 23 mm, a oklopljeno staklo projektile do kalibra 12.7 mm.

Velika pažnja je posvećena onome što se na engleskom zove "survivability", tačnije povećavanjem šanse preživljavanja. Sistemi za snabdevanje uljem i gorivom mogu da funkcionišu i do 30 minuta posle pogotka, a motori su odvojeni u različita kućišta, pa Aligator može leteti i samo sa jednim motorom.

Novi simbol Republike Srpske: Evo zašto je Despot mnogo više od borbenog vozila (FOTO/VIDEO)

Novi simbol Republike Srpske: Evo zašto je Despot mnogo više od borbenog vozila (FOTO/VIDEO)

Maksimalna visina letenja je 4000 metara, dok je brzina vertikalnog uspinjanja 10 metara po sekundi. 

Od naoružanja Ka-52 je opremljen jednim topom od 30 mm Šipunov 2A42. Automatski top je opremljen sa 460 komada municije, koja, u zavisnosti od potrebe može biti fugasna, protivoklopna ili zapaljiva. Top nije smešten u sopstvenu kupolu kao na drugim helikopterima, što ograničava njegove manevarske sposobnosti ali poboljšava domet i preciznost.

Od oružja koje je moguće montirati na krila, Ka-52 može da nosi 2000 kilograma tereta, na 6 montažnih tačaka. 

Helikopter može biti opremljen i sa 12 protivoklopnih raketa Vihr, koje imaju domet od 8 km. Rakete su laserski navođene, i prema navodima stručnjaka gotovo su potpuno imune od ometanja. 

Od Balkana do Kuvajta: Zašto je M-84 najbolji domaći tenk (FOTO/VIDEO)

Od Balkana do Kuvajta: Zašto je M-84 najbolji domaći tenk (FOTO/VIDEO)

Na Aligatora je moguće montirati i Hermes-A protivoklopne rakete, ali i "podove" za nenavođene rakete S-13 i/ili S-8. 

Dva pilota čine posadu helikoptera, i sede jedan do drugog, ne jedan iza drugog kao što je slučaj sa većinom helikoptera. Rusi su se odlučili na takav korak zato što je dokazano da posada mnogo bolje funkcioniše i dogovara se kada sede jedan do drugog.

Ka-52 Aligator
Foto: Profimedia

Proizvodnja "Aligatora" je počela u manjem obimu tokom 1996. godine, dok je serijska proizvodnja počela 2008. godine. Prema planovima ruskih vojnih snaga do 2020. godine bi trebalo da bude ukupno 146 aparata Ka-152.

Porodica helikoptera Ka-50 je imala vatreno krštenje u krvavom Čečenskom ratu, a 2001. je prvi put upotrebljen protiv neprijateljske žive sile, upravo u Čečeniji.

Najveća tajna izraelske vojske: Evo zašto je Pereh više od 30 godina bio dobro skriven od očiju javnosti (FOTO/VIDEO)

Najveća tajna izraelske vojske: Evo zašto je Pereh više od 30 godina bio dobro skriven od očiju javnosti (FOTO/VIDEO)

Ka-52 "Aligator" je u Siriji postao strah i trepet džihadista, gde su aparati bili zaduženi za odbranu baze u Latakiji, kao i podršku ruskim specijalnim snagama. "Aligatori" su učestvovali u ofanzivi za oslobođenje Palmire 2017. godine, a jedan je pao 5. maja 2018 godine, u blizini Majadina. Nije poznato da li je oboren ili je došlo do kvara

Cena po aparatu je 500.000.000 rublji, što je po kursu od ove godine 6.700.000 evra. Ove helikoptere u naoružanju svoje vojske imaju Rusija i Egipat.

BONUS VIDEO: Ovo je rusko oružje od kojeg strepi i Amerika

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
12 Beograd