fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić i Tomislav Momirović

ANA BRNABIĆ: Gradeći autoputeve, gradimo jaču Srbiju

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević
Gradnja autoputa Kuzmin - Sremska Rača je jedan od važnijih projekata u okviru programa Srbija 2025 - rekla je premijerka.

- Gradeći autoputeve, gradimo jaču Srbiju - izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je danas obišla sa ministrom građevinarstva Tomislavom Momirovićem radove na deonici Kuzmin - Sremska Rača, u okviru izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo.

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

JS U VRŠCU PREŠLA U SNS: Nastavlja se serija prelazaka u Južnobanatskom okrugu

JS U VRŠCU PREŠLA U SNS: Nastavlja se serija prelazaka u Južnobanatskom okrugu

(UŽIVO) Aleksandar Vučić u kasarni u Nišu: Posmatra prikaz tenkova T-72MS, predsedniku uručen poklon (VIDEO)

(UŽIVO) Aleksandar Vučić u kasarni u Nišu: Posmatra prikaz tenkova T-72MS, predsedniku uručen poklon (VIDEO)

Ona je kazala da je izvođač, turska firma Tasjapi, obećala da će radovi na autoputu Kuzmin - Sremska Rača biti završeni do kraja 2022. godine.

Kaže da će novi most na Savi u okviru tog autoputa biti gotov do oktobra 2022.

- Došla sam da vidim kako napreduju radovi. Izuzetno je važno da u ovako teškim okolnostima u kojima živimo da nastavimo da gradimo i realizujemo ovakve projekte, kao i da nastavimo kao vlada da imamo što efikasniju implementaciju programa Srbija 2025 - naglasila je Brnabićeva.

Ističe da je obećala građanima da će 2025. godine prosečna plata biti 900 evra, a penzija između 430 i 450 evra.

- Gradnja autoputa Kuzmin - Sremska Rača je jedan od važnijih projekata u okviru programa Srbija 2025 - navela je premijerka i dodala da je taj projekat vredan ukupno 250 miliona evra, zajedno s projektovanjem, dok je samo izvođenje radova 220 miliona evra. Kaže da će se paralelno projektovati druga deonica ka Sarajevu od Požege do Kotromana, koja bi trebalo da bude gotova do kraja 2021. godine, kako bi početkom 2023. mogla da krene izgradnja.

- Imamo ambiciozne planove i ciljeve, želimo da gradimo Srbiju koja je mnogo ekonomski jača i snažnija i da građani mogu da ostanu da žive u Srbiji. Gradimo jaču Srbiju, a ovo je jedna od kockica u tom mozaiku koji se zove jača Srbija - naglasila je Brnabićeva.

Rekla je da živimo u teškom vremenu zbog kovida 19, ali da je uverena da ćemo izaći još jači iz 2020. i da ćemo ići napred u narednim godinama.

Brnabićeva i Momirović su prvo posetili gradilišni kamp turskog izvođača Tasjapi kod Kuzmina, a potom su obišli radove na izgradnji novog mosta na Savi u Sremskoj Rači.

Ana Brnabić i Tomislav Momirović
Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Ukupna dužina mosta je 1.310 metara.

Sastoji se od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali Save, dužine 530 metara i 450 metara i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara.

Izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u celom regionu, a ukupna procenjena vrednost te investicije je oko dve milijarde evra.

Srbija je prošle godine krenula u izgradnju prve deonice, od Sremske Rače do Kuzmina, u dužini od 18 kilometara, a vrednost investicije je 220 miliona evra.

Radi se projektna dokumentacija za drugu deonicu, Požega - Kotroman, u dužini od oko 60 kilometara, a vrednost tog dela autoputa je oko 830 miliona evra.

Takode, Srbija će učestvovati i u izgradnji deonice Rača - Bijeljina na teritoriji Republike Srpske, u dužini od 17 kilometara, a procenjena vrednost radova je oko 136 miliona evra, ne računajući eksproprijaciju i druge troškove.

Autoput Beograd - Sarajevo će biti prvi autoput između Srbije i neke od zemalja u regionu gde ćemo imati zajedničke granicne prelaze: u Sremskoj Rači na teritoriji Srbije, a u Kotromanu na teritoriji BiH.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
0 Beograd