fbpx
Skip to main content
Brisel

OTVORENA POGLAVLJA 20 I 26 U PREGOVORIMA SA EU

Foto: Profimedia
Otvaranjem ova dva poglavlja Srbija ima skor od osam otvorenih i dva privremeno zatvorena poglavlja od ukupno 35

Srbija je danas otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom i tako ima skor od osam otvorenih i dva privremeno zatvorena poglavlja na svom putu ka članstvu u EU. Poglavlja 20 i 26 su otvorena, a 26 odmah će biti i privremeno zatvoreno na petoj Međuvladinoj konferenciji u Briselu.

Poglavlje 26 koje se odnosi na obrazovanje, kulturu i mlade bilo je tehnički spremno za otvaranje još krajem prošle godine, ali je zbog primedbi Hrvatske na udžbenike na maternjem jeziku manjina u Srbiji, bilo blokirano sve do početka ove godine.  Pošto poglavlje 26 slovi za jedno od lakših pregovaračkih poglavlja, jer u oblasti obrazovanja i kulture ne postoje zajednički kriterijumi EU, niti merila za zatvaranje, ovo poglavlje će odmah biti i privremeno zatvoreno.

Evropska unija, Srbija
Foto: Profimedia

Isti slučaj bio je i sa poglavljem 25 koje se odnosi na nauku i istraživanja, koje je Srbija otvorila i privremeno zatvorila na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji u decembru prošle godine.  Zeleno svetlo za otvarnje poglavlja 20, koje se odnosi na preduzetništvo i industrijsku proizvodnju, zemlje članice EU dale su Srbiji prošle nedelje pošto su od Evropske službe za spolje poslove dobile izveštaj o napretku u procesu dijalogu Beograda i Prištine.

U Briselu podsećaju da je, između ostalog, konkretan napredak u poglavlju 35 koje prati proces normalizacije odnosa i primenu Briselskog sporazuma, neophodan da bi Srbija mogla da napreduje na svom putu ka članstvu u EU.

TEŠKA NOĆ U BEOGRADU: Tri osobe povređene u dve saobraćajke

Otvaranjem ova dva poglavlja u ponedeljak, Srbija će imati skor od osam otvorenih i dva privremeno zatvorena poglavlja od ukupno 35. Delegaciju Srbije na Međuvladinoj konferenciji predvodiće ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.  Evropsku komisiju predstavljaće komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, dok će ispred Saveta EU biti potpredsednik vlade i ministra za evropske poslove Malte Luis Grek. Do kraja juna i završetka šestomesečnog malteškog predsedavanja Savetom EU, u Briselu bi mogla da se organizuje još jedna Međuvladina konferencija, čime bi se nastavila pozitivna dinamika na putu Srbije ka članstvu u EU.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd