fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić i Vladimir putin

BAŠ KADA ZAPAD ŽESTOKO UDARA NA NAS Rusija u Srbiji otvara javno predstavništvo: Bocan-Harčenko potvrdio VELIKU VEST

Foto: SD/ilustracija
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko najavio je da bi pitanje otvaranja predstavništva ruskog Ministarstva odbrane u Srbiji moglo da bude rešeno do kraja godine

Ambasador je u intervjuu za "RIA Novosti" istakao da Srbija, bez obzira na sve veći pritisak, ostaje privržena svim sporazumima o saradnji sa Rusijom u vojno-tehničkoj oblasti.

Pokret Socijalista: Ukoliko SNS ne kandiduje Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, PS izlazi samostalno na izbore

Pokret Socijalista: Ukoliko SNS ne kandiduje Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, PS izlazi samostalno na izbore

2.000 NOVIH STANOVA ZA BEZBEDNJAKE U NOVOM SADU! Brnabić: Srbija je ozbiljna država, brine o svim građanima!

2.000 NOVIH STANOVA ZA BEZBEDNJAKE U NOVOM SADU! Brnabić: Srbija je ozbiljna država, brine o svim građanima!

ŠEŠELJ POKAZAO SNIMAK, MARIĆ OSTAO U ČUDU: On je nasilnik koji je zgrozio Srbiju! (VIDEO)

ŠEŠELJ POKAZAO SNIMAK, MARIĆ OSTAO U ČUDU: On je nasilnik koji je zgrozio Srbiju! (VIDEO)

- Među njima je i otvaranje predstavništva ruskog Ministarstva odbrane u Beogradu. Sada je u toku završno usaglašavanje dokumenata i verujem da će do kraja godine sve biti rešeno - rekao je Bocan-Harčenko.

Kako je precizirao, radi se o nekoliko stručnjaka koji će se baviti koordinacijom saradnje u vojno-tehničkoj oblasti, prenosi Sputnjik.

- Srbija neprekidno jača svoju odbrambenu sposobnost. To je njeno suvereno pravo. Shvatamo da je to neophodno imajući u vidu situaciju u regionu. Pri tome, Beograd se orijentiše na nas i to je dobro - rekao je ambasador.

Bocan-Harčenko je prošle godine rekao da bi otvaranje predstavništva Ministarstva odbrane Rusije u Srbiji bio jedan u nizu koraka u razvoju odnosa dve zemlje i istakao da cilj predstavništva nije mešanje u unutrašnja vojna pitanja Srbije, već unapređenje vojno-tehničke saradnje.

Premijer Rusije Mihail Mišustin odobrio je u oktobru prošle godine nacrt sporazuma Ministarstva odbrane Rusije između vlada Ruske Federacije i Srbije o osnivanju predstavništva Ministarstva odbrane Rusije pri Ministarstvu odbrane Srbije.

Vojska Srbije
Foto: Profimedia/ilustracija

Rusija spremna na nove aspekte u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Rusija je spremna da razmotri nove aspekte učešća u rešavanju kosovskog pitanja ukoliko Srbija to bude želela, izjavio je Bocan-Harčenko.

- Uz sve trenutne poteškoće u odnosima sa Zapadom, pitanje Kosova se pojavljuje u kontaktima sa, na primer, baš Evropskom unijom. Ukoliko Beograd bude izašao sa nekim novim elementima kada je reč o ulozi Rusije, te ideje mogu da budu razmotrene, što smo već isticali i na najvišem nivou - rekao je ambasador, prenosi Sputnjik.

Istovremeno, Bocan-Harčenko je podsetio da je učešće Rusije u rešavanju kosovskog pitanja sada pre svega određeno njenom ulogom kao stalnog člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

- Ovo je najvažnije, jer je problem Kosova deo agende Saveta bezbednosti. To je mnogo važnije, veće i principijelnije od aktuelnih pregovora, jer je pri bilo kom razvoju dijaloga moguće samo rešenje koje zadovoljava interese Beograda i koje može da podrži SB UN - istakao je ambasador Rusije.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd