Utorak 19. mar 2024.
Branko Ružić

BRANKO RUŽIĆ: SPS će uvek biti na strani Srbije, zalagaće se za očuvanje digniteta građana i naše države

Tanjug/Zoran Žestić
Pozicija SPS u Vladi Srbije odgovara podršci dobijenoj na izborima

- Pozicija SPS-a u novoj Vladi odgovara podršci građana koji smo dobili na izborima - kaže potpredsednik te stranke i prvi potpredsednik Vlade Srbije Branko Ružić i dodaje da su naprednjaci u podeli vlasti pokazali korektan i partnerski odnos, iako su mnogo jača i dominantnija stranka.

Prelistavanje dnevnih novina za 31. oktobar 2020. godine

Prelistavanje dnevnih novina za 31. oktobar 2020. godine

DAČIĆ IZJAVIO SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI AMFILOHIJA: "Služio je Bogu i narodu u teškim vremenima"

DAČIĆ IZJAVIO SAUČEŠĆE POVODOM SMRTI AMFILOHIJA: "Služio je Bogu i narodu u teškim vremenima"

PRVI PUT NA KRIZNOM ŠTABU OTKAKO JE MINISTARKA: Pogledajte kako je danas izgledala doktorka Darija (FOTO)

PRVI PUT NA KRIZNOM ŠTABU OTKAKO JE MINISTARKA: Pogledajte kako je danas izgledala doktorka Darija (FOTO)

- Ovde se ne radi samo o brojkama već o odgovornosti prema državi, o državotvornom odnosu prema Srbiji, o potrebi za dijalogom i svakako da nije slučajno što se lider SPS Ivica Dačić nalazi na mestu predsednika parlamenta. Srbiju očekuju u državotvornom i u državnom pogledu teške političke raskrsnice koje možemo samo zajedno, uz širi opšti konsenzus, prebrodit -  ističe Ružić.

Na komentare koji se mogu ćuti kako je SPS skrajnut u novoj Vladi, Ružić odgovara da je predsednik socijalista Ivica Dačić izabran za predsednika Narodne Skupštine, što je po Ustavu druga funkcija po značaju u zemlji, da funkciju potpredsednika Vlade i ministra prosvete koja je njemu pripala, vidi kao „veliku čast i odgovornost za SPS i njegove birače.

On je ukazao na to da je SPS dobio i mesto ministra bez portfelja koje će voditi Novica Tončev koji je i jedini ministar u novoj Vladi koji je pripadnik nacionalne manjine, da je SPS sastavni deo Pokrajinske vlade Vojvodini da učestvuje u vlasti u više od 85 odsto lokalnih samouprava.

Ukazije da je napravljen kontinuitet što se tiče Srbijagasa, a da će doskorašnji ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je bio "dragocen šraf" u prethodnoj Vladi, dobiti novo odgovornozaduženje u javnom sektoru.

- Kako je SPS skrajnut u situaciji kada lista predvođena Aleksandrom Vučićem, ima 64 odsto u odnosu na 10,5 do 11 odsto koje imaju socijalisti - upitao je Ružić.

vlada-srbije
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Na pitanje da li su personalna rešenja za ministre iz SPS rezultat kompromisa unutar stranke, posebno kada je u pitanju izbor Novice Tončeva, kaže da ne vidi da postoji bilo kakva potreba za kompromisima.

- SPS ne pravi kompromise jer nema razloga za to. Posle 30 godina postojanja i dalje imamo odličan kadrovski potencijal, kvalitetne i stručne ljude u mnogim državnim organima, akademskoj zajednici u ministarstva i privredi - kaže on.

Dodaje da je SPS tradicionalna politička stranka koja traje 30 godina i koja je ''prošla sve Scile i Haribde'' i da nije nestala, iako su joj na mnogim prethodnim izbornim ciklusima namenili tu sudbinu.

- Oni koji žele da na politikantski način kritikuju model učešća SPS-a u novoj Vladi, mogu da poručim da nemaju razloga da brinu, da ćemo mi uvek biti na strani Srbije, da ćemo se državotvorno odnositi prema interesima i očuvanju digniteta naših građana i naše države i boriti se za ciljeve ove Vlade - zaključio je on.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd