fbpx
Skip to main content
ljudi na ulicama Beograda

Vlada Srbije deli bespovratna sredstva: Po 100.000 dinara, a OVO je USLOV!

Foto: Srbija Danas
Sjajne vesti za građane Srbije

Majke u Srbiji od sledeće godine dobijaće jednokratnu pomoć za prvo dete od čak 100.000 dinara, umesto sadašnjih 39.345, predviđa Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici. Novi propis predviđa i neznatna povećanja za drugo, treće i četvrto dete, ali i proširenje korisnika na još neke kategorije kao što su majke iz poljoprivrednih gazdinstava ili strankinje koje su rodile u Srbiji.

Loše vesti za sve koji staju na ludi kamen: Ukoliko ste planirali CRKVENO VENČANJE čeka vas NEPRIJATNO IZNENAĐENJE

Brnabić o povećanju plata u prosveti: Napredak kakav dugo nismo videli

Inače, ovo je samo jedna u nizu mera Vlade Srbije koje će biti donete za podsticaj rađanja, pošto je i Ministarstvo prosvete odlučilo da porodice sa troje ili više školaraca imaju pravo na besplatne udžbenike. 

U Ministarstvu za rad i socijalna pitanja kažu da je suština Nacrta zakona o finansijskoj podršci porodici izjednačavanje majki iz poljoprivrednih gazdinstava sa onima koje su u radnom odnosu, kao i značajno uvećanje pomoći za prvo dete.

Beba
Foto: Profimedia/ilustracija

Šta je sve potrebno za pravo na roditeljski dodatak

1. originalni izvod iz Matične knjige rođenih za svu decu
2. fotokopije prijava prebivališta za decu
3. originalno uverenje o državljanstvu Republike Srbije za majku
4. fotokopije lične karte (original na uvid i očitavanje)
5. fotokopije overene zdravstvene knjižice majke
6. kopija izvoda iz matične knjige venčanih, ukoliko ste venčani
7. fotokopije kartice tekućeg računa kod Poštanske štedionice
(korisnicima koji nemaju otvoren tekući račun službenim putem biće otvoren)
8. uverenja Centra za socijalni rad po mestu stanovanja da majka ispunjava sve uslove
9. formular, koji se može uzeti u Gradskoj upravi za socijalnu i dečju zaštitu

- Do sada je država majkama za prvo dete uplaćivala jednokratnu pomoć od 39.345 dinara, a taj iznos će se drastično povećati i iznosiće čak 100.000 dinara. Neznatna uvećanja naknada biće i za drugo, treće i četvrto dete u 24 mesečne rate. Uz to dodajemo i novine da će pravo na ovu pomoć imati i majka koja je strani državljanin, pod uslovom da je dete rođeno u našoj zemlji, ali i očevi ukoliko je majka deteta strani državljanin. Pravo će imati i majke iz poljoprivrednih gazdinstava, one koje imaju ugovor o delu, ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, ali i one koje su u trenutku rađanja bez posla. Još nije odlučeno da li će pravo na dodatak imati sve majke, bez obzira na materijalni status - otkrivaju u resornom ministarstvu.

Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da je cilj izmene propisa poboljšanje materijalnog položaja porodica sa decom, ali i poseban podsticaj i podrška parovima da se ostvare kao roditelji.

- Tekst nacrta uskoro se šalje Vladi na razmatranje, a zatim i skupštini na usvajanje. Prema našim očekivanjima, novi zakon trebalo bi da bude usvojen u toku ove godine. Za cilj ima da porodicama sa dvoje i više dece pruži jaču finansijsku stabilnost i omogući što kvalitetniji život. A sve one buduće roditelje koji tek razmišljaju o prinovi motiviše na stvaranje porodice - smatra Đukić Dejanović.

Pored povećanih novčanih naknada za roditeljski dodatak i brojne beneficije koje novi nacrt zakona donosi, od ove godine država je odlučila i da svaka porodica sa troje ili više dece ima pravo na besplatne udžbenike. Jedini uslov je, predviđa zakon, da dva starija deteta još uvek idu u školu, a pravo na besplatne udžbenike stiče treće i svako naredno dete! Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da su za novu školsku godinu besplatni udžbenici obezbeđeni za više od 86.000 porodica.

Mama i beba
Mama i beba
Foto: Profimedia/ilustracija

- Tokom aprila ove godine prikupljani su podaci i na osnovu rezultata sprovedena je javna nabavka. Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 126.000 učenika, a sada se očekuje znatno veći broj. Jer svako dete koje je rođeno kao treće, četvrto ili svako naredno u porodici, bez obzira na materijalni status, imaće automatski obezbeđene besplatne knjige u školi - istakao je ministar Šarčević.

Umesto povraćaja PDV, jednokratnih 5.000 dinara

Prema novom zakonu više se neće isplaćivati povraćaj PDV-a na bebi opremu već će roditelji primati paušal u iznosu od 5.000 dinara! On će se isplaćivati uz jednokratni iznos roditeljskog dodatka i prvu njegovu isplatu za drugo, treće i četvrto dete.

- Za njegovo ostvarivanje neće biti potrebno ispunjavanje dodatnih uslova vezanih za prihode porodice i skupljanje računa u dve godine. Ostvariće se za svako dete za koje je ostvaren roditeljski dodatak. Do predloženog iznosa se došlo deljenjem dosadašnjeg iznosa od 300.000, koji je izdvajan za PDV na prosečan broj korisnika roditeljskog dodatka - objašnjavaju u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
-5 Beograd