fbpx
Skip to main content
Njujork

Ameriku i Evropu okovalo LEDENO DOBA, a u Srbiji za Božić 17 stepeni: Jedan FENOMEN je kriv za sve

Foto: Reuters
Zimska oluja divlja svugde osim našoj zemlji

Glavni krivac za ledenu nepogodu koja je zahvatila SAD, zimsku oluju koja divlja zapadnom Evropom i proleće u kome uživaju građani Srbije jeste polarna mlazna struja, fenomen koji se javlja usled klimatskih promena.

Zbog ovog fenomena vremenske neprilike bi dugo mogle da se zadrže na jednom mestu, upozorava klimatolog Vladimir Đurđević, koji je i profesor na Instiutu za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Sneg
Sneg
Foto: Profimedia/ilustracija

Sve zbog toga što se topi Severni pol.

- Zbog slabljenja polarne mlazne struje, vazduh iz severne oblasti lakše prodire u južnu oblast. Isto tako i topao vazduh sa juga lakše prodire u hladniju oblast, odnosno na sever. Upravo je to razlog zašto je kod nas proleće, a u Americi ledeno doba. To je sve posledica klimatskih promena, odnosno smanjenje leda na Severnom polu - objašnjava Đurđević.

On kaže da se ovaj fenomen ne dešava tako često, ali kada dođe do njegove pojave, dešavaju se i vremenske nepogode.

Poplave u Srbiji 2014.

- Ovaj fenomen je doprineo pojavu poplava u Srbiji 2014. godine. Taj ciklon je stajao dugo iznad naše zemlje i zato je palo toliko puno kiše - otkriva Đurđević.

Metereolozi koji proučavaju ovaj fenomen kažu da se struja neobično dugo zadržava na određenim mestima, što uzrokuje i zadržavanje određenih vremenskih prilika. Mlaznu struju na jednom mestu zadržavaju "rezonanca Rozbijevih talasa", snažna spiralna strujanja vetrova.

Poplava
Foto: Profimedia

Inače, mlazna struja je vetar prosečne brzine 100 do 150 kilometara na sat, koji duva na visini od 10.000 do 15.000 metara.

On nastaje između dveju zračnih masa različitih temperatura, na primer polarne i suptropske. Generalno, mlazna struja se uvek kreće od zapada ka istoku, na obema hemisferama. Tačan smer kretanja struje može se posmatrati prateći kretanje visokih oblaka, objašnjava ovaj stručnjak.

Za Božić 17 stepeni

U Srbiji se narednih dana očekuju prave prolećne temperature, pa su tako meteorolozi za Badnji dan i Božić najavili neverovatnih 17 stepeni Celzijusa.

Nasuprot tome, zimska oluja već drugi dan divlja zapadnom Evropom. U nevremenu su stradale četiri osobe, na stotine hiljada ljudi je ostalo bez struje, a avio i železnički saobraćaj su u kolapsu.

Snežna oluja pogodila je i SAD, gde je tokom nedelje najmanje 17 osoba preminulo od posledica hladnoće. I u narednim danima prognoziraju da će temperature biti ekstremno niske. Ovakve hladnoće, Amerika ne pamti.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd