fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

Brnabić na sastanku s Džonsonom: Važno da KFOR ostane na Kosovu u nesmanjenom sastavu (FOTO)

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima
U razgovoru je istaknuto da su istorijske veze dve zemlje veoma snažne

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i američki senator Ron Džonson istakli su u četvrtak u Vašingtonu da se nadaju novoj fazi odnosa Srbije i SAD i složili se da je podrška reformskim procesima naročito važna za privlačenje novih američkih investicija.

Senator Džonson, predsedavajući Potkomiteta za Evropu Senata, koji se u više navrata susreo i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da su Srbija i Zapadni Balkan važni za SAD i da će SAD nastaviti da podržavaju reformske procese u regionu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić je istakla da posle brojnih susreta u Vašingtonu, oseća da ova administracija ima drugačiji odnos prema Srbiji.

U razgovoru je istaknuto da su istorijske veze dve zemlje veoma snažne.

Brnabić i Džonson složili su se da je jučerašnja ceremonija u Kongresu SAD, gde je govorio i senator Džonson, a na kojoj je obeleženo 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bele kuće, odlična osnova za dalje jačanje saradnje u budućnosti.

Predsednica Vlade zahvalila se Džonsonu na dosadašnjem zalaganju za Srbiju i region u okviru Potkomiteta za Evropu Senata.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dragan Kujundžić

- Podrška Sjedinjenih Država procesu evropskih integracija Srbije za nas je važna - istakla je Brnabić i naglasila da je Srbija dosledno posvećena članstvu u EU i jačanju regionalne stabilnosti i saradnje.

Brnabić je rekla da je očuvanje stabilnosti na Kosovu i Metohiji jedan od ključnih prioriteta, i da je upravo zato od posebne važnosti ostanka KFOR-a u nesmanjenom sastavu. Kao bivši biznismen, senator Džonson posebno se interesovao za aktuelne ekonomske teme.

Brnabić je u razgovoru predstavila najvažnije rezultate strukturnih reformi i naglasila da je Srbija otvorena za poslovanje i da je lider u privlačenju direktnih stranih investicija.

Brnabić i Džonson složili su se da je podrška reformskim procesima naročito važna za privlačenje novih američkih investicija. Takođe, na sastanku se razgovaralo i o unapređenju uslova poslovanja u Srbiji i regionu i daljem ekonomskom povezivanju Zapadnog Balkana.

Predsednica Vlade Srbije i američki senator zaključili su da je unapređenje odnosa dve države u zajedničkom interesu.

BRNABIĆ SA POSLOVNIM SAVETOM: SRBIJA ODLIČNA ZA INVESTIRANjE

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Vašingtonu sa članovima Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje (Business Council for International Understanding - BCIU) koji su istakli da je Srbija dobro mesto za investiranje i odali priznanje Srbiji za unapređenje poslovne klime.

Ana Brnabić
Ana Brnabić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Brnabić je tom prilikom istakla da je cilj Vlade da obezbedi predvidivo i stabilno poslovno okruženje i osigura dugoročno održiv privredni rast.

Domaćin skupa, kompanija NCR, naglasila je da je Srbija odlična zemlja za investiranje, a Vlada Srbije sjajan partner, zbog čega ta kompanija želi da proširi svoje poslovanje u Srbiji, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ova kompanija u Srbiji već zapošljava više od 2.500 ljudi, a u narednih 10 godina planira ulaganje od oko 400 miliona evra.

Predstavnik kompanije Filip Moris odao je priznanje Vladi Srbije i premijerki Brnabić, za unapređenje poslovne klime i posvećenost suzbijanju sive ekonomije.

Brnabić je članovima Poslovnog saveta, među kojima su predstavnici velikih multinacionalnih kompanija pored NCR i Filip Morisa i Visa, Master Card, i drugi, predstavila rezultate reformi koje je Srbija sprovela kako bi postigla fiskalnu konsolidaciju i makroekonomsku stabilnost.

Brnabić je rekla da Srbija radi na tome da dodatno unapredi poziciju na Duing biznis listi Svetske banke, kao i da je u prethodnom periodu reformisano izdavanje građevinskih dozvola, koje se sada izdaju potpuno elektronski, čime je iskorenjena korupcija iz celog procesa izdavanja dozvola.

Beograd
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Srbija teži da bude zemlja u kojoj će nove tehnologije, digitalizacija, obrazovanje i inovacije biti okosnica razvoja - naglasila je Brnabić.

U razgovoru sa predstavnicima vodećih američkih kompanija, Brnabić je rekla da se intenzivno radi na reformi javne administracije, kako bi se stvorila efikasna uprava. Jedan od koraka u tom cilju je i formiranje Nacionalne akademije za javnu upravu, u kojoj će se edukovati državni službenici.

- Ubrzano radimo na modernizaciji javne uprave i uvođenju brojnih elektronskih servisa, kako bismo imali javnu upravu u službi građana i privrede - istakla je premijerka. Pored toga, ona je rekla da je prioritet Vlade vladavina prava i jačanje efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa.

Predsednica Vlade je rekla da je na sastanku sa ministrom finansija SAD Stivenom Mnučinom, predstavnicima MMF-a i Svetske banke, razgovarala o pronalaženju rešenja za dvostruko oporezivanje srpskih preduzetničkih firmi uz Silicijumske doline.

Domaćin skupa, kompanija NCR, naglasila je da je Srbija odlična zemlja za investiranje, a Vlada Srbije sjajan partner, zbog čega ta kompanija želi da proširi svoje poslovanje u Srbiji.

U razgovoru sa predsednicom Vlade, članovi Poslovnog saveta posebno su se interesovali za obrazovanje i reformu obrazovnog sistema u Srbiji.

Brnabić je rekla da su Informatika i računarstvo uvedeni kao obavezan predmet od petog razreda osnovne škole, da se uvode digitalni udžbenici, kao i preduzetništvo i finansijska pismenost, kakao bi se mladi pripremili za izazove na tržištu rada.

Beograd, ljudi, šetnja
Beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Želimo da naša deca budu spremna za globalno tržište i poslove budućnosti, da ih ohrabrujemo da kritički razmišljaju, da ih učimo kako da misle, a ne šta da misle. Hoćemo da razvijamo kreativnost, da osnažimo preduzetnički način razmišljanja, da se ne plaše neuspeha, već da pokušavaju i bore se - navela je premijerka.

Predsednica Vlade istakla je da Srbija intenzivno radi na modernizaciji svoje saobraćajne infrastrukture, jer je tranzitna raskrsnica tog dela Evrope. Navela je da se, pored ostalog, završavaju putni koridori 10 i 11 i da se radi na brzoj pruzi od Beograda do Budimpešte. Za Srbiju su posebno važni "Autoput mira" do albanske luke Drač, autoput koji će povezati Beograd i Sarajevo i autoput do Bugarske.

Poslovni savet za međunarodno razumevanje je organizacija osnovana u SAD koja radi na proširenju međunarodne trgovine i poslovanja, a svojim kompanijama članicama, kojih je oko 200, pomaže da se angažuju na međunarodnom nivou i olakšaju odnose između poslovnih lidera i predstavnika vlada širom sveta.

Osnovana kao inicijativa Bele kuće predsednika Dvajta Ajzenhauera, ta poslovna asocijacija ima dugogodišnju vezu sa vladom SAD-a, i tokom godina izgradila je snažne odnose sa mnogim stranim vladama i multilateralnim agencijama.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd