Skip to main content
Aleksandar Vučić

Autorski tekst predsednika Vučića: Svestan sam da sam laka meta za svakog ko želi da napadne Srbiju

Tanjug/​Dimitrije Goll
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je kritike da se u Srbiji guše medijske slobode i uspostavlja državni monopol nad medijima, ističući da je njegova vlada bila prva koja se, posle mnogo godina i mnogih reformi, odrekla svog učešća u medijima.

U autorskom tekstu za EUobserver, Vučić je odgovorio na komentar italijanskog novinara Matea Trevisana i njegovu ocenu da se Srbija nije distancirala od ere državnih medija, i da je u medijskoj sferi partijski monopol uspostavila vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) koja sistematski krši osnovne medijske slobode.

LICEMERNO! AUSTRIJA PROMENILA STAV O KOSOVU: Kurc podržava ulazak lažne države u Interpol!

- Kao predsednik Srbije retko sam reagovao na medijske napade na zemlju koju predvodim, pošto sam uvek, čini mi se, bio veoma svestan da svako drugačije mišljenje i kritika služe da se stvari u našoj zemlji brzo promene, da sami napredujemo, i da se obezbedi normalno funkcionisanje i puno poštovanje demokratskih normi i zakona - naveo je Vučić.

Dačić o zastavi tzv. Kosova u Bogorodičinoj crkvi: Taj slučaj ostavićemo za posetu Makrona

Odbacujući optužbu da su mediji u Srbiji postali predmet remetilačkog državnog monopola, Vučić je naveo da je njegova vlada bila prva koja se odrekla učešća u medijima.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Rade Prelić

- Spominjete slučaj agencije Tanjug, agencije za koju su sami ti nezavisni novinari objavili čitulju u svojim novinama, na dan kada je ta državna agencija zatvorena. Danas, kada dotična agencija radi, i govori istinu, bez državnih podsticaja, ponovo je to naša krivica - države, vlade i moja, kao predsednika - naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je ocenio da bi "bilo lepo kada bi se mnogi u EU, a i u Srbiju, odlučili da li žele da zatvorimo državne medije, ili žele da budemo blagonakloni prema njihovom redu". Na kritiku da su u Srbiji novinari meta fizičkih napada, Vučić je odgovorio pitanjem koja je to zemlja EU u kojoj ima manje napada na novinare nego u Srbiji, dodajući da očekuje konkretan odgovor sa konkretnim podacima.Primedbu da se na novinare u Srbiji na različite načine vrši pritisak, Vučić je odbacio rečima da je 90 odsto postupaka protiv novinara pokrenuto na zahtev lidera opozicije a ne vladinih predstavnika, i da on lično, "uprkos brojnim uvredama, pretnjama i klevetama", nikada nije uložio nijednu žalbu protiv medija ili novinara.

- Verujem da sam na taj način demonstrirao kako se treba odnositi i na koji način treba ceniti razlike - napisao je Vučić.

On je negirao i optužbe da vlasti guše lokalne medije, navodeći da niko nije bilo kada ili na bilo koji način zatvorio Vranjske novine, "iako je njihov tiraž na tržištu mali", i da "nisu bile izložene nikakvom pritisku". Vučić je na primedbu da nisu rešena ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, naveo da je reč o ubistvima koja su se dogodila pre 30, 20 i 15 godina, a da tadašnja "takozvana demokratska vlast, o kojoj tako lepo govorite, nije pomerila nijedan od tih slučajeva sa mrtve tačke".

- Uprkos borbi sa duhovima prošlosti, podignuta je otužnica i hapšenje optuženih je gotovo finalizovano - naveo je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll

Predsednik Srbije je dodao da već godinama sluša o ubijanju novinara u Srbiji, dok se u međuvremenu novinari ubijaju na Malti u Slovačkoj, Bugarskoj, ranjavaju u Crnoj Gori, a u Srbiji nije bilo nijednog slučaja sa tako ozbiljnim povredama, sa izuzetkom, kako je naveo, povreda koje su članovi opozicije naneli novinarki Gordani Uzelac.

- Svestan sam da sam laka meta za svakog ko želi da napadne Srbiju zbog medijske situacije, prvenstveno zbog kratkog učešća u Miloševićevoj vladi, pre 20 godina, ali pozivam sve da koriste činjenice, a ne neku mantru stvorenu kao jedini način da se napada Srbija, koja ekonomski značajno napreduje, čiji ugled raste širom sveta i koja nastoji da reši važne regionalne probleme - napisao je Vučić.

On je, ipak, dodao da se sa autorom kritike slaže u jednoj stvari - da situacija u Srbiji svakako nije sjajna i da je potrebno učiniti mnogo toga da bi se ona popravila.

- Upravo zato je važno za državu da nastavi da sarađuje sa svim medijskim predstavnicima i sindikatima - poručio je Vučić, dodajući da su on i premijerka Ana Brnabić odlučni da pokažu političku volju da unaprede stanje u medijima.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 16 Pogledaj sve komentare
Mina's picture

Mina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je kritike da se u Srbiji guše medijske slobode i uspostavlja državni monopol nad medijima, ističući da je njegova vlada bila prva koja se, posle mnogo godina i mnogih reformi, odrekla svog učešća u medijima...

0 | 1
kolex106's picture

kolex106

I uvec ce nas zapadnjaci radi necega prozivati...nista novo,braniti se ne treba.

0 | 0
Blizanac's picture

Blizanac

Vucic je Srbija!

0 | 1
Ceca's picture

Ceca

Laka meta jer je jedinstven , idealan , i izdvaja se od mase ostalih.neponovljiv

0 | 1
aca's picture

aca

Mnogima smeta jaka Srbija a samim tim i Vucic

0 | 1
poslovna's picture

poslovna

Ne zelim ni da mislim da je Vucic meta i da istorija moze da se ponovi.

0 | 0
Adam's picture

Adam

Nadam se da je svestan da ima neverovatno veliku podršku naroda.

1 | 0
MileNS's picture

MileNS

Od kad je Vucic postao premijer, pa nakon toga i predsednik, Srbija je postala mnogo snazniji zemlja. To naravno mnogima smeta, pa svakodnevno smisljaju kako da ga prozivaju, sto je i ovde slucaj.

1 | 0
Ceca's picture

Ceca

Ne treba vas do deranzirati. Verujem da nije sve jedno, ali vi ste jak covek.

0 | 0
Sanja's picture

Sanja

Nema straha za Srbiju sve dok je Vucic na vlasti.

0 | 0
Maja's picture

Maja

Ni u jednoj drzavi se ovoliko ne pljuje i kritikuje predsednik kao kod nas.Pa kako je onda ugrozena sloboda medija?

1 | 0
Natasa's picture

Natasa

Sve što predsednik Vučić radi, radi u korist Srbije i njenih građana, kao i mladih naraštaja da bolje žive. Ne vidim u čemu je problem, kada je sve tako transparentno i jasno, da možemo samo da očekujemo još bolja vremena za našu zemlju.

0 | 1
Dr Agocen's picture

Dr Agocen

Ovde jedino opozicija preti pojedinim televizijama i određenim novinama.

0 | 0
lane's picture

lane

Za Vucica je najbitniji narod Srbije i mi smo mu zahvalni na tome iako se svaki dan bori sa novim lesinarima i izlozen je javnim prozivkama sve to ga nece zaustaviti da nastavi casnu borbu za Srbiju.

0 | 0
Nemanja's picture

Nemanja

Vucic je uvek odgovarao na pitanja svih novinara, nikada nije bio zabranjen niko, a ima puno pravo kao i svi da kaze da li mu se neko svidja ili ne.

0 | 0
Fudbaler's picture

Fudbaler

Albancima smeta jaka i stabilna država, to je zaista očito.

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd