fbpx
Skip to main content
Tomislav Momirović

"BEOGRAD KAO VAZDUŠNI CENTAR JUGOISTOČNE EVROPE" Momirović: Radovi gotovi za tri godine

Foto: Tanjug/Nikola Anđić
Ministar Momirović je istakao da će i problemi koje je izazvala pandemija virusa korona ostati iza nas i da će se nastaviti razvoj vazdušnog saobraćaja.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je danas radove na modernizaciji i izgradnji Aerodroma "Nikola Tesla" i izjavio da je uveren da će francuski koncesionar "Vansi" svojim ulaganjima beogradski aerodrom učiniti centralnim vazdušnim čvorom Jugoistočne Evrope.

KIPAR ISKREN PRIJATELJ SRBIJE! Vučić primio u oproštajnu posetu ambasadora mediteranske države

KIPAR ISKREN PRIJATELJ SRBIJE! Vučić primio u oproštajnu posetu ambasadora mediteranske države

PRIJATELJSKI SASTANAK U JUTARNJIM ČASOVIMA: Predsednik Srbije i Aleksandar Šapić o bitnim pitanjima za Srbiju (FOTO)

PRIJATELJSKI SASTANAK U JUTARNJIM ČASOVIMA: Predsednik Srbije i Aleksandar Šapić o bitnim pitanjima za Srbiju (FOTO)

Vučić danas s ministrom za spoljnu trgovinu Francuske

Vučić danas s ministrom za spoljnu trgovinu Francuske

Momirović je podsetio da je "Vansi" najavio da će u modernizaciju aerodroma uložiti 732 miliona evra, a da će svi planirani radovi biti gotovi u naredne tri godine.

- Radovi na modernizaciji aerodroma me kao člana Vlade Srbije ispunjavaju ponosom, a oni su rezultat trijumfa politike koja je vođena u prethodnom periodu i trijumfa predsednika Republike koji je započeo pregovore sa Vansijem - rekao je Momirović novinarima na aerodromu.

Ističe da Vlada Srbije i francuska kompanija dele istu viziju, a to je da beogradski aerodrom može da opsluži 15 miliona putnika godišnje.

Ministar je istakao da će i problemi koje je izazvala pandemija virusa korona ostati iza nas i da će se nastaviti razvoj vazdušnog saobraćaja.

Kaže da će država pružiti maksimalnu podršku razvoju avijacije i aerodroma u narednom periodu, kao i da koncesionaru "Vansiju" takođe stoji kao podrška.

Apelovao je na rukovodstvo aerodroma da se i u narednom periodu, kao i do sada, pridržavaju epidemioloških mera, kako bi se sačuvali životi i zdravlje putnika i zaposlenih na aerodromu.

Generalni direktor "Beogradskog aerodroma" Fransoa Berizo je rekao da su radovi na modernizaciji i izgradnji aerodroma započeli ove godine i da se odvijaju bez većih zastoja uprkos krizi koju je izazvala pandemija.

Fransoa Berizo
Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Istakao je da ulaganja pokrivaju sve glavne aspekte koji će proširiti kapacitet aerodroma, a pod tim se, dodaje, podrazumeva proširenje terminala, izgradnja piste, parking mesta za vazduhoplove, parking mesta za automobile, kao i postrojenja koja čuvaju životnu sredinu.

Berizo kaže da je deo radova već završen, kao što je, navodi, parking za automobile.

Radovi koje su danas ministar i rukovodstvo aerodroma obišli jesu oni na proširenju terminala, a Berizo ističe da su oni najznačajniji jer će doneti dodatne kapacitete aerodromu.

Dužina tog objekta biće 400 metara, imaće osam novih izlaza, dodatni sprat za bolju uslugu putnika i kao takav predstavlja, kaže Berizo, ključnu tačku u celokupnoj modernizaciji i proširenju.

Najavio je da će svi radovi biti gotovi u naredne tri godine.

Berizo navodi da je ova zdravstvena kriza uticala na poslovanje svih aerodroma u svetu, pa tako i na beogradski, jer je izgubila veliki deo svojih aktivnosti.

- Svakog dana činimo sve što možemo da umanjimo posledice krize, ali i uprkos tim izazovima mi ni u jednom momentu nismo obustavili radove. Bićemo ovde kao koncesionar 25 godina i čast nam je što smo partneri Vlade Srbije - naglasio je direktor.

Prezentaciju o proširenju i izgradnji radova pokazao je tehnički direktor Beogradskog aerodroma Nikola Brus.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd