fbpx
Skip to main content
Sistem za hidrološko osmatranje

Beograđanin kupio punjač za laptop i zamalo poginuo: Ako nemate OVU oznaku, u opasnosti ste!

Foto: Profimedia/ilustracija
Doboro obratite pažnju na ovo

- Ušao sam u jedan od naših većih trgovinskih lanaca i kupio punjač za laptop kineske proizvodnje, verujući da je to što kupujem kod poznatog prodavca dovoljna garancija da je ispravan. Posle tri meseca, zamalo me nije ubila struja- ispričao je Beograđanin I. A. Još veći šok je doživeo kada se vratio u istu prodavnicu gde mu je prodavac otvoreno rekao da "nipošto ne kupuje opet taj punjač, jer oni znaju da zaiskre i da se zapale".

Tri osobe poginule od PUNJAČA ZA MOBILNI TELEFON!

OSTAVILI SU BEBU SA MOBILNIM U RUKAMA: Telefon eksplodirao jer je bio na punjaču i ubio dete

- Ovaj punjač za laptop je bio duplo jeftiniji od originalnog, a mogao je da se koristi za moju marku laptopa. To što sam kupio u velikom trgovinskom lancu, dobio upakovano, s fiskalnim računom i garancijom, smatrao sam dovoljnim dokazom da je sve u redu. Međutim, posle tri meseca korišćenja, uzeo sam ga u ruku i on je baš zaiskrio, kao da je unutra došlo do nekog kratkog spoja. Kada mi je prodavac skrenuo pažnju "među nama" da su oni nebezbedni, odmah sam otišao i kupio original. Zašto bih rizikovao da mi se zbog uštede od 3.000 dinara zapali kuća - priča ovaj Beograđanin.

Haker kuca na laptopu
Foto: Profimedia/ilustracija

Kineska roba je slabijeg kvaliteta, ali i jeftinija, što im omogućava postavljanje nižih cena. To može biti vrlo opasno kada je tehnika u pitanju, upozoravaju stručnjaci. Ne samo da punjač može brzo da pregori, već može da strada i sam uređaj, odnosno laptop, koji je daleko skuplji. 

Kako bezbedno koristiti punjač

Punjači za mobilni, laptop ili tablet ne mogu non-stop da budu uključeni zbog pregrevanja, posebno ako se ostave uključeni u struju, a vi izađete iz kuće. Ako se zapali neki uređaj, prvo je potrebno isključiti napon, tj. sklopku. Nikako ne smete gasiti vodom uređaj pod naponom, savetuju beogradski vatrogasci.

Baterija mobilnog telefona je kao tempirana bomba (VIDEO)

Za tu robu nema kontrole kvaliteta kakva se kod originalnih proizvoda radi još u matičnim fabrikama. Po papirima, sve je u redu. Uvoznik kupi proizvod direktno iz fabrike u Kini, koja mu izda račun i sa tim papirima on ga uveze u Srbiju. 

Iz Odeljenja za kontrolu usaglašenosti i bezbednosti proizvoda Ministarstva trgovine kažu da je sistem provere kvaliteta proizvoda koji se prodaju u Srbiji identičan onome koji se sprovodi u svim evropskim zemljama.

Erdogan pozvao SAD i Veliku Britaniju da ukinu zabranu unošenja laptopa u avion

- Prilikom uvoza proizvoda, proizvođač je obavezan da podnese dokumentaciju, plus potvrdu kao i za sve električne aparate. Svi proizvodi moraju da imaju oznaku "C" što znači da je proizvod namenjen Evropi. Na samoj granici se ne vrši dodatna kontrola, već se ona radi na samom tržištu, na osnovu uzorka - objašnjavaju.

Da bi proizvod ušao u Srbiju neophodno je da ima i oznaku "3A" koja obeležava da je proizvod namenjen našoj zemlji- ističu u ovom ministarstvu.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd