fbpx
Skip to main content
Vojska Srbije

ANKETA: Da li je 30 dana dovoljno za obuku rezervista za Vojsku Srbije?

Foto: Profimedia
Poziv za vojnu obuku u rezervnom sastavu ove godine dobiće 600 muškaraca starijih od 30 godina koji nisu služili vojni rok

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da će građani stariji od 30 godina koji nisu služili vojsku ili su je pak služili civilno morati u narednom periodu da prođu vojnu obuku za rezerviste Vojske Srbije.

Vučić o NATO bombardovanju: Težak mesec i bolno sećanje, 99 odsto Srba smatra da smo doživeli nepravdu

Vučić o NATO bombardovanju: Težak mesec i bolno sećanje, 99 odsto Srba smatra da smo doživeli nepravdu

Konkretno obučavanje građana se odnosi na lica - vojne obveznike prevedene u rezervni sastav, starije od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok.

U ovoj godini planirana su dva termina, u maju i novembru, za upućivanje navedene kategorije lica iz rezervnog sastava na osnovnu obuku u centre za obuku Vojske Srbije.

Obučavanje rezervista sastoji se iz osnovne obuke koja ima dve faze - prva traje 15 radnih dana, a druga faza, specijalistička obuka, traje takođe 15 radnih dana.

Vojska Srbije
Vojska Srbije
Foto: Profimedia

Prema planu, vojnu obuku bi svaki rezervista trebalo da prođe bar jednom u pet godina, a Ministarstvo odbrane pokriva putne troškove. Nezaposlenima ide 70 odsto od prosečne plate, a poslodavcima zaposlenih refundira se pun iznos mesečne zarade.

Poziv bi trebalo da dođe bar 30 dana pre vežbe, a rezervista je dužan da osam dana ranije opravda eventualno odsustvo. Za neopravdani sledi kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora.

Obučavanje građana koji nisu odslužili vojni rok vrši se u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi.

Da li je 30 dana dovoljno za obuku rezervista za Vojsku Srbije?

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd