fbpx
Skip to main content
Boris Bursać

BORIS BURSAĆ: Vlada Srbije uradila najviše do sada po pitanju životne sredine i energetike

Foto: Srbija Danas
Pokreću se i donose fundamentalne odluke kojima se menja naš energetski sektor a istovremeno brinemo i borimo se za zdraviju životnu sredinu.

Narodni poslanik Boris Bursać izjavio je za portal Srbija Danas da su sadašnja Vlada i ovaj saziv Narodne skupštine uradili najviše do sada po pitanju zaštite životne sredine ali i energetike.

Predsednik Vučić razgovarao sa predstavnicima delegacije MMF-a

Predsednik Vučić razgovarao sa predstavnicima delegacije MMF-a

VUČIĆ SUTRA U POSETI BANJALUCI: Predsednik postaje počasni građanin Banjaluke

VUČIĆ SUTRA U POSETI BANJALUCI: Predsednik postaje počasni građanin Banjaluke

Predsednik Vučić boraviće 26. aprila u radnoj poseti EU: Glavna tema razgovora ubrzanje evrointegracija Srbije

Predsednik Vučić boraviće 26. aprila u radnoj poseti EU: Glavna tema razgovora ubrzanje evrointegracija Srbije

Ovih dana pred nama, narodnim poslanicima su se našli vrlo bitni i konstruktivni predlozi zakona iz oblasti energetike, obnovljivih izvora energije i rudarstva. Ovi zakoni na svojevrsan način predstavljaju prekretnicu u energetskoj politici Srbije. Prvi put u istoriji Srbije donesen je zakon o obnovljivim izvorima energije.

Kao što znamo obnovljivi izvori energije se eksploatišu s ciljem proizvodnje električne, toplotne i mehaničke energije, a njihova značajna održiva karakteristika jeste svakako neškodljivost za okolinu, i smanjena ili redukovana emisija ugljen dioksida u atmosferu prilikom samog procesa proizvodnje energije. Energija dobijena iz obnovljivih izvora, dakle vode, vetra, sunca i biomase, olakšava pristup čistoj i bezbednoj energiji velikom broju ljudi, samim tim ona može dati podsticaj za društveni i ekonomski razvoj, doprinoseći tome da se društvo uhvati u koštac sa izazovima životne sredine, i sa klimatskim promenama.

Značaj razvijanja obnovljivih izvora energije je ogromna i ogleda se pre svega u stvaranju pristupa energiji koja je neiscrpna, čime se smanjuje oslanjanje države na strane resurse odnosno smanjuje se zavisnost države od uvoza energetskih sirovina kao i električne energije a povećava se njena energetska sigurnost i održivost. Pored toga, bilo da se koriste u velikom obimu, radi snabdevanja nekog grada energijom, ili u malom obimu, za napajanje na primer neke male seoske elektromreže, obnovljivi izvori energije donose velike zdravstvene koristi, jer stvaraju čistu, bezbednu, zelenu energiju, dakle energiju bez negativnih efekata. Srbija kao odgovorna država, odnosno Vlada Republike Srbije, svesna važnosti obnovljivih izvora energije predložila je upravo ovaj Predlog zakona, odnosno Prvi zakon u Srbiji o obnovljivim izvorima energije.

Mi smo ovaj zakon, kao i unapređena zakonska rešenja u oblasti energetske efikasnosti podržali, svesni da će upravo ovakvi zakoni podstaći investicije ali i omogućiti da privreda i građani više koriste, proizvode, ali i prodaju energiju iz obnovljivih izvora. Dakle ovaj kao i ostali zakoni iz oblasti energetike trebalo bi da doprinesu klimatski održivom privrednom razvoju Srbije, da otvore vrata zelenim investicijama, zelenoj energetici da postavimo temelje gde će energetika postati pokretač privrednog razvoja

Podećanja radi skoro smo usvojili i Zakon o klimatskim promenama čime se Srbija svrstava među prve zemlje Zapadnog Balkana koja pitanja ekologoije i zaštite životne sredine postavlja kao svoje prioritete.

Vremenska prognoza
Fog
3 Beograd