fbpx
Skip to main content
Ilustracija

BEZ IDEOLOGIJE: Politikanstvo i lični interes iznad svega

Foto: Srbija Danas
Smena od evrofanatika do nacionalista

Opozicione stranke koje su slavu sticale na politici „i Evropska unija i Kosovo“, praktično su okrenule ćurak i prerasle u gotovo najžešće kritičare vlasti zbog aktivnog zalaganja da se razreši problem Kosova i Metohije.

Partije građanske i demokratske orijentacije koje su slavu sticale na politici „EU i KiM“ okrenule ćurak i prerasle u najžešće kritičare vlasti zbog aktivnog zalaganja da se razreši pitanje Kosova i Metohije.

Šutanovac i Janković
Foto: Srbija Danas

Zaokret u politici tih demokratskih i građanski orijentisanih partija desio se pošto su izgubile vlast što, nedvosmisleno ukazuje da kritike na račun vladajuće strukture i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se protivi zamrznutom konfliktu, služe samo za skupljanje jeftinih političkih poena.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll

- Veći deo opozicije koji je vodio državu u postoktobarskom periodu do 2012, kada je vlast preuzeo savez sa SNS na čelu, i zalagao se za EU i razrešenje kosovskog čvora, očigledno je spreman da, zarad nekih sitnih poena, napada i iskoristi kompromis koji se očekuje u vezi sa Kosovom. To je egoističko partijsko stanovište - kaže predsednik Transprentnosti Vladimir Goati i dodaje:

- Kompromis je, po mom mišljenju, nužan. A opozicija čeka da tu žabu - neprijatnu stvar u obliku kompromisa o Kosovu - proguta vladajuća garnitura da bi iskoristila trenutak za napad. Umesto da je postignut unutrašnji „sporazum“ svih političkih faktora o rešavanju najtežeg državnog pitanja, opozicija je digla ruke. Nema svoj predlog za KiM, a kritikuje tuđi. Zato je utisak da sve čine zarad politikanstva, odnosno da se odrekla svoje ideologije - evropskih integracija i rešavanja problema Kosova - i nastupa sa nacionalističkih pozicija. Krajnje neiskreno.

Politikolog Boban Stojanović smatra da oslabljena i razjedinjena opozicija pokušava da se nametne biračima.

- Aleksandar Vučić je opoziciji „preuzeo“ politiku evropskih integracija i mirnog rešavanja pitanja KiM. U nameri da se vrati u političku arenu, opozicija kritikuje sve odluke vlasti, i dobre i loše. Problem je što nisu konstruktivni, politika im se zasniva na kritici, a zauzvrat ne nude i nemaju nikakav predlog za kompromisno rešenje pitanja Kosova i Metohije.

Čeda Jovanović
Čeda Jovanović
Foto: Srbija Danas

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da je pitanje Kosova i Metohije najveći čvor koji naša generacija mora da razreši. On je kazao da to nije problem vlasti već ovog društva koji ne sme biti podeljen između opozicije i vlasti:

- Vlast, naravno, ima najveću odgovornost, ali bi trebalo da ima i moć da se nosi sa tim pitanjima. Naša opozicija ima o Kosovu i Metohiji nacionalističke i, rekao bih, „stare“ stavove. Nema novog pristupa, već se sa guslanja prešlo na muziku iz liftova.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
14 Beograd