Skip to main content
 • Read more Huligani Region

  Poginuo hrvatski huligan koji je izazvao haos na derbiju! PREGAZILA GA TRI AUTOMOBILA! (VIDEO)

 • Read more tači vučić Info

  Vučić odgovorio pitanjem o mogućem sastanku sa Tačijem u Parizu: Kakve veze on ima sa silama pobednicama?

 • Read more gnezdo stršljenova Društvo

  Našao GNEZDO STRŠLJENOVA u kući! Pitao ŠTA DA RADI: Stvar je bila ozbiljna, a onda mu pomenuli taštu i jednu flašu piva!

 • Read more Hajat Tahrir Al-Šam Sirija

  Pobunjenici u Idlibu krenuli u KRVAVU OSVETU: Glavna meta su tajna uporišta Islamske države, evo i zašto

 • Read more Crkva Region

  Misteriozna freska u podgoričkom hramu KRIJE TAJNU: Da li prepoznajete KO je na njoj? (FOTO)

 • Read more KK Partizan Košarka

  EKSKLUZIVNO: Partizan - Zadar u Areni!

 • Read more Voćnjak Zanimljivosti

  VOĆE PONOVO PROCVETALO: Evo šta to znači i kakva nas ZIMA čeka!

Brisel

Ipak stigao ULTIMATUM?! SRAMNA poruka iz Brisela: Srbija do kraja 2019. mora da prizna Kosovo?

Foto: Profimedia
"Još smo daleko od jasnog ishoda"

Sporazum između Beograda i Prištine od suštinske je važnosti za evropsku perspektivu kako južne srpske pokrajine, tako i Srbije i šireg regiona. Naglašava se da će visoka predstavnica EU intenzivirati svoj angažman u olakšavanju pregovora između Prištine i Beograda s namerom postizanja normalizacije odnosa u formi pravno obavezujućeg sporazuma. 

Strategija sadrži i "indikativnu ilustraciju" koraka potrebnih za završetak procesa pristupanja Srbije EU do 2025, što predstavlja najbolji scenario. Tako, najkasnije do kraja 2019. godine, između ostalog, Beograd treba da ispuni prelazna merila u okviru poglavlja 35, koja se odnose na južnu srpsku pokrajinu. 

U dokumentu stoji i ova formulacija: "Srbija i (lažna država) Kosovo treba najkasnije do ove faze da ostvare sveobuhvatnu normalizaciju odnosa, što bi trebalo da otvori put za dalji suštinski napredak (samoproklamovanog) Kosova na putu evropskih integracija." Sve ovo znači da bi za manje od dve godine Beograd i Priština trebalo da zatvore sve sporne teme, što deluje preambiciozno, s obzirom na puzajući tempo dosadašnjeg dijaloga. 

Dragan Đukanović
Dragan Đukanović, profesor FPN
Foto: Media Centar

Sagovornici, međutim, smatraju da nije nemoguće da se do dogovora sa Prištinom dođe do kraja naredne godine, ali uz "asistenciju" uticajnih država. Tako, profesor FPN Dragan Đukanović veruje da je moguće da se normalizacija odnosa postigne do kraja ove ili najkasnije početkom 2019. 

Haradinaj pada sa vlasti za najviše šest meseci

- Prebacivanje razgovora na predsednički nivo omogućava da se sve završi za godinu dana, s tim što će uslov svih uslova biti da Priština ispuni sve na šta se obavezala, a na prvom mestu je da osnuje Zajednicu srpskih opština. Amerika će uticati na dinamiku razgovara, ali ne očekujem da se direktno uključi u dijalog, kao ni Rusija, a mislim da će se dijalog ubrzati posle formiranja nemačke vlade - kaže on. 

Milovan Božinović
Milovan Božinović
Foto:YoutubePrintscreen/Dobro Jutro - Jovana & Srđan

Nekadašnji ambasador Milovan Božinović kaže da je njegov utisak da vlast psihološki sprema javnost za krupne odluke. 

- Njih niko ne želi da donosi u svom mandatu, ali jednom mora da se preseče. Još smo daleko od jasnog ishoda, a hoće li dve godine biti dovoljno neće toliko zavisiti od srpske i albanske strane, već od velikih sila. Ukoliko se Priština bude "stimulisala" da ispuni obaveze do kraja 2019. bi moglo da se dođe do nekog dogovora - smatra Božinović. 

Novi napad na Srbe na Kosovu: Kamenovana porodica Zarić

Prelazna merila koja Srbija treba da ispuni u vezi s samozvanim Kosovom data su u zajedničkoj poziciji EU za poglavlje 35 iz novembra 2015. Tu se navodi da su to sprovođenje prvog sporazuma iz aprila 2013. koji podrazumeva ZSO, dogovore o policiji, pravosuđu, kao i sporazuma vezanih za carinu, slobodu kretanja, most u Kosovskoj Mitrovici, priznavanje diploma i učešće lažnog Kosova u regionalnim inicijativama. Navedeno je, međutim, i da će se ova prva grupa prelaznih merila "ažurirati prema potrebi".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd