Utorak 19. mar 2024.
Ana Brnabić i Andrej Plenković na Evropa Vahao forumu

Brnabić poručila: Srbija je pouzdan partner EU u borbi protiv ilegalnih migracija

Foto: Vlada Srbije
Na Forumu učestvuje i Andrej plenkovićš

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić govorila je danas na Forumu ”Evropa Vahau”, u okviru panela o bezbednosnim izazovima i borbi protiv ilegalnih migracija.

Pored premijerke Brnabić, na panelu su učestvovali i premijeri Hrvatske i Crne Gore Andrej Plenković i Duško Marković i zamenik izvršnog direktora Pogranične agencije Evropske unije FRONTEKS Bernd Korner. Forum je otvorio austrijski kancelar Sebastijan Kurc. 

Ilegalne migracije u Evropi jedan su od najvećih izazova za Evropsku uniju i zemlje kandidate kao što je Srbija, rekla je predsednica Vlade. Ona je istakla da je obaveza svih da se odgovorno suoče sa tim izazovima. „Upravo zato, verujem da je dobro izabran moto austrijskog predsedavanja Savetom EU – „Evropa koja štiti“, kao i fokus na pitanjima bezbednosti i ilegalnih migracija“, naglasila je Brnabić. Od 1. jula ove godine, Austrija će preuzeti predsedavanje Savetom EU.

Premijerka je u obraćanju istakla da sve evropske zemlje treba da pokažu više odlučnosti i spremnost za promene, kako bi se postigli stabilnost i napredak. „Upravljanje migracijama je zajednička odgovornost svih evropskih zemalja“, rekla je predsednica Vlade. Brnabić je posebno naglasila da je u tome ponosna na Srbiju. 

Ana Brnabić na Forumu Evropa Vahau
Foto: Vlada Srbije

- U okviru regionalne saradnje, uspostavili smo mešovite patrole sa državama sa kojima se Srbija graniči - Mađarskom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Rumunijom, Republikom Makedonijom, Republikom Bugarskom. Uskoro očekujemo i otpočinjanje rada mešovitih patrola i sa Republikom Hrvatskom - rekla je Brnabić. 

Brnabić je rekla da je Evropi potreban jedinstven pristup za upravljanje migracijama, čiji je fokus, pored bezbednosti, poštovanje humanitarnih standarda i vrednosti. „Vlada i građani Srbije pokazali su tu humanost na najbolji način u odnosu prema izbeglicama”, istakla je premijerka. U jeku migrantske krize, Srbija je bila privremeni dom za više stotina hiljada migranata i pokazala je da je zemlja otvorenih građana koji su pokazali visok stepen empatije sa migantima. 

Ana Brnabić na Forumu Evropa Vahau
Foto: Vlada Srbije

Predsednica Vlade je rekla da pitanje ilegalnih migracija mora da se rešava zajednički jer to nije problem samo jedne države ili jednog regiona. Srbija je pokazala odgovornost i spremnost za saradnju sa svima u regionu u toj oblasti, što potvrđuje snažno opredeljenje za jačanje regionalne saradnje.

Ana Brnabić i Sebastijan Kurc
Foto: Vlada Srbije

Brnabić je zaključila da su regionalna saradnja i jačanje mira i stabilnosti od ključnog značaja za razvoj Zapadnog Balkana i da Vlada Srbije ostaje posvećena tim prioritetima. 

Forum Evropa Vahau ove godine održava se pod sloganom „Radeći manje, a efikasnije!“ („Doing less more efficiently!“). Cilj je da se razmotre aktuelni politički, bezbednosni i ekonomski izazovi sa kojima se Evropa suočava.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd