Skip to main content
Ana Brnabić

Ana Brnabić poručila: Jedinstvo u Srbiji najvažnije dok vodimo bitku za KiM

Tanjug/​Filip Krainčanić
Intervju sa premijerkom

Premijerka Srbije Ana Brnabić, ako se u dijalog o Kosovu uključi Amerika, onda za pregovaračkim stolom treba da budu Rusija i Kina. Smeta mi što se disonantni tonovi sa sednica kabineta iznose u javnost.

Nema roka za postizanje kompromisa sa kosovskim Albancima i potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine. Predsednik Vučić preuzeo je veliki teret na sebe, da proba da za sve buduće generacije reši kosovski čvor, da napravimo dogovor za budućnost, koji će osigurati bezbednost Srba na KiM, stabilnost Srbije i regiona. Vlada i ja, kao premijerka, uvek ćemo stajati uz njega i dati mu svu podršku. U tome nećemo biti populisti i trudićemo se da generacijama koje dolaze ne ostavljamo nerešena pitanja i konflikte.

Poručuje premijerka Ana Brnabić, sumirajući prvih godinu dana rada Vlade, otvoreno govoreći o stvarima koje su mogle brže i efikasnije da budu urađene, strateškim pravcima države, svojim protivnicima.

Pošto nerešeno pitanje Kosova i Metohije kao Damoklov mač visi nad glavama i ove generacije političara, razgovor počinjemo upravo sa traumatičnim kosovskim rebusom koji svetski moćnici, izgleda, žele da reše što pre.

- Ne znam da li je ovo finalna faza pregovora, ali i u ovom trenutku samo Beograd ima političku hrabrost da pokrene ozbiljan dijalog oko Kosova - priča nam premijerka u svom kabinetu, koji su zakrčili panoi sa iscrtanom trasom koridora i nacrtima započetih infrastrukturnih projekata.

aleksandar-vucic,-ana-brnabic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- S obzirom na ogoljeni stav najmoćnijih država Zapada, koje traže da se ne protivimo članstvu Kosova u UN, ima li uopšte svrhe pregovarati? 

- Takav stav imaju određene države, ali, s druge strane, tu je pet članica EU koje ne priznaju KiM, to nije učinio najveći deo stanovništva na planeti, u poslednjih godinu dana čak pet država je povuklo priznavanja. Odgovorna politika je da se učini sve da se pronađe kompromis koji će obezbediti dugoročnu bezbednost, stabilnost i sigurnost za sve buduće generacije. Ne želimo više da ratujemo.

- Očekujete li da dođe do promene formata dijaloga, da se u njega uključe SAD? I da li bismo u tom slučaju tražili da za sto sednu i predstavnici Rusije i Kine?

- Dijalog se vodi pod okriljem EU, strateški cilj Srbije je da postane članica EU i ne vidim zašto bi se bilo ko drugi uključivao. Ali, ukoliko se uključe SAD, što traži Priština, onda svakako za stolom treba da budu i one velike svetske sile koje nisu priznale nezavisnost Kosova i koje čuvaju međunarodno pravo i pravdu, kao što su Rusija ili Kina.

- Možete li da zamislite situaciju u kojoj narod odbacuje pravno obavezujući sporazum sa Prištinom?

- To, naravno, uvek može da se desi, ali mislim da narod treba da preuzme odgovornost za svoju budućnost i za budućnost svoje dece. Ako i kada budemo imali neki uzajamno prihvatljiv kompromis na stolu, pre svega prihvatljiv za Srbiju, verujem da će narod stati iza svog predsednika i Vlade.

Ana Brnabić
Tanjug/​Sava Radovanović

- Jeste li za razočarani što je Srbija otvorila samo dva poglavlja u pregovorima sa EU?

- Nisam naročito razočarana. U prvoj godini mandata Vlade otvorili smo četiri nova poglavlja. Srbija je bila spremna i zaslužila je više, ali moj posao je da građani Srbije žive bolje, da implementiramo reforme. Otvaranje poglavlja je posao EU, to je određeni, ali ne i jedini pokazatelj koliko Srbija napreduje.

* Sve češće se čuje, pa čak i od pojedinih ministara, da je vreme da Srbija preispita politiku članstva u EU, s obzirom na stalne ucene i dvostruke aršine Brisela. Kako vi to vidite?

- Srbija ima pametnu spoljnu politiku, treba da ostane posvećena evropskim integracijama, i to treba da bude naš strateški cilj. Ali, zbog dinamičnog ekonomskog rasta, boljeg životnog standarda naših građana moramo da budemo, kao što i jesmo, otvoreni za sve međunarodne partnere. Tu su, svakako, Rusija i Kina, ali i Ujedinjeni Arapski Emirati, Indija, kao i SAD.

SUBOTICA* SUTRA predstavljate rezultate Vlade u Subotici. Zašto baš tamo? - Moramo više da putujemo po Srbiji, da slušamo građane, to je najvažniji deo našeg posla. Svaki put kad budemo predstavljali neke rezultate, ići ćemo izvan Beograda.

* Da li se odustalo od rekonstrukcije Vlade?

- Zasada je to pitanje stavljeno ad akta. Bilo bi neozbiljno da pominjem tu temu u vreme dok vodimo ozbiljnu diplomatsku bitku za KiM. Sada je važno da u svakom trenutku demonstriramo jedinstvo, jer je mnogo zemalja i ljudi u svetu koji bi želeli da vide razjedinjenu i slabu Srbiju.

* A, ima li jedinstva ovde u Nemanjinoj 11? Bilo je otvorenih napada na vas i žalite li što se rekonstrukcija stavlja u stranu, jer nećete imati prilike da nekim ministrima pokažete vrata?

- U ovoj zgradi ima jedinstva i idemo ka zajedničkom cilju. Postoje različita mišljenja i disonantni tonovi, a meni samo smeta što su se oni ponekad čuli u javnosti. Sednice Vlade, koje su upravo zbog toga zatvorene za javnost, treba da budu forum za iznošenje svih stavova i mišljenja. U ovom trenutku ništa nije važnije od jedinstva u Srbiji i zato ne mislim da je pogrešna odluka što je rekonstrukcija stavljena po strani.

Ana Brnabić
Ana Brnabić
Tanjug/​Sava Radovanović

- Koliko je za vas frustrirajuće kada vam pojedine koleginice, na legitiman stav da će biti smena ministara koji loše rade, odgovaraju da o tome odlučuje SNS, a ne vi?

- Ne dozvoljavam da me to frustrira, vreme i energiju trošim na druge stvari. Frustrira me, na primer, kada opredelimo 60 miliona evra za istraživanje i razvoj, mislimo da imamo sve projekte završene, a onda uvidimo da nemamo rešene ni imovinskopravne odnose. To su stvari koje me "pomeraju", a ne ko je šta o kome rekao. Imam odličnu saradnju sa SNS i oko najtežih pitanja imala sam njihovo potpuno razumevanje, podršku i odličnu komunikaciju. Tako da kad neko kaže - "ne odlučujete vi, nego SNS" - to me baš nimalo ne brine.

- U kojim resorima bi moglo da bude više rezultata?

- Ne bih da kritikujem svoje ministre javno, ako imam nešto da im kažem, reći ću im na sednicama Vlade ili sastancima u četiri oka. Nekada neke stvari ne zavise ni od samih resora, iako ministri guraju i daju sve od sebe.

-  Čime ste najviše zadovoljni u prvih godinu dana rada?

- Generalno sam zadovoljna učinjenim, mada uvek može bolje i brže i postoje neke pouke koje treba da izvučemo. Zadovoljna sam onim što smo uradili za životni standard. Plate u javnom sektoru povećane su između 5 i 10 odsto, penzije za pet odsto, do kraja godine ukinućemo meru smanjenja penzija. Održali smo kontinuitet sa prethodnom Vladom, održali finansijsku disciplinu, nastavili važne infrastrukturne projekte... Najviše sam ponosna na završetak Kliničkog centra Niš, ali i na otvaranje Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja. Pokazali smo tzv. eliti, koja nas proglašava za "bezube naprednjake", da smo kulturu vratili u fokus, što je izuzetno značajno i zbog ekonomije.

-  A čime ste najmanje zadovoljni?

- Mnogo smo vremena izgubili na stvarima koje je trebalo da budu urađene još posle 2000. Na primer, velika kočnica za uvođenje elektronske uprave je to što matične knjige sedam godina nisu prenete u elektronski oblik. Uđemo u reformu mreža škola i shvatite da više od 70 odsto škola u Srbiji nije uknjiženo. Za mnoge stvari smo morali da se vraćamo unazad da bismo napravili osnove. Na primer, u toaletima na Filozofskom fakultetu i dalje su čučavci.

- Kritikuju vas da, baveći se digitalizacijom, zapostavljate tradicionalnu ekonomiju?

- Dilema digitalizacija ili kanalizacija je lažna i populistička. Uspešne države rade te dve stvari paralelno. A pobednici razumeju svetske trendove i idu im u susret.

Ana Brnabić
Ana Brnabić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- JESTE li razmišljali da uzmete člansku kartu SNS, da li vam je predsednik Vučić to predložio?

- Nikada me nije čak ni pitao, a kamoli nagovarao. SNS je i tu postavila potpuno nove standarde, postavljajući nestranačke ličnosti na vodeće funkcije, za razliku od onih koji sebe nazivaju demokratama i slobodnim građanima. A o članskoj karti SNS ćemo još pričati.

- Vaša nedavna izjava da je "Kosovo bilo Srbija" u delu javnosti protumačena je kao indirektan poziv da se prizna nezavisnost. Šta ste zapravo želeli da kažete i kajete li se zbog te rečenice?

- Apsolutno se ne kajem zbog formulacija koje sam izgovorila. Žao mi je što opozicione stranke nisu dovoljno ozbiljne da pogledaju šta sam u stvari u tom intervjuu za "Velt" rekla. "Kosovo je bilo Srbija" svakako nisam. U ovih godinu dana sam naučila da ne treba da gubim vreme oko tendencioznog uzimanja delova mojih izjava, potpunog izvlačenja iz konteksta i plasiranje domaćoj javnosti.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 37 Pogledaj sve komentare
Dara's picture

Dara

Neprijatelj ce samo koristiti nasu neslogu, zato nam je jedinstvo potrebno.

0 | 0
Maja's picture

Maja

Уједињени можемо све.

0 | 0
salle's picture

salle

Zajedno smo jaki

0 | 0
kosta's picture

kosta

Samo sloga Srbina spasava

0 | 0
Anica's picture

Anica

Jedinstvo je jako bitno jer svi tezimo ka istom cilju koji je najbolji za Srbiju.

0 | 0
Marina's picture

Marina

Razmena misljenja je uvek dobra kako bi se izvuklo najbolje u resavanju nekih pitanja ali to ne znaci da nema jedinstva u Vladi.

0 | 0
Ivana's picture

Ivana

Uvek treba da budemo jedinstveni , znamo kuda nas je odvojenost dovela.

0 | 0
dana's picture

dana

Samo slozni i jedinstveni mozemo da prebrodimo sve.

0 | 0
Filip's picture

Filip

Od velikog znacaja za sve nas je da budemo slozni.

0 | 0
Nina's picture

Nina

Ako EU odluci da ukljuci kao posrednika i SAD pravicno bi bilo da budu ukljuceni Rusija i KIna.

0 | 0
tina's picture

tina

U ovim trenucima svi moramo da budemo na istom zadatku a ne da se bavimo licnim animozitetima.

0 | 0
Kaja's picture

Kaja

Ana se pokazala kao odlična zamena bivšem premijeru.

0 | 0
Sanjica's picture

Sanjica

Moramo biti jedinstveni kada god su u pitanju bitne stvari.

0 | 0
Saki's picture

Saki

Opet mi čekamo da prvo oni povuku potez ali neka, Rusija i Kina moraju učestvovati u ovom "dijalogu".

0 | 0
Dragan's picture

Dragan

Vlada radi dobar posao,svi ekonomski pokazatelji idu uzlaznom putanjom tako da ne vidim zasto bi se tezilo rekonstrukciji.

0 | 0
milena's picture

milena

Moramo ostati jedinstveni dok ne resimo pitanje KIM.

0 | 0
Milan's picture

Milan

Jedinstvo i podrška!

0 | 0
miki's picture

miki

Srbija se bori za KIM

0 | 0
eracs's picture

eracs

KIM je Srbija sve zemlje sveta znaju

0 | 0
Darko's picture

Darko

Za pitanje Kosova i problem u vezi njega treba imati mudru glavu i upornost. Upornost će biti jača, ako podršku pruža jedinstvo. Bar u tom pravcu moramo da delujemo zajedno.

0 | 0
Saša's picture

Saša

Opozicija u Srbiji bi svakako svojim predlozima i aktivnostima trebalo da doprinese nalaženju komromisnog rešenja za problem Kosova.

0 | 0
LuizaH's picture

LuizaH

Slazem se sa premijerkom, ako se Amerika ukljuci u pitanje KiM, moraju se ukljuciti i Rusija i Kina. Mada je Amerika iz senke sve vreme vec ukljucena...

0 | 0
Mija's picture

Mija

Samo jaka drzava moze da resi svaki i da se suoci sa svakim problemom.

0 | 0
Dragan's picture

Dragan

Јединство свих државних институција је постигнуто и Србија мора да има националини консензус око КиМ.

0 | 0
Mile's picture

Mile

Narod ce stati uz odluku vlade vezano za KiM jer se svim silama bore za nasu zemlju.

0 | 0
Sanjica's picture

Sanjica

Ako Pristina trazi ucestvovanje Amerike i Nemacke u dijalogu,onda je sasvim logicno da Srbija trazi ucestvovanje Rusije i Kine!!

0 | 0
Tamara's picture

Tamara

Nikada mi Srbi nismo bili slozni i to nas je uvek kostalo. Nadam se da cemo konacno sada biti.

0 | 0
Konan's picture

Konan

Sto pre se zavrse ti pregovori krace ce biti muke naseg naroda na Kosovu.

0 | 0
Dejan's picture

Dejan

Ovo je pitanje svih nas a ne pojedinaca, zato moramo biti odlucni i ujedinjeni!

0 | 0
mira's picture

mira

Kada smo slozni i kada se drzimo zajedno ne moze nam niko nista~

0 | 0
Vuk 's picture

Vuk

Jedinstvo je bitno , jer zajednickim silama mozemo sve.

0 | 0
Ana's picture

Ana

Srbija je više puta pokazala da jedinstveni možemo prevazići sve prepreke.

0 | 0
Sava's picture

Sava

Samo jedinstveni možemo da rešimo sve probleme i istrajemo u svojoj borbi za očuvanje mira i stabilnosti na KiM.

0 | 0
Emilija's picture

Emilija

Borba da sacuvamo nasu teritoriju KIM je nasa najvaznija borba, i veoma je vazno da ujedinjeni vodimo tu borbu

0 | 0
igor's picture

igor

Jedinstvo nam je neophodno i verujem da ce rezultati sami biti dobri.

0 | 0
cveja's picture

cveja

Za nase dobro je da budemo slozni i ujedinjeni i onda nam niko ne moze nista.

0 | 0
Irena's picture

Irena

Boricemo se svim raspolozivim sredstvima za KiM .

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd