Utorak 19. mar 2024.
Siniša Mali

"Siniša Mali kao gradonačelnik Beograda prepolovio je dug prestonice"

Foto: Srbija Danas
Brnabić je u Skupštini Srbije obrazlažući predlog da Mali bude ministar ukazala na činjenice koje se odnose na situaciju u glavnom gradu

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je kandidat za ministra finansija Siniša Mali kao gradonačelnik Beograda prepolovio dug prestonice i napravio od nje stabinu lokalnu samoupravu i najveću investicionu destinaciju u ovom delu Evrope

Pročitajte i:

(UŽIVO) Skupština odlučuje o Siniši Malom: Brnabić obrazlaže predlog za novog ministra finansija (FOTO/VIDEO)

Ko je Siniša Mali i zašto je on najbolje rešenje za ministra finansija

Detaljan izveštaj Državnog revizora o svim propustima u Šapcu na čijem se čelu nalazi Nebojša Zelenović

Brnabić je u Skupštini Srbije obrazlažući predlog da Mali bude ministar ukazala na činjenice koje se odnose na situaciju u glavnom gradu.

- Očekujem da ćemo u toku dana imati raspravu koja će uključivati razne stvari i ja bih se fokusirala na one koje su ga preporučile za to mesto. Pokazao je uspeh u rešavanju problema grada Beograda koje je nasledio 2014. godine kada je preuzeo funkciju gradonačelnika - rekla je Branabić.

Ana Brnabić
Foto: Profimedia

Prema njenim rečima, kada je Mali preuzeo rukovođenje gradom dug je bio 1, 118 milijardi evra, 14 milijardi dinara neplaćenih obaveza i rekordni budžetski deficit od 20,25 odsto. Danas, kaže Brnabić, dug grada je prepolovljen, isplaćene su sve obaveze, a deficit je smanjen za četiri puta, te je Beograd prvi put u svojoj istoriji dobio prvi kreditni rejting u oktobru 2016. godine.

- Tada je bio B1 sa pozitivnim izgledom, a u martu 2017. godine kreditni rejtign Beograda je unapređen je na Ba3 i očekujemo da će se do kraja godine dodatno unaprediti - rekla je ona.

sinisa-mali
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Kako je kazala, ovo je prvi put u istoriji da je grad Beograd dobio kreditni rejting što je izuzetno značajno za privlačenje investicija. Ono što Sinišu Malog preporučuje - to je da je Beograd danas stabilna lokalna samouprava i daleko najveća investiciona destinacija u ovom delu Evrope. 

Istakla je da je situacija u javnim komunalnim preduzećima daleko bolja nego ranije i dodala da je posle sređivanaj finansija, u gradu pokrenut ozbiljan investicioni ciklus koji je uticao na BDP, promenjen je pristup investitorima, a dozvole se izdaju za svega 12 dana. Ona je navelada je u prethodne četirir godine izdato građevinskih dozvola za više od dva miliona kvadratnih metara, a prethodna vlast je za šest godina izdala dvostruko manje.

"Samo 2017. godine je izdato dozvola za više od milion kvadrata", rekla je Brnabić.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd