Skip to main content
Aleksandar Vučić

Autorski tekst predsednika Srbije Aleksandra Vučića: Najlekovitije za Srbiju je da Srbi i Albanci postignu dogovor!

Tanjug/​Dragan Kujundžić
Predsednik je iskazao svoje mišljenje o tekućim pitanjima i stanju u državi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su Srbija i Balkan na isti način reagovali na njegovu posetu Kosovu - "gledanjem preko plota", ali poručuje da je za Srbiju najlekovitije da se Srbi i Albanci dogovore i zauvek reše svoje probleme.

U autorskom tekstu, Vučić nalazi objašnjenje za takve reakcije u "Filozofiji palanke" Radomira Konstantinovića, te navodi da je to "gledanje preko plota" uvek izraz straha da se neko suoči sa samim sobom.

- Zato su komentari ništa više nego ''pamfletizam'', čija je osnovna odlika, opet po Konstantinoviću, da se obračunava u ime neke već date, nepromenjive i večne istine - navodi Vučić.

Kaže da su za deo Srbije i za region te "istine" odavno postavljene i da se ne dozvoljava nikakvo njihovo revidiranje. To, dodaje, podrazumeva, da je Srbija za region uvek kriva, uvek želi da ratuje, uvek da se širi na račun drugih, da osvoji Balkan.

- To što sam rekao jasno da želim da osvajamo laptopovima, znanjem, knjigom, olovkom, i to ne Balkan, već budućnost, mirno je zanemareno -konstatuje.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll

Jednako, primećuje, kako je u Srbiji deo javnosti prešao preko toga da je tokom posete Kosovu jasno načinjen diskontinuitet s Miloševićevom politikom.

To se, primećuje, jednostavno ne uklapa u unapred postavljenu istinu dela Srbije. a po kojoj je on apriori loš, apriori za rat, apriori deo Miloševićeve velikosprske hegemonističke politike.

Zato, zaključuje, komentatori tako jasno preskaču sve delove koji im ne odgovaraju, koji narušavaju njihovu istinu i koji se ne uklapaju u "mit o zlom Vučiću".

- I tu je negde osnovni problem. Moja politika je politika protiv mitova i večnih istina, a sa druge strane su oni, i sleva i sdesna, i kvazinacionalnisti i kvazigrađanstvo, koji žive na mitovima i od njih. Matrica je ista, razrada je drugačija, ali je zaključak opet isti - piše Vučić u autorskom tekstu.

Konstatuje da je tako za jedne izdajnik Srbije, za druge izdajnik pravde i demokratije, te da zato sasvim jasno da ni jednima ni drugima ne odgovara kad za Srbe sa Kosova vrlo jasno traži prava, a ne teritorije, dogovor i kompromis, a ne rat.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll

- I kada po hiljaditi put izgovorim reč mir naježe se, ti iz istih šinjela, i krenu da pamfletima, jedni zato što bi stvarno voleli rat, drugi zato što ne mogu da prevale što baš ja taj rat nikako ne želim - navodi predsednik.

Piše i da kada se tome doda da je za "sve njih mnogo važnije da njihov protivnik ne uspe", nego da se zaista postigne rešenje, onda se dobije "zaokružena pamfletaška zajednica".

Vučić, međutim, primećuje da ista mitološka postavka postoji i u regionu, te da je Srbija po tom mitu glavni krivac i u dvadesetom i dvadesetprvom veku. Zato bi, kaže, oni voleli da on ponavlja, poput Miloševića, da ni naoružane bitke nisu isključene.

- I voleli bi da sam njegova politička reinkarnacija, sa istom postavkom, istim ciljem i istim načinom da ga ostvarim - piše Vučić i dodaje, i čuju samo ono što bi voleli, a ne što je rečeno.

- Zato što im ne odgovara Srbija koja je normalna, Srbija kompromisa, Srbija koja svoje mesto u svetu hoće da nađe radom i znanjem, a ne oružjem - napisao je predsednik.

izbori
Foto: Srbija Danas

Zato bi im, kaže, čist sevap bio da pregovori propadnu, da otpočnemo rat s Albancima, da istrebimo jedni druge i dokažemo mit. Vučić piše da na palanačkom Balkanu i dalje važi zlatno pravilo - da komšiji crkne krava, a da je poseban problem ako on tu ideju odbije, ako proba da nađe lek, i za sebe i za druge, ako poželi promenu, zbog koje će postati bolji, uspešniji, jači...

Kako kaže, čak i ako ponavlja stalno mir, i dogovor, i kompromis, opet ne vredi, utvrdiće mu loše namere, pričaće kako laže, tražiće zaveru, loš zaplet, sve da ne bi morali da priznaju da je mit pogrešan. A sve to je, primećuje, da ne bi morali da se bave sobom i sopstvenim promašajima i da bi uvek imali dežrnog krivca.

- I u potrazi za njim, mitološkoj, i oni, baš kao i neki u Srbiji, stigli su do onog ko je glavni uzrok njihove palanačke bede...stigli su do Srbije budućnosti, do jake, uspešne, moderne zemlje koja drži do svoje reči, koja nikome ne preti, koja hoće mir, koja voli i ume da radi, a ne da ratuje, koja nikoga ne mrzi, koja želi da pomogne...koja želi sva prava za sve ljude, bilo gde na Balkanu - poručuje Vučić.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Rade Prelić

Do takve Srbije su stigli, dodaje, zato što ona ruši mit, zato što je previše toga mitološki usađenog uspela da promeni.

- I sada zamislite razmere njihove panike kad znaju da su takve promene, suprotne učmalosti i ustajalosti palanke, nezaustavljive i da nema tog plota preko koga neće da pređu...To ih plaši najviše, i one s ove i one s one strane naših balkanskih plotova - napisao je predsednik.

Piše da to što je počelo, to novo vreme, nova era za čitav Balkan i za Srbiju, ukida njihove plotove, te da je to vreme u kojem svako može nešto dobro da dobije, da ima koristi. Upravo zato, zaključuje svoj autorski tekst predsednik Vučić, najlekovitije za Srbiju bilo bi da Srbi i Albanci, ma kad, postignu dogovor i reše svoje probleme zauvek.

- Posle izvesnog vremena, možda i svi ovi u svojim palanačkim postavkama shvate da su izgubili budućnost zbog sopstvenog i patološkog odnosa prema prošlosti, kao i mržnje koja im je ostala jedini hranitelj - zaključio je predsednik Srbije.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 13 Pogledaj sve komentare
paramonte's picture

paramonte

Kada bi albanci bili za saradnju,dogovor bi se brzo postigao.

0 | 0
paramonte's picture

paramonte

Za razliku od albanaca,Srbija je uvek bila za dogovor.

0 | 0
salle's picture

salle

Dijalogom do resenja

0 | 0
bane's picture

bane

Dijalog nema alternativu

0 | 0
Marin's picture

Marin

Bez trajnog rešenja, i kompromisa koji bi bio prihvatljiv za ove strane, nema ni pomirenja ni smirivanja tenzija.

0 | 0
zvrk's picture

zvrk

Albanci sporo kapiraju da im je saradnja sa nama najpotrebnija, nikakva EU ko ni SAD im neće pomoći.

0 | 0
mamo's picture

mamo

Samo strpljivo i doći ćemo do dogovora.

0 | 0
marc's picture

marc

Puna podrška našem predsedniku.

0 | 0
smokvica's picture

smokvica

Da su oni za saradnju brzo bi mi dosli do dogovora

0 | 0
smokvica's picture

smokvica

Srbija je uvek za mir I resenje

0 | 0
Fragolla's picture

Fragolla

Ovo je vizija buducnosti.

0 | 0
Vezir's picture

Vezir

Ovako se vodi odgovorna nacionalna politika.

0 | 0
Hana's picture

Hana

Kapa dole za svaku napisanu rec!

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
17 Beograd