fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić, Hašim Tači

BEOGRAD I VUČIĆ SU PRUŽILI RUKU, PRIŠTINA JE NA POTEZU: Sutra nova runda pregovora za Kosovo

Foto: SD/ilustracija
Nova borba za svetu zemlju

Kosovo je dalje goruća tema u Srbiji: sem toga što je terirorijalni deo Republike Srbije, posebnu važnost predstavlja to što je Kosovo sveta zemlja. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi velike borbe koje će, nadamo se, dovesti do rešenja ključnog pitanja.  Ipak, ne nailazi se na razumevanje Albanaca. Te je tako član Pokreta samoopredeljenja Albin Kurti izjavio da je dijalog mrtav, dok Vučić pokušava da ga održi na visokom nivou, te se to očekuje i sutra, 31. avgusta, kada je sastanak zakazan.

ZA OKRUGLIM STOLOM BORBA ZA KOSOVO: U četvrtak se sastaju Vučić, Mogerini i Tači

Mogerinijeva je, naime, pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija na sastanak.

Apsolutna PODRŠKA iz EU: Unutrašnji dijalog o Kosovu je hrabra inicijativa!

Kako je najavljeno, na tom sastanku bi trebalo da se razmene mišljenja o nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, a u svetlu dogovora iz jula, kada je dogovorena priprema "nove faze dijaloga".

Aleksandar Vučić
Foto: Profimedia

Predsednik je ranije izjavio da će u Briselu zadati svima prisutnima glavobolju od pitanja, nakon što je jedan Srbin uhapšen na Kosovu na Veliku Gospojinu. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je takođe ranije ocenio da je rešavanje statusa Kosova jedno od ključnih pitanja, zahvalio svima koji učestvuju u dijalogu o tom pitanju i poručio da "ukoliko postoji i jedan odsto šanse da se to pitanje reši - onda vredi boriti se". 

- Ako neko misli da ne treba da se borimo i da to treba da ostane kiparski model, odnosno da taj konflikt traje i narednih 100 - 200 godina, onda ću vam reći da ustvari ne brinete o svojoj deci, o budućnosti naše dece i ove zemlje - rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je za Srbiju lekovito i važno da se razgovara o Kosovu. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je i u razgovoru nemačkim ambasadorom Akselom Ditmanom govorio o unutrašnjem dijalogu Kosova, a nemački diplomata je tom prilikom ocenio da je poziv na dijalog ozbiljan i odgovoran potez.

Predsednik Srbije uvek naglašava da svuda u svetu uvek isto govori u Moskvi i Vašingonu i Briselu, ali da, za razliku od drugih, ne krije se ispod stola, već da rešava probleme. 

DITMAN POHVALIO VUČIĆA: Poziv na unutrašnji dijalog - odgovoran potez

- Hoću da imamo mir za našu decu, hoću da im obezbedimo budućnost - rekao je Vučić jednom prilikom.

Sve ovo će predsednik izneti i sutra, a cilj sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika lažne države Kosovo Hašima Tačija, kod šefice EU diplomatije Federike Mogerini, u četvrtak pre podne u Briselu, jesu konsultacije oko priprema za novu fazu dijaloga u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd