fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

"Nadam se da će "DANAS" ponovo biti slobodan" Premijerka jasno i glasno o svim lažima plaćeničkih medija (VIDEO)

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Pitanje novinara za premijerku na današnjoj konferenciji bilo je "da li premijerka zaista ne veruje u zvanične podatke Ministarstva trgovine, i šta je konkretno glavni problem u njihovim podacima" na šta je premijerka odgovorila kroz smeh i upitala da li je to zaista ozbiljno pitanje.

Dok Srbija raste, razvija se, trudi se da obnovi, rekonstruiše... Dok uređuje parkove, trgove, puteve, kanalizacionu infrastrukturu, brine o svojoj ekologiji, brine o svojim građanima i Srbiji uopšte, drugi sede, gledaju novu sliku Srbije, novu sliku jake i stabilne Srbije i cilj njene političke strategije i kude.

Pronalaze sve šta se može pronaći, kude i kritikuju. Kritikuju kao da im ništa sveto u sopstvenoj državi nije, i kao da, reklo bi se, da im je krivo što Srbija napreduje i nastavlja da se bori posle mnogobrojnih poraza i trudi se da na tom putu opstane i uspe. Ali ne zbog sebe, već zbog, i jedino, svojih građana.

"Zbogom, veliki maestro! Srbija te pamti!" Predsednik Vučić uputio saučešće povodom smrti legendarnog kompozitora

"Zbogom, veliki maestro! Srbija te pamti!" Predsednik Vučić uputio saučešće povodom smrti legendarnog kompozitora

"Da razlike ostavimo po strani i da svi stanemo uz našu himnu" Predsednik Srbije poslao moćnu poruku ujedinjenja (VIDEO)

"Da razlike ostavimo po strani i da svi stanemo uz našu himnu" Predsednik Srbije poslao moćnu poruku ujedinjenja (VIDEO)

"To nije ni približno dovoljno za kolektivni imunitet": Premijerka apelovala na sve nevakcinisane građane da se vakcinišu

"To nije ni približno dovoljno za kolektivni imunitet": Premijerka apelovala na sve nevakcinisane građane da se vakcinišu

Baš ovakav jedan primer mogli smo da vidimo i danas na konferenciji za medije na otvaranju nove kovid bolnice u Novom Sadu.

Naime, novinari pojedinih medija su, kao i uvek, došli da napadaju i iznose pojedinosti koje su ništa više do laži i neistine, baš na dan kada je jaka, složna i jedinstvena Srbija dobila novu kovid bolnicu u Novom Sadu. Velelepnu, veliku, novu, modernu, visoko funkcionalnu ustanovu u kojoj će se lečiti ne samo Vojvođani, već i svi Srbi. Da, oni nisu došli  da pohvale investiciju, brzinu kojom je ova bolnica napravljena, već su došli sa novim temama i neistinama kako bi narušili važnost otvaranja ove ustanove i pokušaj rušenja slike i prilike jedne vlasti u Srbiji.

Pitanje novinara za premijerku Anu Brnabić na današnjoj konferenciji bilo je "da li premijerka zaista ne veruje u zvanične podatke Ministarstva trgovine o visini potrošačke korpe, i šta je konkretno glavni problem u njihovim podacima, a koje je objavio dnevni list Danas" na šta je premijerka odgovorila kroz smeh i upitala da li je to zaista ozbiljno pitanje.

- Ja mislim da je bilo sve jasno objašnjenjem koje je dalo Ministarstvo finansija. Dakle, ono je tačno objasnilo sve nepravilnosti, odnosno da ne možete da poredite babe i žabe i da je to promenjena metodologija. I na drugim sajtovima različitih ministarstava imate različite podatke koji su deo arhive, dakle, svaki student u ovom trenutku zna šta tačno nije tačno u tim podacima, a ovo što oni iznose nije mala laž, već velika - objašnjava premijerka i dodaje:

- Laž je da potrošačka iznosila 32 hiljade dinara, a ona je zaista bila 52 hiljade dinara.

Na pitanje zašto se onda podaci, koji su lažni, ne skinu sa sajta Ministarstva, premijerka odgovara:

- Postoje podaci koji se nalaze na sajtu, i deo su arhive, a svima koji se time bave jasno je da se to ne skida. Posebno sam mislila da je to jasno profesionalnim medijima, kao što je jasno bilo kome drugom i kao što se niko drugi ne bi usudio da napiše o tome, osim ako nije potpuna neznalica ili maliciozan.

Premijerka je dodala da ona u potpunosti razume da novinar portala "Danas" nije upućen u to koji podaci se sa sajta bilo kog ministarstva skidaju, a koji ne, ili se možda i razumeju, ali su maliciozni i dodaje da svakako treba da kažu da to što su oni objavili nije tačno.

Na pitanje da li to sada znači da ni arhiva na sajtu Ministarstva trgovine nije tačna, premijerka odgovora da to nije tačan iskaz, arhiva je tačna, ali je metodologija promenjena.

- Ti podaci su sada deo arhive, i oni su u svakom trenutku mogli da izvuku statistiku o potrošnji iz Republičkog zavoda za statistiku, sve podatke i da se edukuju, a bilo ko, ko misli da sa onom platom iz 2010. godina kakva je i kolika je bila, i sa minimalcem koji je bio oko 170 evra, da je to bilo dovoljno da uzime 200 dinara od pokrivanja osnovne potrošačke korpe, on je ili zaboravan ili lud, ili ponovo maliciozan - naglasila je premijeka i dodaje da sa onim platama iz 2010. godine, sa visokom stopom nezaposlenih, da je Srbija bila na nivou da sa 200 dinara može da pokrije potrošačku korpu, to nije realno i nije istina.

- I da su uzeli te podatke sa Ministarstva trgovine, ili kog god drugog ministarstva, i da je podatak netačan, a da je ostao u arhivi svakako, posao novinara, a posebno onih koji se predstavljaju kao veliki objektivni, profesionalni mediji, je da pogleda to, da proveri i da bombastično na prvoj strani objavi tačnu informaciju, a ne laž - kaže premijerka i ističe da se zbog te laži još niko nije izvinio.

Premijerka naglašava da je takav potez samo ogledalo jednog medija, njegovog stava i kredibiliteta kao što je list "Danas".

- Meni je žao što su se od onakvog portala kakav je bio "Danas" pretvorili u politički portal, tabloid koji radi za Đilasa i Šolaka, ali takvo ponašanje ostaje njima na čast. To je žalosno za sve medije u Srbiji kao i samu Srbiju, ali ja se nadam da će se i to promeniti jednog dana i da će "Danas" ponovo biti slobodan - rekla je premijerka za kraj.

Podsetimo, treća bolnica za lečenje pacijenata zaraženih korona virusom u Srbiji otvorena je u Novom Sadu, a svečanom otvaranju prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
1 Beograd