fbpx
Skip to main content
Godišnjica ocepljenja Srbije i Crne Gore

BRISEL IMA NOVI PLAN: EU želi bolje odnose između Srbije i Crne Gore!

Foto: Profimedia/ilustracija
Projekti koje je EU spremna da podrži u Crnoj Gori u okviru evropskog investicionog plana, poput izgradnje autoputa Bar - Boljare i modernizacije železnice bolje bi povezali Crnu Goru sa Srbijom.

Čini se da je EU spremna da popuni prazan prostor i investira u izgradnju onih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori koje neće dovršiti Kinezi.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji prilikom posjete Crnoj Gori saopštio je da je plan Evropske komisije da u budućem periodu podrži najznačajnije javne investicije poput izgradnje autoputa Bar-Boljare, modernizacije železničke rute koja povezuje Bar, Podgoricu i Beograd od crnogorske granice sa Srbijom do mora, kao i put od Podgorice do Sarajeva.

Time bi EU nastavila infrastrukturne projekte koje su započele kineske firme, poput deonice autoputa od Mateševa (kod Kolašina) do granice sa Srbijom, kao i modernizaciju pruge od Bara do Prijepolja, čime bi se stvorili uslovi za valorizaciju kapaciteta Luke Bar ukoliko Srbija modernizuje deonicu pruge Beograd - Bar koja prolazi kroz njenu teritoriju.

Projekti EU povezuju Crnu Goru i Srbiju, američki DFC Srbiju i Albaniju

Istovremeno, analitičarima pada u oči da za razliku od američkog razvojnog fonda DFC koji je nedavno otvorio svoju kancelariju u Beogradu, i koji je prevashodno usmjeren na povezivanje Srbije sa Prištinom i albanskom Lukom Drač, EU svojim projektima preko autoputa i železnice snažnije ekonomski i saobraćajno povezuje Srbiju i Crnu Goru.

Na taj način Brisel pored Kine i SAD pokušava da se nametne kao ravnopravan takmac u geopolitičkom nadmetanju investicijama i projektima za uticaj na Balkanu.

EU ovaj plan namjerava da sprovede preko pretpristupnog fonda IPA 3, preko kojeg je za Balkan za period 2021. - 2027. godine opredeljeno sedam milijardi evra. Ono što se ipak mora naglastiti jeste da je u pitanju bespovratna pomoć, te da je sada samo na Vladi Crne Gore da ove projekte kvalitetno prezentuje u Briselu.

Nova vlada da pripremi timove

Bez obzira što investicije velikih sila na Balkanu po pravilu imaju i svoju interesnu pozadinu, ugledni ekonomista Mladen Bojanić smatra da Crnoj Gori pomoć treba prihvatiti bilo da ona dolazi sa Istoka ili Zapada.

- Ipak, jedna stvar mora uvijek da se ima u vidu - da sve što Crna Gora bude radila vezano za projekte i investicije sa strane, na prvom mestu treba da se postavi interes države Crne Gore i njenih građana - kaže Bojanić.

S tim u vezi ovaj ekonomista smatra da je najavljena pomoć Evropske unije za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu, koji će između ostalog, konačno na kvalitetan način saobraćajno povezati Srbiju i Crnu Goru, više nego dobrodošla.

- Imajući u vidu aktuelnu situaciju u Crnoj Gori vezano i za budžetska sredstva, i za krizu koja će verovatno potrajati, nova vlast bi morala kako zna i umije da se što bolje organizuje kako bi dobar dio tih do sada ponuđenih sredstava iskoristila, tim pre što se radi o bespovratnim sredstvima - ističe Bojanić.

On ukazuje da bi u Crnoj Gori u tom smislu trebalo odmah i što prije po formiranju vlade, da se formiraju i određeni timovi koji bi automatski morali da počnu da rade po tom pitanju kako bi Crna Gora to spremno dočekala, i kako se, dodaje on, ponovo ne bi desilo da propustimo šansu za pomoć samo zato što nismo bili spremni da ponudio određene projekte.

Pored finansijske pomoći važan i transfer znanja

Što se tiče pitanja koliko će bespovratnih sredstava od 7 milijardi evra predviđenih za zapadni Balkan Crna Gora zaista moći da povuče, Bojanić je uveren da će to dobrim delom zavisiti najviše od nas samih, uz opasku da u ovom trenutku i malo novca može da znači puno za crnogorsku ekonomiju.

- Ono što bih volio da naglasim jeste da bih pored novčane i finansijske pomoći volio da vidim pomoć EU i u domenu prenosa ekspertskih znanja, tj, da nam EU pomogne kroz njihova znanja u oslobađanju domaćih institucija koje su poslednjih decenija toliko kočile crnogorski ekonomski razvoj - ukazuje Bojanić.

- U suprotnom, sredstva koja će doći će se potrošiti, a ja mislim da je mnogo značajnije da iskoristimo njihovu dobru volju i ekspertska znanja da napravimo profesionalne i odgovorne institucije, koje zaista mogu da pomognu ekonomskom i opštedruštvenom razvoju Crne Gore - dodaje on, uz očekivanje da će se Vlada u Podgorici ovog puta zaista postaviti kako treba, a ne kao do sada kada smo često imali situaciju da se eksperti iz Brisela prilagođavaju nekim našim improvizacijama, i da na kraju suštinski ne dobijemo nikakve reforme osim formalnih štrihova.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd