fbpx
Skip to main content
Hašim Tači

Besramnik Tači opet PRETI Srbima: Ako se postigne dogovor, Preševska dolina će se pripojiti Kosovu

Foto: Profimedia
Nema obraza

Predsednik tzv. Kosova Hašim Tači izjavio je danas da ako Kosovo i Srbija postignu o tome dogovor, Preševska dolina može da se pripoji tzv. Kosovu.

  Tokom posete Privrednoj komori samoproklamovanog Kosova, on je rekao da je zahtev predstavnika Albanaca iz Preševske doline za ujedinjenje sa Kosovom postao institucionalan.

  Prema njemu ukoliko se dve strane sa tim saglase, kako izveštava portal "Koha.net", taj sporazum ne može da spreči ni Evropska unija, ni NATO ni SAD.

  Iako ne zna tačan datum nastavka razgovora Tači je rekao da će se tokom avgusta i septembra povećati dinamika sastanaka u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji treba da se završi pravno obavezujućim sporazumom.

  Tači je takođe rekao da će se demarkacija sa Srbijom dogoditi i tu će biti korigovanja granica, ne objašnjavajući šta to konkretno znači i o kakvim se korekcijama radi.

  Hašim Tači
  Hašim Tači
  Foto: Profimedia

  Međutim profesor međunarodnog prava, bivši rektor Univerziteta u Prištini i bivši predsednik Ustavnog suda tzv. Kosova Enver Hasani za agenciju Beta kaže da sa ustavnog stanovišta ta su pitanja regulisana članom 18. Ustava Kosova i traže da predstavnici naroda nadlegaju stvari koje se tiču teritorije, političkih alijansi, zaduživanja u inostranstvu i drugo.

  - Teritorijalne promene koje se događaju uz saglasnost obeju strane su uvek bile i biće dozvolene. To je bio i stav Badinterove komisije i svakog drugog međunarodnog dokumenta pre i posle toga - rekao je profesor Hasani.

  Prema njemu što se tiče normi teritorijalnog integriteta radi se o najstabilnijim i najpreciznijim normama međunarodnog prava.

   

  Pročitajte i:

  SD info

  SD kosovo

  SD izbori 2020

  SD hronika

  SD svet

  SD sirija

  SD naoružanje

  SD region

  SD vojvodina

  SD srpska istorija

  SD beograd

  SD društvo

  Vremenska prognoza
  Clear sky
  1 Beograd