Skip to main content
 • Read more Eksplozija na autokomandi Hronika

  OVO je čovek koji je RAZNET u automobilu kod Autokomande: Pripadnik grupe povezane sa Lukom Bojovićem (FOTO)

 • Read more Fudbaleri Švajcarske Orlovi

  KAKO LEKAR KAŽE! Zna se da li će Švajcarska u najjačem sastavu izaći pred Srbiju (FOTO)

 • Read more turska vojska Sirija

  Turci spremaju NAPAD na Hasaku, Kamišli i Kobane, ali tamo se krije njihova najveća NOĆNA MORA!

 • Read more zadruga Zadruga

  SLOBI NEMA SPASA: Zadrugari zgroženi njegovim IZBOROM devojke, priznali šta im je otkrio (VIDEO)

 • Read more Darko Kostić Hronika

  Darko Kostić dao ISKAZ u policiji: Evo šta je rekao

 • Read more FK Crvena zvezda Fudbal

  ZVEZDA DOBILA DRUGOG PROTIVNIKA: Posle Letonije crveno-beli u borbi za Ligu šampiona čekaju STAROG znanca! (FOTO)

 • Read more zadruga Zadruga

  POKUŠAO DA BUDE FIN: Luna i Sloba se ZAUVEK OPROSTILI na OVAJ način - spustila ga najgrđe u gradu (VIDEO)

Brisel

"Brisel je uvek tu, Srbija će intenzivirati bilateralni dijalog sa ostalim članicama EU"

Foto: Profimedia
Srbija jeste u regionu Zapadnog Balkana, ali je i sused sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, ima dobre kontakte sa Slovenijom, Austrijom, Poljškom, Češkom, Slovačkom i to je važan okvir naše spoljnopolitičke platforme

- Za Srbiju je veoma važno da sarađuje sa državama članicama Evropke unije i u tom smislu je značajno da razgovaramo sa Poljskom, od koje možemo mnogo da naučimo o procesu evropskim integracija i koja podržava proces proširenja Unije - izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u Varšavi.

Joksimović danas boravi u radnoj poseti Poljskoj gde je razgovarala sa državnim sekretarom za evropske integracije Ministarstva inostranih poslova Poljske Konradom Šimanjskim.

Ulazak u EU: Jednostavnija nova procedura za šengensku vizu

Lavrov poručio: Bez Rusije, EU će IZGUBITI svoj uticaj - Spremni smo za saradnju pod JEDNIM USLOVOM

Nakon sastanka, Joksimović je u izjavi istakla da je Poljska važna država članica koja je ne samo jedna od trenutno vodećih država u Evropi po stopi rasta, već je primer izvanredne transformacije društva i države od kada je postala člancia EU i dok se pripremala za članstvo.

- Za nas je važno i počela sam da više ''guram'' taj princip saradnje sa državama članicama, jer Brisel je uvek tu, on je institucionalno sedište EU, mi svakako sarađujemo sa Unijom na institucionalnom nivou, ali da bi ta saradnja imala pravog efekta moramo da razgovaramo sa državama članicama, da intenziviramo dijalog po svim pitanjima koja se tiču pregovora i bilateralnim pitanjima sa državama članicama - rekla je Joksimović.

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović
Foto: Profimedia

Ona je naznačila da smo možda i neopravdano zapostavili odnose sa Poljskom, koja je, kaže, izvanredan primer uspeha evropskih integracija i od koje može mnogo da se nauči o procesu prostupanja, a čije je iskustvo u korišćenju evropskih fondova, pretpristupnih i strukturnih, dragoceno.

Joksimović je posebno istakla da je Poljska svoju poljoprivredu razvila do maksimuma upravo koristeći fondove EU, a regionalni i lokalni razvoj stavila na pijadestal u procesu evopskih integracija i priprema za članstvo.

- Sada naši građani koji možda dugo nisu bili u Poljskoj prosto ne bi prepoznali državu, koliki je to napredak i kolika je ukupna razvijenost države i društva u Poljskoj. Zato je za Srbiju kao zemlju kandidata važan primer Poljske - navela je ministarka.

Poljska je, apostrofirala je ona, jedna od zemalja koja principijelno podržava proširenje kao politiku EU.

- Oni su jedna od država koja nije menjala stav po pitanju pozitivne uloge politike proširenja i u tom smislu imamo prostora sa njima dublje da radimo u tom pravcu - dodala je Joksimović.

Evropska unija, Srbija
Foto: Profimedia

Ministarka je navela i da su Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka pokazale primer izvanredne regionalne sradanje u okviru Višegradske grupe, i pre nego što su postale članice EU, a i kasnije, u okviru Unije i naš je interes da politički i ekonomski više sarađujemo sa tim zemljama.

- Primer saradnje Višegradske grupe, kao i saradnje nordijskih ili baltičkih zemalja vrlo je poučan za nas, ne samo za region, već i za Srbiju - podvukla je Joksimović.

Kako je rekla, Srbija jeste u regionu Zapadnog Balkana, ali je i sused sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, ima dobre kontakte sa Slovenijom, Austrijom, Poljškom, Češkom, Slovačkom i to je važan okvir naše spoljnopolitičke platforme.

- To je prostor u EU koji zaista dobija zamah u pogledu razvoja i za nas je od velikog interesa da sarađujemo i politički i ekonosmki sa ovim državama - kaže ministarka.

Ona je prenela da je u razgovoru sa poljskim kolegom bilo reči i o političkim dešavanjima u EU, novoj strategiji proširenja o kojoj je govorio predsednik EK Žan Klod Junker i na koji način je to percipirano u državama članicama.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
18 Beograd