Utorak 19. mar 2024.
samit u Beču

ALBANCI VIŠE NE ZNAJU GDE UDARAJU: Premijerka Brnabić otkrila šta se desilo na samitu u Beču i da li smo korak bliže EU

Foto: Profimedia
Predstavnici Zapadnog Balkana frustrirani zastojem u proširenju EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su se predstavnici zemalja Zapadnog Balkana u Beču složili da se svi osećaju jednako frustrirano kada je reč o evropskim integracijama i odnosa EU prema zemljama regiona dodajući da nisu uspeli da se dogovore i oko drugih pitanja, poput deklaracije i regionalnih sporazuma.

"SRBIJA SE POZITIVNO RAZVIJA, ZATO JE NAGRAĐENA" Kurc i Lajčak razgovarali o evrointegracijama Zapadnog Balkana

"SRBIJA SE POZITIVNO RAZVIJA, ZATO JE NAGRAĐENA" Kurc i Lajčak razgovarali o evrointegracijama Zapadnog Balkana

"ODJEKNULO KAO BOMBA, OVA IZDAJA SE NE MOŽE ZABORAVITI!" Oštre reakcije u Srpskoj na crnogorsku rezoluciju o Srebrenici

"ODJEKNULO KAO BOMBA, OVA IZDAJA SE NE MOŽE ZABORAVITI!" Oštre reakcije u Srpskoj na crnogorsku rezoluciju o Srebrenici

PREMIJERKU U BEČU DOČEKAO LIČNO AUSTRIJSKI KANCELAR: Brnabić i Kurc na konferenciji o Zapadnom Balkanu

PREMIJERKU U BEČU DOČEKAO LIČNO AUSTRIJSKI KANCELAR: Brnabić i Kurc na konferenciji o Zapadnom Balkanu

Brnabić je novinarima u Beču, gde je učestvovala na Samitu Austrija - Zapadni Balkan, koji je organizovao austrijski kancelar Sebastijan Kurc, kazala da od svih problema koji postoje kada je reč o evrointegracijama dva su najveća i to što postoje države članice Unije koje su apsolutno protiv proširenja i pitanje postavljanja novih presedana.

- Jasno je svima da postoje države članice koje su apsolutno protiv proširenja i skeptični su prema daljem proširenju, ali ne kažu to otvoreno - kazala je Brnabić.

Dodaje da šta god uradi neka zemlja regiona koja stremi ka EU, ipak ostaje nešto što nije dovoljno.

- To je politička igra koja će biti kontraproduktivna jer će se ljudi umoriti. Mislim da bi bilo iskrenije da te države članice kažu da za njih ne postoji proširenje, ali ne verujem da će se to desiti - naglašava premijerka.

Prema njenim rečima, drugi problem je postavljanje presedana, a najnoviji je taj da članice rešavaju bilateralna pitanja koristeći evropske integracije.

Na pitanje da li ima zajedničke deklaracije, Brnabić kaže da je nema, nažalost, i da je prihvaćena deklaracija kancelara Kurca i predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

- Do poslednjeg trenutka smo se trudili da nađemo kompromis, Srbija je pristala na mnoge stvari, bila sam i na ivici noža za neke stvari kako bismo pokazali konstruktivnost. Na neke stvari sam pristala tek kada je Kurc zamolio da prihvatimo, ali je nekako na kraju Kurti skinuo tu deklaraciju sa stola - kazala je Brnabić.

Dodaje da je to nova realnost i da neće biti lako i kaže da smatra da sada i sve više partnera u EU shvata koliko je to sve teško.

Brnabić i Kurc
Foto: Reuters

 

Iz Prištine stižu dva različita signala u dva dana

Navodi da za samo dva dana iz Prištine stižu dva potpuno različita signala i u tom smislu navodi da je juče Vjosa Osmani dozvolila usvajanje mnogo ozbiljnijih dokumenata, Strategije za Jugoistočnu Evropu, gde se Kosovo spominje ne samo sa zvezdicom, već je svuda gde se spominje fusnota i pozvala se na Briselski sporazum, dok danas imamo drugačiju poruku.

- Ta nepredvidivost je dodatni izazov sa kojima se svi, ne samo centralna Srbija, suočavamo, nova je situacija za nas, nikada nije dosadno - kazala je.

Na pitanje da li je došlo do nekih neprijatnih tonova sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, Brnabić kaže da nije bilo prostora za razne konflikte.

- Jedni drugima smo rekli sve što smo imali, nisam želela da ulazim u rasprave, ponovila sam naše stavove i to je to, trudimo se da budemo konstruktivni - dodala je.

Govoreći uopšteno o onome o čemu se razgovaralo tokom Samita u Beču, Brnabić kaže da je bilo izazovno pričati na teme regionalne stabilnosti i čuti nešto novo, s obzirom da se za nekoliko dana već po treći put sastaju.

Zahvalila se austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu na organizaciji Samita, kao i na tome što uvek otvoreno pokazuje posvećenost stabilnosti regiona, ali i iskreno "gura" agendu proširenja EU.

Navodi i da je kancelar Kurc rekao najlepše stvari o Srbiji, u smislu borbe sa pandemijom virusa korona, ali i da je Austrija zavidno gledala na Srbiju početkom kampanje imunizacije, ali i u odnosu na ekonomske rezultate tokom 2020. godine, kao i na prognozirani BDP za ovu godinu.

Teme su bile, kako je navela, izazovi regionalne stabilnosti.

- Tu uvek imaju otvorena pitanja, ali moramo da nađemo način da sarađujemo. Zavisi od regiona, mi se trudimo da budemo konstruktivni i dolazimo na sve sastanke i tu smo kao partneri koji žele da doprinesu drugačijoj budućnosti regiona - navela je Brnabić.

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd