fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

Bečki Standard o Predsedniku Srbije: Aleksandar Vučić je srpski Vilijem Brant

Foto: Srbija Danas
Dnevnik navodi da je Vučić glavni lider na Balkanu

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića, evropske diplomate porede sa Vilijem Brantom, ukazuje bečki dnevnik "Standard“ i ocenjuje da se on usudio da pokrene debatu o KiM koja obećava pozitivne efekte.

STROGO POVERLJIVO: CIA upozorava - sa Vučićem se ne treba igrati!

List ističe da više od devet godina, od jednostranog proglašenja nezavisnosti KiM, srpski predsednik poziva svoje građane da moraju to da prime k znanju.

"Standard" prenosi da je u julu, Vučić rekao da "moramo biti realni, ne gubiti ništa ili dati nešto što imamo, ali isto tako ne možemo očekivati da dobijemo nešto što smo pre dugo vremena izgubili".

VUČIĆ UPUTIO SAUČEŠĆE ŠPANCIMA: Terorizam je pošast koja ugrožava život i bezbednost svih građana

Od tada, konstatuje list, on se poredi sa Brantom, koji je početkom 1970-tih doneo promenu kursa u politici prema istoku - "preokret kroz približavanje".

Vučić, koji u Srbiji ima podršku većine stanovništva, usuđuje se da pokrene debatu, koja obećava pozitivne efekte, ocenjuje "Standard".

List navodi da Srbija time može da, iza sebe ostavi teret prošlosti, i to bi moglo u čitavom regionu doneti konačno razjašnjenje odnosa među državama bivše Jugoslavije i normalnost.

Dnevnik podseća da je građanima do skoro poručivano da Srbija ne bi bila više Srbija ako bi izgubila KiM, i ocenjuje da je zaslugom Vučića s tom porukom završeno.

aleksandar vučić
Foto: Profimedia

"Standard“ navodi i reči predsednika da bi "nedelovanje bio istorijski zločin“.

Istovremeno list ukazuje da Vučić još nije predočio konkretan plan, ali i da zna da Srbija, bez "normalizacije" odnosa sa KiM ne može pristupiti EU.

Jedan problem je što je u preambuli Ustava Srbije KiM navedeno kao integralni deo srpske države, podseća "Standard“ dodajući da se ona ne može menjati, jer je za to potrebna ne samo dvotrećinska većina, već i referendum.

Svi politikolozi u Srbiji polaze od toga, kako piše list, da za to ne postoji većina, te bi bilo moguće da se ostvari sporazum među državama, sličan onom koji je 1972. potpisan između Savezne Republike Nemačke (BRD) i Demokratske nemačke Republike (DDR), kojim je Bon DDR de fakto, ali ne i de jure priznao.

Srbija bi time omogućila KiM da pristupi međunarodnim organizacijama, što je do sada Beograd blokirao, konstatuje bečki dnevnik.

Vučić pod velikim pritiskom da odustane od dijaloga

"Standard“ ocenjuje da je Vučić glavni lider na Balkanu, a takvog ga već duže smatraju Nemačka i Evropska komisija, te da se svojim novim korakom jasno definisao kao "čovek zapada".

Istovremeno list konstatuje da Vučić definiše pitanje KiM kao problem dva naroda, u čemu nije sam na Balkanu, jer svi balkanski političari nisu nikada odustali od ideje etnički homogenih država, i nikada stvarno prihvatili stvaranje država građana.

- Taj pogled na stvari predstvalja prepreku u dijalogu, koji Srbija i KiM vode od 2011., a sa Vučićevom inicijativom on bi trebalo sada da dobije na dinamici- uveren je "Standard".

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Laf's picture

Laf

Hahaha

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
9 Beograd